A Fitbit tavaly szinte mindent kihozott, amit okoskiegészítők frontján egy gyártónak ki lehet. Az alap lépésszámlálós karperectől kezdve, a csúcskategóriás Surge-ig bezárólag. Azóta érdemleges termékfrissítés nem történt, néhány új termékük megjelent, de nem lehet kimondottan azt mondani, hogy minden tavalyi eszköznek megérkezett az utódja. Egyelőre a tavalyival kell gazdálkodnunk, így elhoztuk talán a legjobb döntést számotokra.

A doboz egy négyzet alapú hasáb, melyben a töltőkábel, a Charge HR és egy számítógéphez csatlakoztatható adapter kapott helyet, valamint néhány leírás.simple.b-cssdisabled-png.h193d87e916dd1ae670cf7314ee002e38.pack

Külső

Ahogyan a Surge esetében, itt is minőségi szilikont használtak a gyártás a során. Az eszköz egyetlen OLED “csík” kijelzővel rendelkezik, mely minden adatot megjelenít a számunkra. A kijelző kék színnel világít, napfényben is jól olvasható. Nem érintésérzékeny, de ha a csuklónkat felfelé fordítjuk vagy megbökjük az előlapot akkor megjelenik az idő és ha tovább bökdössük vált a különböző adatok között. Egyetlen gomb kapott helyett a bal oldalon mellyel az előbb említett módszert válthatjuk ki. Valamint hosszan megnyomva elindul egy stopperóra és így érzékeli a sebességünket a 3 irányú gyorsulásmérővel. Továbbá helyet kapott a karperec belsejében egy vibrációs motor, magasságmérő és egy pulzusmérő is az alján a töltővel együtt.

Alkalmazás

Ennél a készüléknél nem a hagyományos appot választottam, kíváncsi voltam hogyan is teljesít a gyártó webes megoldásával. Nem kellett csalódnom. A dongle-t bedugva az asztali gépbe, a Windows 7 azonnal megtalálta a megfelelő illesztőprogramot és már fel is ajánlotta, hogy töltsem le a Fitbit oldaláról a megfelelő programot, ezután már csak a regisztráció volt hátra, ahol megadtam a szükséges adatokat. Majd beállítottam, milyen eszközzel rendelkezem és minden készen is állt. Ha szinkronizálni akartam, elég volt bekapcsolni a gépet, mellé ülni és egyszerűen a tálcán látható kis ikonra kattintva azonnal tudtam az online felületen is követni a napi teljesítményemet.IMG_1936

Teszt

A gombot megnyomva azonnal feléled a készülék és megmutatja az időt. Ezután a megtett lépéseket, pulzust, távolságot (KM), elégetett kalóriák és megtett emeletek számát. Elég csak megbökni az eszközt és feléled a kijelző, ha pedig épp indítjuk a futást akkor hosszan lenyomva elindul a stopper és ha befejeztük már meg is tekinthetjük online/appon belül, a megtett távolságot (kalkulálva, mert GPS nincs benne), elégetett kalóriákat, átlag pulzus t, stb. Mindent ami fontos lehet. A lépésszámláló pontos, nem kell attól tartani, hogy fals adatokat kapunk. Alvásunkat is megtekinthetjük, valamint ébreszteni is tud a kütyü. A pulzusunkat figyelheti folyamatosan, automatikusan (ha mozgást érzékel), de akár ki is kapcsolhatjuk a jobb akkumulátoridő érdekében. Mivel szilikonból készül, nem kell félteni a víztől sem. Egy tusolás biztosan nem okoz neki gondot, de a Balatonban azért a felszín felett tartsuk a kezünket, ha mód  van rá.

További előnye, hogy ha hívnak kijelzi a hívó fél nevét vagy az üzeneteket is elolvashatjuk rajta. A készülékünkhöz Bluetooth 4.0-val kapcsolódik, így egész napos szinkronizáció esetén sem merül vészesen egyik készülék sem. Nekem körülbelül 4 napomba telt lemeríteni, felölteni pedig 35 perc alatt bőven fel lehet. Ha pedig nem elérhető a közelben egyetlen szinkronizációs eszköz sem nem kell félni, 7 teljes napig tud adatokat eltárolni a Fitbit. Valamint a pulzusunkat edzés során másodpercenként méri, más esetben 5 másodperc ez az időintervallum.

Konklúzió 

A Charge HR egy teljesen korrekt termék a Fitbit berkeiből, s jelenleg körülbelül 33.000-45.000Ft-ért vihető haza, esetleg egy nagyobb akció esetében erősen ajánlott lecsapni rá. Ami adatokra egy amatőr/félprofi sportolónak szüksége van, annak mérésére tökéletes eszköz és választás lehet, vagy csak egy hétköznapi lépés- és pulzusszámlálónak is, annak aki nem sajnálja rá a pénzt. Bár hiánya, hogy nem tartalmaz GPS-t, így nem hajszálpontos, és nem tudjuk visszanézni, hogy merre jártunk. Azonban van pulzusmérője, mely jól jöhet edzőtermi sportoláshoz aki figyel ilyenekre, percre lebontva láthatja, hogyan is alakul a szívdobbanások száma.

IMG_1928

Hirdetés
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook