A Lenovo szeptemberben mutatta be YOGA termékcsaládjának legbikább modelljét a berlini IFA kiállításon. A termékcsaládhoz híven a YOGA 910 is óraszíj zsanérral rendelkezik, tehát 360 fokban forgatható, így használható laptopként, sátor módban és teljesen összecsukva tabletként. Kb. két hete használom a notebookot, vannak rosszaságai is, de összességében nem panaszkodom…

Dizájn

A Lenovo YOGA 910 kialakításával, anyaghasználatával és külső tulajdonságaival én maximálisan elégedett vagyok, hisz az egész notebook egy vékony alumínium házban létezik, dimenzióit tekintve 323 x 224.5 x 14.3 mm, súlyra pedig 1.38 kg. Összehasonlításképp a 13 inches 2016-os MacBook Air 325 x 227 x 17 mm, súlya pedig 1.35  kg, ehhez képest a Lenovo gépe szinte semmiben sem tér el. Amit fontos megjegyeznem, hogy a YOGA 910 szinte mindenhol 14.3 mm vastag, a MacBook Air pedig nem egyenletes, 3-17 milliméter között mozog.

Portokat tekintve örömre ad okot, hogy kapott teljes méretű USB 2.0 portot, mely Always-On módban működik, lecsukott állapotában is tölthetjük rajta keresztül okostelefonunkat. Ugyanezen az oldalon van egy 3.5 mm-es kombó jack csatlakozó, illetve a bekapcsoló gomb, valamint az alaphelyzetbe állító kis gomb is itt található.

A bal oldalon mindössze két USB Type-C portot találhatunk, melyeket külön színekkel jelöltek. Csak a narancssárgát lehet töltésre használni, egyébként mindkettő általános használatú port. Hiányérzetünk egyedül a kártyaolvasó kapcsán lehet, ezt sajnos adapterrel kell megoldani.

A YOGA 910-ben egy 13.9 inches IPS Multi-touch érintőpanel található, mely választható FullHD, illetve 4K felbontásban, hozzánk előbbi jutott tesztelésre. A felső és oldalsó kávák szinte minimálisak (~4-5 mm), így alulra került a 720p felbontású webkamera, mellé pedig a két mikrofon. A kijelző betekintési szögével abszolút nincs problémám, de a zsanér adta lehetőségek miatt akkor se lenne baj, ha nem lenne jó, hisz bármilyen szögből használhatom a gépet.

A billentyűzet mögött 6 soros LED háttérvilágítást kapunk, így a sötétben való gépelés sem probléma, de ez el is várt funkció egy ilyen árkategóriájú notebooknál. A tesztmodell sajnos nem magyar kiosztású, de a Lenovo Magyarország-tól származó információk szerint a legtöbb modell magyar kiosztással januártól elérhető lesz.

A touchpad minőségére nincs panaszom, miután megkaptam a notebookot és beüzemeltem, egyből telepítve volt minden driver, tökéletesen működik a multi-touch, méretre kellemes, nem kényelmetlen használni. A billentyűzet alatt a jobb oldalon találunk egy ujjlenyomatszenzort is, mely durván érintéstől számítva 1-2 másodpercen belül feloldja a rendszert a Windows Hello segítségével.

Alul két JBL hangszórót találunk, amit a Dolby Audio Premium hangrendszer is megdob. Természetesen nem hasonlítható össze a minősége JBL hangszórókkal, viszont egy laptophoz képest igen jó hangzással bír. A hűtést úgy oldották meg, hogy hátul a zsanérok mögött találhatók a hűtőrácsok, ergo hátrafelé nyomja ki a meleg levegőt. Tapasztalatom alapján néha okvetlenül is felpörgeti magát (bizonyára elért a proci egy adott hőmérsékletet, ahova kell a hűtés), illetve néha igencsak felmelegszik, ez a billentyűzet fölött is érezhető, illetve ölben néha kellemetlen. Ez persze kis teljesítményigényű használat esetén nem fordul elő, csak ha nagyméretű fájlt töltünk le és mondjuk közbe töltjük is a notebookot.

Az alumínium keménysége, az összeszerelés minősége teljesen korrekt, jól összerakott gépről van szó, vékony, nem vészesen nagy, a különleges watchband zsanérozásnak köszönhetően pedig bármilyen szögből használhatjuk. Minden apró részlete tetszik, egyedül a néha hangos működés zavart, illetve ha valakinek mutattam valamit a kijelzőn, akkor azt érintésként érzékelte (persze csak ha hozzáértem), de ez megszokás kérdése, nekem furcsa, hogy érintőkijelző van egy notebookon.

Hardver

A Lenovo az első között alkalmazta az Intel 7. generációs Kaby Lake architektúrán alapuló processzorait a Yoga 910-ben. Az általunk tesztelt modell egy FullHD kijelzőjű, Intel Core i5-7200U processzorral felszerelt variáns volt, viszont akár Core i7-7500U processzorral is választható. Aki játékra szeretné ezt a gépet vásárolni, annak most fogunk csalódást okozni, ugyanis a YOGA 910-ben nincs dedikált GPU, a grafikus teljesítményért az Intel HD Graphics 620 integrált grafikus gyorsító gondoskodik.

Ez mit is jelent a gyakorlatban? Telepítettük a Call of Duty Infinite Warfare játékot, mely ugye a legújabb CoD, maximális beállítások mellett nem bírta az integrált GPU feldolgozni a sok adatot, így 4-6 FPS-en működött, viszont ugyanúgy FHD felbontással, minimális grafikai részletességgel pedig hozta a 30 FPS-t, ami egyébként nem rossz egy olyan géptől, amit nem játékra terveztek. Emellett még a World of Tanks lett kipróbálva a gépen, magas beállításokon, HD klienssel 27-30 FPS között mozog, ami szintén nem rossz érték.

Az alapmodellben 256 GB SSD található, mely az AIDA64 program szerint egy Samsung MZVLV256 modell (meg kell hagyni, a Samsung SSD-i kiváló minőségűek), ami NVMe M.2 foglalattal rendelkezik. Vélhetően a többi tárkapacitású modell is Samsung SSD-vel működik, a 256 GB-os modellen kívül a Lenovo oldala szerint csak 1TB SSD-s verzió van.

A nálunk járt modellben 8 GB DDR4 2133 MHz RAM található, de ez is opcionális, van 16 GB RAM-os modell is. Én úgy gondolom, hogy a 8 GB is bőven elegendő, de aki úgy érzi, hogy kevés, az bővíthet.

Azt mondanom sem kell, hogy a Windows 10 tökéletesen fut a gépen, az ujjlenyomatszenzor gyorsan beenged, olyan még nem volt, hogy ne ismerné fel az ujjamat.

A gépben találunk Bluetooth 4.1-t és 802.11 ac szabványt is támogató WiFi modult, optikai meghajtót ne is keressetek, ez a formfaktor miatt kimaradt a repertoárból. Az akkumulátor egy 4 cellás (48 Wh) Lítium-Polimer telep, amivel a gyártó (a FHD kijelzős modellnél) akár 15 órányi használatot is ígér, a csúcsmodell i7-7500U processzorral, 16 GB RAM-mal és 4K kijelzővel pedig 8 órányi akkuidőt ígér. Noha a legtöbb gyártó több tesztet is lefuttat az akkuidőt illetően, ez úgyis a gyakorlatban dől el. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy közepes fényerővel normál használat mellett (böngészés, photoshop, irodai munkák) bőven hozza a 10 órás akkuidőt (FHD modell), lényegében a munkanapot kihúzza töltés nélkül. A Type-C csatlakozó adta lehetőségeknek köszönhetően pedig nagyjából 2 óra alatt fel is küzdhető maximumra a gép.

Összegzés

A Lenovo YOGA 910 felülmúlta a várakozásom, kiválóan megépített gépről van szó, megbízható irodai társ, de tartalomfogyasztásra is alkalmas, főleg ha 4K kijelzővel vásároljuk meg. Akkumulátoridőben hozza az elvárt szintet, a legújabb 7. generációs Intel processzorokat hozza és leszámítva a dedikált GPU hiányát abszolút csúcshardvert lehet belőle kihozni. Mivel nincs benen dedikált grafikus kártya, ezért az akkumulátoridő kimagasló, 5 percnyi készenlét után ránéztem, és 79%-os töltöttség mellett 19 órányi üzemidőt írt ki, ami persze nem releváns, de irányadónak megteszi.

A Lenovo YOGA 910 legtöbb modellje januártól lesz elérhető Magyarországon, bruttó 439.990 – 499.990 Ft közötti áron. Ha azt nézzük, hogy az idei 13″-es MacBook Pro gépek is hasonló áron kaphatók hasonló specifikációkkal, akkor nem meglepő a Lenovo árazása, viszont ez biztos nem lesz tömegtermék, hisz egyrészről „ennyiért MacBook-ot lehet venni”, másrészről pedig nem mindenki engedhet meg magának egy félmilliós gépet.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.