Hirdetés

Áprilistól megújítja hazai televízió-kínálatát az LG, nagy hangsúlyt helyezve a prémium kategóriás készülékekre. A NanoCell mellett megjelenik több új OLED modell is a hazai forgalmazók kínálatában a következő hónapban, de a belépőszintnek számító UP77 és UP80 LCD modellek sem maradnak el.

Hangsúly az OLED-en

Az LG 2021-re célként tűzte ki az OLED készülékek megduplázását. A gyártó így megpróbál minden méretet és minden igényt lefedni idei készülékeivel 48 hüvelyktől 88 hüvelykig. Az A1 és B1 széria az elérhetőbb árú modelleket jelenti, itt csak a képfrissítési ráta és a méret különbözeti meg a készülékeket. Míg az A1 60Hz-re képes, addig a B1 már 120Hz-re is. Viszont ha valakinek kisebb méretű tévé kellene, akkor csak az A1-ből talál 48 hüvelykest, hisz a B1-es modellek 55”-ről indulnak.

De ha nem gond az ár, viszont kisebb méretre lenne szükség, akkor opció még a C1-es, mely már 4K felbontást is kínál és szintén elérhető 48 hüvelykben. A C1-es a játékosok számára kedvez leginkább, melyre az LG a saját fejlesztésű negyedik generációs Alpha9 (α9) processzorral rásegít.

Az α9-cel szerelt tévékben van külön játékbeállításokra vonatkozó gyorsmenü, ahol az input lag, a képfrissítési ráta, VRR és G-Sync is állítható. A játékmenü a webOS 6.0-val érkezik.

A 2021-es OLED készülékek felhozatala /Fotó: LG

A képfeldolgozó processzor játék mellett az egyéb tartalomfogyasztásban is komolyan dolgozik. A képfelskálázás mellett újdonság, hogy felismeri a képernyőn megjelenő tárgyakat, helyzeteket és helyeket, és azokat külön-külön kezelve háromdimenziós hatást és mélységet ad minden jelenetnek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tévé felismeri és megkülönbözteti azt, ha egy városi jelenet látható épp a képen vagy természet zöld növényekkel. Hasonlóan a hely- és helyzetfelismeréshez a tévék képesek lesznek a napszakokat is megkülönböztetni, akár a tévén kívül is. Az  α9 a képernyőn megjelenő tartalom mellett a televízió környezeti jellemzőit is figyeli, a fényviszonyok alapján állítja a képminőséget és a fénymennyiséget. Ez, ötvözve a többrétegű OLED panellel sokkal kevésbé lesz a szem számára megerőltető, mint más típusú televíziók esetén.

A C1-es sorozat felett a G1-es és a Z1-es Signature tévék állnak. Ezek a prémium modellek, melyek az LG új, OLED evo technológiáját használják. Az OLED evo a korábbi évek paneljeihez viszonyítva 20%-os fényerőnövekedést, így jobb HDR-t kínál. Plusz rétegből, összesen 4-ből épül fel ezekben a típusú televíziókban az OLED réteg, így éri el a nagyobb fényerőt és jobb színeket. A G1-es tévék 55-től 77 hüvelykig lesznek elérhetők, 4K felbontással. A Z1-es Signature képes a 8K-ra is, ez viszont kizárólag 77 és 88 hüvelykes méretben lesz kapható.

A hazai árakról egyelőre nincsenek hírek, viszont a külföldi árak alapján az biztos, hogy a G1-es modellekért mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk.

Egy régebbi Tech2 LG OLED teszt:

Új NanoCell és QNED modellek

Az OLED kínálat bővítése mellett a dél-koreai cég a Mini LED háttérvilágítású Nanocell tévékről sem feledkezett meg. A legújabb Nanocell modellek mellett megjelennek a QNED nevet viselő darabok is, melyek az OLED technológia alapjait használják Mini LED megvilágítással.

A Nanocell 75 és 80 lesz a belépőszint, ezek 50Hz-es képfrissítésre képes modellek. Őket követik a 85-90-es tévék, melyekben 100Hz a képfrissítés. Mind 4K felbontásra képes, viszont, ha valakinek több kell, akkor a Nanocell 96 és 99 már 8K felbontást ad 50Hz-es, illetve utóbbi 100Hz-es képfrissítés mellett.

A húzósabb árú QNED televíziókból a QNED 91 4K, az LG szerint a legjobb kategóriájában. Ezen kívül a QNED 96 és 99 lesz még kapható itthon, melyek hasonlóan az azonos számú Nanocell modellekhez 8K-t kínálnak 50 vagy 100Hz-en.

A QNED televíziók az eddigi LED tévékkel összehasonlítva háromszor nagyobb fényerőre képesek, kontrasztarányuk 1500:1 és 1.000.000:1 között mozog. A panel bennük full array megvilágítású, összesen 28.800 LED 2400 blokkra leosztva.

Az új tévékhez új webOS 6.0 rendszer és új távirányító

A webOS-ben eddig főmenüként szolgáló alsó sávot váltja egy teljes kijelzős menü a webOS 6-ban, ahol az alkalmazások mellett ajánlásokat és az okosotthoni eszközeinket láthatunk. Az ajánlatokat a tévé a szokásaink és a nézett műsorok alapján állítja össze, az okosotthonunk kezelőfelületén pedig a ThinQ-val kompatibilis eszközök lesznek láthatók.

A webOS 6-ban új dizájnt kap a sportriasztás nevű funkció, ahol beállított csapatok, bajnokságok állásait követi nekünk a tévé. Az aktuálisan folyamatban lévő meccsek eredményeiről egy, a képernyő sarkában felugró ablakban ad tájékoztatást a szoftver akkor is, ha épp élő műsort vagy valamilyen streaminget nézünk.

Az új webOS 6.0 kezdőképernyője egy OLED Z1-es modellen /Fotó: LG

A streaming kapcsán megújul a távirányító is. A Netflix és a Prime Video mellett dedikált Disney+ és LG csatornaválasztó gomb kerül a korábbiaknál kisebb méretű irányítóra. A streamingszolgáltatók gyorsindítója mellett dedikált gombja lesz a Google Asszisztensnek és az Amazon Alexának is. Mint az LG hazai képviselőjétől megtudtuk, az okosasszisztensek integrálása továbbra is csak akkor fog zökkenőmentesen működni, ha a Nyelv/Régió beállításokban ügyeskedünk kicsit.

A görgő, mint fő navigációs eszköz mellett maradt a mozgásérzékelő is a távirányítóban, melynek képernyőn megjelenő kurzora piros színből szürkére vált, viszont kattintható linkre vagy gombra való érkezésekor belilul.
Emellett bekerült még egy NFC tag is a távirányítóba, hogy Android okostelefont egyszerűbben és gyorsabban lehessen hangátvitelre vagy képernyőtükrözésre használni. Az Apple eszközök számára pedig az AirPlay 2 továbbra is a megoldás a képernyőtükrözéshez.

Az új webOS kapcsán írtam korábban arról, hogy a frissítéssel együtt érkezik a natív NVidia GeForce Now és Stadia támogatást kapnak a készülékek, a régebbi modellek is. Ezek várhatóan az év második felében fognak megérkezni a televíziókra.

További érdekesség még a webOS-szel kapcsolatban, hogy az LG saját készülékei mellett más gyártóknál is megjelenhet a platform. A hírek szerint a kevésbé ismert gyártók, mint például a Hyundai, az Aiwa, az RCA vagy a Blaupunkt fogja licencelni és használni a dél-koreai óriás rendszerét.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.