Hirdetés

Kipróbáltuk az IKEA légtisztító berendezését (STARKVIND) és levegőminőség szenzorát (VINDSTYRKA), amelyek külön is képesek működni, de adott esetben remekül együttműködnek.

Rengeteg gyártónak van már légtisztítója (air purifier), mind ugyanazt a feladatot látják el, a különbség köztük adott esetben a tisztítás minősége, a funkcionalitás és a dizájn. Az IKEA nagyon ügyes abban, hogy a funkcionális termékeit az otthon részévé tegye, gondoljunk csak a VAPPEBY-re, ami egy rohamosztagos sisaknak álcázott bluetooth hangszóró és egyben lámpa vagy épp a különböző megjelenésű SYMFONISK hangszórókra.

STARKVIND

A STARKVIND megjelenésre sokkal inkább hasonlít egy hangszóróra (noha nincs ilyen funkciója), a szövet borítású fedő elem és az egész termék megjelenésre nagyon esztétikus. Kérhető a fenti képen látható alap kiszerelésben, illetve némi felárral fa lábakkal és fedlappal, amivel a dohányzóasztal szerepét is betöltheti és teljesen beépülhet az otthoni látképbe. Tipikus IKEA, de abszolút jó értelemben.

A dobozból kicsomagolva csak a lábait kell rácsavarozni, illetve rögzíteni a fedlapot. A táp adapterét és vele akár a kábelt is el lehet rejteni a hátuljában. A STARKVIND használható csak a részecskeszűrővel (jár hozzá) ami az M2.5 méretű részecskék (pl. por és pollen) kb. 99,5%-át kiszűri, illetve gázszűrővel is, ami pedig a kellemetlen konyhai szagok eltüntetésében és pl. a formaldehid kiszűrésében segít. Fontos viszont, hogy HEPA minősítést nem kapott.

A termék egy körülbelül 20 nm2-es helyiséget fed le. Az erőssége öt szinten állítható a tetején lévő tekerővel, de akár rá is bízhatod a feladatot, AUTO módban a szenzorai alapján szabályozza magát. Ha nincs túl sok dolga, akkor rendkívül csendes.

VINDSTYRKA

A VINDSTYRKA gyakorlatilag egy szenzorhalmazból és egy kijelzőből álló levegőminőség ellenőr, egy relatíve új termék a svéd cég kínálatában. Fontos tudni, de ezt a doboz elején is feltüntetik, hogy ugyan USB-C – USB-A kábel jár hozzá, de töltőfej nincs a dobozban, ezt külön kell megvenni (pl. SMAHAGEL), illetve a szenzort beltéri használatra tervezték.

A beüzemelése rém egyszerű, konnektorba kötöd és máris működésbe lép. A tetején van egy nagyobb gomb, amivel a kijelző háttérvilágítását tudod bekapcsolni. Nappal enélkül is teljesen jól látható, de éjszaka nem annyira.

A fenti képekről három nagyobb érték olvasható le egyből: a fenti szám és skála a levegő minőségét, illetve az abban lévő káros részecskék mennyiségét jelöli, alatta pedig a hőmérséklet és a relatív páratartalom szerepel. Végül az utolsó (tVOC) sorban lévő nyíl azt mutatja, hogy az illékony szerves anyagok (pl. festés, főzés és takarítás közben a levegőbe kerülő vegyületek) szintje nő, csökken vagy stagnál.

Ebből az információhalmazból már kapunk egy általános képet arról, hogy milyen körülmények uralkodnak az adott helyiségben.

IKEA Home smart

Okosotthonos eszközök révén van hozzájuk egy applikáció is, az IKEA Home smart, amivel párosítva őket akár távolról is lehet monitorozni és vezérelni. DE! Az applikációval való használathoz és a távoli vezérléshez szükség van egy központi egységre (DIRIGERA), enélkül nem fog tovább engedni.

Az IKEA Home smart app első indítás után már kéri is, hogy csatlakoztassuk a hubot a hálózathoz (amivel sajnos nem rendelkeztem a tesztidőszak alatt), ezt a funkcionalitást nem tudtam kipróbálni. Viszont a DIRIGERA egy Matter-kompatibilis eszköz, szóval képes lesz majd kommunikálni a sztenderdet támogató – más márkáktól származó – termékekkel is.

Ha hozzáadtad az eszközeidet a hubhoz, akkor akár munkából vagy hazafelé tartva is meg tudod nézni, hogy hány fok van, milyen a levegő minősége és ez alapján pl. el tudod indítani a légtisztítót, hogy mire hazaérsz, friss legyen a levegő, de bármilyen más – kompatibilis – IKEA okosotthon terméket vezérelhetsz rajta keresztül.

Árak, összegzés

Ha nem szeretnéd távolról vezérelni az eszközeidet, akkor a központi hub nélkül is működnek a termékek, a VINDSTYRKA kijelzőjéről rögtön leolvashatók az aktuális mérések, a STARKVIND pedig automatikusan is tisztítja a levegőt és mellette nem elhanyagolhatóan egy kifejezetten stílusos darab.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.