A Huawei P10 a szokásos újításokat hozta. Formavilágát tekintve hasonló, mégis más, gyorsabb lett, jobb kamerákat kapott, de ami igen nagy ellentétet szült, az ujjlenyomat-olvasó helye. A P10 nevezhető „Mate 9 Mini”-nek specifikációi alapján, de persze ez sem teljesen igaz.

Dizájn

Mielőtt rátérnék a készülékre, egy pár gondolat a csomagolásról. A Huawei rájött az Apple módszerére, hogy igenis fontos a csomagolás, a kivitelezés, a kibontás is az élmény részét képezi. A Huawei P10 kibontásánál a fedelet szétnyitva máris látható a készülék és alatta a tartozékok: egy műanyag tok, simtű, USB-C adatkábel, SuperCharge hálózati adapter és fülhallgató.

A Huawei P10 már lassan egy hónapja létező készülék, így már jócskán vannak visszajelzések a szakmédia és a felhasználók részéről is. Egy dologban mind egyetértenek, hasonlít az iPhone 7-re. Ez igaz, de nem ez volt a cél.

A zártkörű workshopon megtudtuk, hogy a gyártó a P10 tervezése alatt rengeteg kutatást végzett, hogy mire vágynak az emberek, mivel növelhető a felhasználói élmény. A lekerekített fém házzal a női vásárlóknak szerették volna még vonzóbbá tenni a terméket, hisz az eredmények alapján inkább férfiak vásároltak P9-et. A végeredmény egy iPhone 7-re hasonlító készülék lett, de így a hölgyek számára is jobban eladható mobilt dobott piacra a Huawei.

A készülék előlapján egy 5.1 inches FHD felbontású kijelzőt találunk, aminek megjelenítési minőségével teljesen elégedettek lehetünk, jó a fényerő, szépek a színek, a betekintési szögek is pazarok. A kávák az oldalakon nem forradalmian kicsik, de határozottan kisebbek, mint az iPhone 7-nél. Gyárilag van a mobilon egy kijelzővédő fólia, így ha nem akarsz ennél jobb védelemre költeni, az alap máris biztosítva van. Az üveg egyébként Gorilla Glass 5, viszont nem kapott oleophobic bevonatot, tehát ha nincs rajta fólia, szépen gyűjti majd az ujjlenyomatokat.

A kijelző fölött a szokványos elemeket láthatjuk, a közelségérzékelőt, a fényszenzort, a beszédhangszórót, a bal oldalon egy kis értesítésjelző LED-et, illetve az előlapi kamerát, ami ugyan maradt 8 MP (mint a P9-ben), viszont magán a lencsén sokat javítottak, lásd lentebb a „Kamera” szekciót.

Ahogy említettem a Huawei sok kutatást végzett és persze volt szó az ujjlenyomat-olvasóról is. A résztvevők 53%-a válaszolt úgy, hogy jobb az előlapon a szenzor, mint a hátlapon. Eddig a hátlapon kapott helyet, most viszont ez egy hatalmas változás az elődmodellhez képest és nem csoda, hogy olyan nagy ellentétet váltott ki, viszont a többség döntött. Ez az egyetlen gomb az előlapon, viszont ez alapvetően csak egy érintésérzékeny üveg felület. Az androidos gombok lehetnek szoftveresek, de a home gomb teljes egészében el is láthatja ezeket a feladatokat (szimpla érintés – vissza, hosszú érintés – kezdőoldal, oldalra legyintés – multitasking). Noha a szenzor helyével nem mindenki elégedett, a sebesség elképesztő. Nagyjából 1 hónapja használom a P10-et és nagyon ritkán volt, hogy nem ismerte fel az ujjamat, de konkrétan nulla a gondolkodási ideje, azonnal felold, az eddigi legjobb ujjlenyomat-olvasó, amit okostelefonban láttam.

A hátlapon a P9 védjegyévé váló kameraablakot itt is megtaláljuk és ott csücsül a két kamera, melyeket szintén a Leicaval közösen fejlesztettek. Ha ismered a Mate 9 kameráit, akkor újdonságot nem tudunk hardveresen mondani, a monokróm szenzor 20 MP-es, míg a színszűrős 12 MP felbontású. Található mellettük egy lézeres autófókusz és egy kéttónusú LED villanó.

A jobb oldalon találjuk a textúrált bekapcsológombot és a hangerőszabályzókat, a bal oldalon pedig a kártyák tálcáját. Jó, hogy ki van emelve a bekapcsoló gomb, hisz így könnyedén meg lehet különböztetni a felette lévőktől. A Huawei P10 két SIM-mel is használható, viszont itt is az ún. hibrid dual SIM megoldás él, két kártyát helyezhetünk csak bele, az egyik foglalatba vagy SIM-et vagy microSD-t lehet tenni.

Fent mindössze egy zajszűrő mikrofont találunk (sajnos nincs infra, ez ismét csak a Plus modell kiváltsága), alul pedig a mono hangszórót, a jack csatlakozót, a mikrofont és az USB-C portot. A Mate9-cel és a P10 Plus-szal ellentétben itt nincs sztereó hangszóró, csak az alsó szól zenehallgatás közben, aminek minősége teljesen átlagos, a hangerő viszont igen nagy, attól nem kell tartani, hogy nem fogjuk meghallani.

Sokan nem fognak egyetérteni (és ezzel nincs is semmi baj), de nekem tetszik a Huawei P10 frissült dizájnja, kézben kényelmesebb tartani, az előlapi szenzorral sincs gondom, megszokható, viszont ez nem jelenti azt, hogy maximálisan elégedett vagyok a készülékkel, lásd a továbbiakban.

Szoftver

Ez az a téma, amire a Huawei nagyon odafigyelt. A Huawei Mate 9-cel debütált az EMUI 5.0 felület, ami csomó újdonságot hozott magával, mindent újragondoltak, leegyszerűsítettek, hallgatva a felhasználók vágyaira, meg is adták azokat, a fontosabbakat persze meg is említem. Azonban a Huawei P10 már EMUI 5.1 felülettel érkezik, amihez természetesen Android 7.0 jár.

Az 5.1-ben sokkal több optimalizációt találunk, ilyen például az Ultra Response és az Ultra Memory technológia. Míg előbbi az érintőpanel válaszidejét csökkenti szinte nullára, addig utóbbi a jobb RAM-kezelést teszi lehetővé, ami kiegészülve a Mate 9-nél megismert Machine Learning algoritmussal annyit jelent, hogy 1-2 év múlva is ugyanolyan gyors marad a készülék, a használatból eredendő memóriatöredékeket újrahasznosítja, a felhasználó viselkedését figyelve pedig oda allokálja az erőforrást, ahova kell, hogy az élmény ne sérülhessen.

Az új verzióba bekerült a navigációs gomb testreszabásának lehetősége. Választhatunk, hogy a home gombot használjuk mindenre, így nem lesznek szoftveres gombok, vagy csak ujjlenyomat-olvasóként használjuk és maradnak a szoftveres gombok, ahogy az eddigi Huawei mobiloknál megszokhattuk.

Újdonság továbbá a Galériában található „Felfedezés” fül, ami hely és idő alapján rendezi képeinket, így ha elutazunk valahova, itt megtalálhatjuk rendezgetés nélkül az ott készült képeket.

Az EMUI 5.0 szerintem egyik legjobb újítása az „app drawer” behozása. A legtöbb Samsung és Sony okostelefonnál van külön alkalmazásválasztó lista, ahol látjuk az összes appot, viszont a Huawei mobiloknál eddig nem volt ilyen, hanem csak az oldalak között lapozva érhettük el telepített programjainkat. Most hozzáadták az „Alkalmazáslista” megjelenést, ami ismét a felhasználók visszajelzései alapján került bele, ezzel is választási lehetőséget biztosítanak.

A sebesség ezalatt az 1 hónap alatt semmit nem változott, de nyilván ez rövid időtartam ahhoz, hogy lehessen látni a Machine Learning algoritmus hatékonyságát. Sok erőforrást fektetett a Huawei a szoftverbe, az optimalizálásba és ez meg is látszik. A kezelőfelület már jobban testreszabható, a felhasználó kezébe adják a választást.

Még két dolgot említenék meg, az egyik az Iker alkalmazás funkció, a másik pedig a többfelhasználós mód. Előbbinél lehetőség nyílik arra, hogy gyárilag két Facebook vagy két WhatsApp fiókot használjunk, inkább utóbbira mondható, hogy hasznos, hisz ha két kártyával használjuk a mobilt, akkor nem kell váltogatni, mindkét profil elérhető lesz külön ikonnal az asztalon.

A Huawei P10-ben az ujjlenyomattal kapcsolatos információk hardveres szinten, egy külön chipben vannak tárolva, így hackerek nem férhetnek hozzá ezekhez a szoftver által. Lehetőségünk van több fiókot is létrehozni a mobilon, amihez külön ujjlenyomatokat lehet társítani, így ha barátod/barátnőd is be van regisztrálva és feloldja saját ujjával, akkor egy teljesen más asztalt fog kapni, a te dolgaidat nem fogja látni, illetve így kényesebb adataidat is tárolhatod külön profil alatt.

Hardver

A hardver az a rész, ahol a Mate9-hez képest nem sok különbséget látunk, viszont a P9-hez képest igen. Különböző benchmark teszteket is lefuttattunk, a lenti táblázatban láthatjátok az eredményt:

AnTuTu Benchmark v6.2.7 142479 pont
Geekbench 4 1945 / 6172 pont

Noha a rendszerchip, a grafikus gyorsító és a RAM is megegyezik a P10-nél és a Mate 9-nél, a jobb szoftveres optimalizációnak köszönhetően jobb pontszámot kapott az új flagship (lásd eddigi benchmark tesztjeinket).

P9 Mate 9 P10
Kijelző 5.2 inch FHD IPS 5,9 hüvelyk FHD IPS 5,1 hüvelyk FHD IPS
Rendszerchip Kirin 955 (4×2,5 GHz + 4×1,8 GHz) Kirin 960 (4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz)
Grafikus gyorsító Mali-T880 MP4 Mali-G71 MP8
RAM 3 GB 4 GB
Tárhely 32 GB 64 GB 32/64 GB
Hátlapi kamera 12+12 MP Leica Summarit f/2.2 20+12 MP Leica Summarit f/2.2
Előlapi kamera 8 MP, FF, f/2.4 8 MP, AF, f/1.9
Rendszer Android 6.0 + EMUI 4.1 (frissül Nougatra) Android 7.0 + EMUI 5.0 Android 7.0 + EMUI 5.1
Akkumulátor 3000 mAh 4000 mAh 3200 mAh

A fenti táblázatból jól látható, hogy a kijelzőt, a rendszerverziót és az akkumulátort leszámítva a P10 megegyezik a Mate 9-cel, amivel alapvetően nincs baj, hiszen mindkét készülék nagyon gyors és a bevezetett algoritmusoknak köszönhetően az is marad.

A Huawei P10 támogatja a Vulcan API-t, ami lényegében hatékonyabb erőforráselosztást eredményez, optimalizálja a CPU és a GPU használatát, így a játékélmény gördülékeny marad. Noha nincs benne a legeslegcsúcsabb processzor, illetve RAM-ból is lehetne több, de higgyétek el, nagyon sok minden múlik a szoftveres optimalizáción, a Huawei pedig kiváló munkát végzett ezen a téren. Minden játék egyébként kiválóan, akadásmentesen fut, többek között a RealRacing 3-at, az Asphalt 8-at és a Modern Combat 5-öt is kipróbáltuk, semmi gond nem volt és hosszabb használat során sem melegedett fel annyira a mobil, hogy kellemetlen legyen.

Kamera

A fenti táblázatból láthattátok a kamerák felbontását és rekeszértékét, de azért kicsit részletezném, hogyan is néz ki a dolog. A Huawei P10 előlapján egy autófókuszos 8 MP felbontású szenzor található, aminek rekeszértékén a tavalyi modellhez képest sokat javítottak (f/1.9), több fényt képes beengedni az előlapi kamera, így korlátozott fényviszonyok mellett kevésbé zajos fotók készülnek.

Ami kiemelendő a P10 előlapi kamerájánál, hogy már itt is megjelenik a Leica kooperáció, ugyanis bekerült a repertoárba a portré mód, aminek segítségével bokeh effektet varázsolhatunk szelfinkre. Ezen felül a szoftver érzékeli, ha valaki nincs benne a képben (egy csoportszelfinél például), így valós időben változtatja a látószöget, hogy a kilógó fél is rajta lehessen a fotón.

A hátlapi kamera lényegében ugyanaz, mint ami a Mate 9-nél is szerepel, tehát egy 20 MP-es monokróm szenzor és egy 12 MP-es színszűrős szenzor csücsül a hátlapon. A rekeszérték itt maradt f/2.2 (a P10 Plus-nál már Summilux lencsék vannak), viszont a P9-hez képest határozott fejlődés látható. Megjelent az optikai képstabilizálás, a 2x-es hibrid optikai zoom és a 4K felvételi lehetőség. Ez a hardveres rész.

A szoftver felülete megegyezik a P9-ével, balra legyintve a beállításokat érjük el, jobbra pedig a módokhoz férhetünk hozzá.

Amit kiemelnék, az itt is a portré mód, amihez lehet művészi hatást is hozzáadni. Ennek eredményeképp sokkal kontrasztosabb képeket kapunk, ami sok esetben jól néz ki, viszont nem mindig. Ugyanúgy elérhető a nagy rekesznyílás opció, így a kép elkészülte után is tudunk fókuszpontot állítani, illetve így még jobban elmosható a háttér.

A legnagyobb kamerákkal foglalkozó oldal, a DxOMark szerint a Huawei P10 87 pontot érdemel, ami megegyezik az Xperia XZ, az Xperia Z5 és a Galaxy S6 Edge Plus minősítésével, a Mate 9-et 85 pontra értékelték, míg a P9-et 80-ra.

A kamera tényleg jó lett, bár ami a legnagyobb szívfájdalom számomra, hogy a P10 nem kapta meg a P10 Plus Summilux kameráját, pedig az emberek számára is hívogatóbb lett volna, de persze a P9-hez képest ez is szép előrelépés. Lent láthattok néhány képet különböző módokban készülve, lentebb pedig egy tesztvideót, amiben láthatjátok majd a hátlapi kamera felvételét.

A képek tömörítettek, teljes méretben ITT nézhetitek meg őket.

Művészi hatással

Portré mód művészi hatás nélkül

A bal oldali fotó 1x-es, a jobb oldali 2x-es zoommal készült.

A bal oldali fotó natúr, a középsőnél a művészi effekt látható, a jobb oldalin pedig a nagy rekesznyílás.

Monokróm

Adatkomm./Akkumulátor

A Huawei P10-ben Cat.12-es LTE található, ami 600/150 Mbps sebességre képes. Hazánkban a legelterjedtebb a 150/50 Mbps, de már néhány helyen elérhető a 300/50 Mbps is. Két SIM-kártyával is használható, viszont akkor le kell mondani a bővítési lehetőségről.

Az infra port sajnos csak a P10 Plus kiváltsága, így ez a kisebb modellből kimaradt, viszont találunk benne 802.11 a/b/g/n/ac szabványú WiFi-t, Bluetooth 4.2-t, a GPS támogatja a GLONASS, BDS, GALILEO műholdakat, NFC is van benne, viszont FM-rádiót nem fogunk benne találni, ez is kimaradt.

A 3200 mAh kapacitású akkumulátort USB-C porton keresztül lehet tölteni. Támogatja a Huawei SuperCharge gyorstöltését, aminek köszönhetően fél órán belül nagyjából 55%-ra fel lehet tölteni az akkut, és emellett nem is melegszik a készülék, köszönhetően az adapterbe és az adatkábelbe épített elektronikának. A megfelelő működéshez mindig gyári tartozékokat használjatok!

Az akku kapacitása a kisebb kijelzőméret ellenére nagyobb lett a tavalyi modellhez képest és jobban is bírja. Még nagyobb igénybevétel esetén sem volt olyan, hogy estére lemerült volna. A készenléti ideje jó, 8 óra leforgása alatt nagyjából 15%-ot merült bekapcsolt WiFi mellett, egy feltöltéssel 12 és fél órányi videómegtekintést, illetve 18 óra és fél óra beszélgetést tudunk elérni. Nem tartozik a legjobbak közé, de az egy napos használat garantált.

Összegzés

A Huawei P10 a Mate 9-hez képest inkább szoftveres újdonságokat hozott, a P9-hez mérve viszont már látható a fejlődés. Az igazat megvallva nekem ez a készülék csak egy ráncfelvarrott modell, a Huawei általában kétévente dob piacra jelentős újításokkal bíró mobilt.

A tavalyi P-szériás modellek között nem volt ekkora nagy különbség mint most, a P10 Plus-ban már QHD kijelző, 4 antenna, IPX3 tanúsítvány, illetve Leica Summilux lencsék találhatók, melyek közül én csak utóbbit hiányolom nagyon a P10-ből. Huawei P9-ről véleményem alapján nem váltanék, de korábbi modellről már mindenképpen.

Lehet, hogy hasonlít az iPhone 7-re, de ezen túl kell lépni, hisz nem ez az egyetlen és nem is az utolsó. Sokak számára negatív változás volt az ujjlenyomat-olvasó elhelyezése és ez döntő érv is lehet a választásnál. A Huawei P10-hez is jár a vállalat 3+3+3 VIP garanciája, ami nem utolsó szempont, nem mindegy, hogy meddig garanciális a mobil.

A tesztidőszak alatt hibát nem találtam a készülékben, minden jól működik rajta, gyors, a kialakítás (mindentől eltekintve) nekem tetszik, a kamerák ezúttal sem lógnak ki. A Huawei P10 március 22-től előrendelhető 199.990 Ft-os áron, ha április 4-ig rendelsz, akkor ajándékba kapsz egy 30.000 Ft értékű csomagot.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
10
Hardver
9
Kamera
9
Akkumulátor
8
Ár/érték arány
9
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
huawei-p10-tesztA Huawei a P9-cel magasra tette a lécet, amit a P10 ugyan átugrott, de jövőre többre számítunk.

1 hozzászólás

Comments are closed.