Létrejött egy új projekt, a nagy cégek és a Linux Kernel mögött álló Linux Foundation, valamint a TomTom együtt akarják lebontani a Google Maps monopóliumát.

Az Overture Maps célja egy olyan térképadatbázis kialakítása, amely nyílt és hozzáférhető, ezáltal stabil, erős alapot adva a térképszolgáltatásoknak.

Összefogott a Linux, a Meta, az Amazon és a Microsoft: együtt akarják lebontani a Google Maps monopóliumát

A bejelentést tartalmazó sajtóközleményen kívül egy új weboldal is megjelent, ahol további információk érhetőek el az Overture Maps Foundationt illetően.

Az alapelvek a következőek:

  • Együttműködő térképkészítés: Az Overture célja több forrásból származó adatok beépítése, beleértve az Overture tagokat, civil szervezeteket és nyílt adatforrásokat.
  • Globális entitásreferencia-rendszer: Az Overture leegyszerűsíti az együttműködést egy olyan rendszerrel, amely a különböző adatkészletekből származó entitásokat ugyanazokhoz a valós entitásokhoz kapcsolja.
  • Minőségbiztosítási folyamatok: Az Overture adatok ellenőrzésen esnek át a térképhibák, törések és vandalizmus észlelése érdekében, hogy biztosítsák a térképadatok éles rendszerekben való felhasználhatóságát.
  • Strukturált adatséma: Az Overture egy közös, strukturált és dokumentált adatsémát határoz meg, és egy könnyen használható ökoszisztémát hoz létre a térképadatokból.

Van már azonban nyílt forrású, szabadon hozzáférhető térkép megoldás, például az OpenStreetMaps. Az OSM azonban olyan, mint a Wikipédia: bárki szerkesztheti, így kevésbé megbízható lehet.

A projekt felhasználja majd az OSM adatait, amelyeket aztán majd az OSM is felhasználhat, és az Overture tagot közvetlenül is hozzájárulhatnak az OSM továbbfejlődéséhez.

Az Overture elsődleges célja a Google Maps API helyetti alternatíva nyújtása lehet. Számos alkalmazás használja a Google Térképek API-ját, például ételkiszállító cégek, különböző szolgáltatásokat nyújtó alkalmazások, akik fejlesztői nem tudnának fenntartani egy saját világtérképet, így a Google megoldását használják. Azonban 2018-ban a Google 1400%-kal megemelte az API használatának díját, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel számos fejlesztőt, akiknek el kellett búcsúzniuk a Google Maps API-tól.

Ha a projekt sikerrel jár, hozzáférhetőbbek lesznek a térképadatok a fejlesztők, ezáltal a felhasználók számára is, és nem kell majd attól tartani, hogy a GMS hiánya miatt nem működik mondjuk egy térképet használó alkalmazás.

Az elkészült adatbázis elsőként 2023 elején válhat elérhetővé, az alapítvány később további részletek oszt majd meg a fejleményeket illetően.

Az Overture térképadatok és a globális entitás-referenciarendszer feldolgozásához és hatékony felhasználásához szükséges forráskód elérhetővé válik majd a GitHubon. Kezdetben az alapítvány célja az alaprétegek, köztük az épületekkel, utakkal és adminisztratív információkkal kapcsolatos adatok kiadása, később pedig új rétegek, például helyek, útválasztás vagy a 3D-s épületadatok bevezetése is megtörténhet.

Hirdetés
FORRÁSArsTechnica
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.