Eltelt már néhány év azóta, hogy az autókban is megjelentek az érintőképernyős fedélzeti rendszerek. Azonban az ezeken futó rendszerrel sokáig nem törődtek a gyártók, az okostelefonok fejlődésével azonban megkerülhetetlenné vált ez a terület. Most a Toyota tesz egy nagyobb lépést a fejlődés felé, ugyanis az Amerikában bemutatott új Camry modelljükben már Linux alapú fedélzeti rendszer teljesít szolgáltot.

Egész pontosan ők az elsők az USA-ban, akik az Automotive Grade Linux csoportból ezt alkalmazzák. A rövidítve AGL nevű társulás célja a nyílt forráskódú, Linux-alapú fedélzeti rendszerek kifejlesztése és elterjesztése. Az AGL nagyjából 200 tagja között olyan nevek találhatók a Toyotán felül, mint a Honda, a Mercedes, a Qualcomm, az Intel és a Samsung. A rendszer egyik fontos tulajdonsága, hogy a Google és az Apple fejlesztéseit könnyen integrálhatják bele, illetve könnyen testreszabható és frissíthető, hiszen főleg ez utóbbi téren van mit fejlődni az autógyártóknak.

A Camry-ban a legújabb, AGL 3.0 platform fut, mely támogatja az Android Auto és az Apple CarPlay kapcsolódást, így az okostelefokat könnyen összeköthetjük vele. Természetesen ezen felül saját médialejátszóval, rádióval, navigációval rendelkezik, kérhető hozzá WiFi opció, illetve az autó bizonyos funkcióit is vezérelhetjük róla. A most elsőként itt debütáló rendszer később más Toyota és Lexus típusokban is felbukkan majd, de a Mazda, a Ford és a Mercedes is hamarosan bemutathatja Linux-alapú rendszerét.

Hirdetés
FORRÁSEngadget
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.