Korábban ma a G20-as gazdasági csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump bejelentette, hogy az USA enyhít a Kína és a kínai cégek ellen bevezetett embargóján.

A teljes tiltást nem oldják fel, viszont visszavonták azt a rendeletet, amely tiltotta az amerikai cégeknek, hogy kínai cégeknek adjanak el készterméket.

Ez többek között a Huawei számára is nagyon jó hír, ugyanis így laptopjainak, telefonjainak és táblagépeinek is biztosítva van az eddig is használt hardveres háttere. A Huawei laptopjai például az Intel processzorait használják, de Kínán kívül árult telefonjaik hálózati chipjei is amerikai cégtől kerülnek beszállításra.

Trump a G20-on csak a hardverről beszélt, de a Forbes szerint az embargó a szoftveres cégek termékeit is érinti. Így a Google továbbra is dolgozhat együtt a Huawei-jel, a Huawei Kínán kívüli készülékei pedig továbbra is használhatják a Google Android rendszerét és a Google szolgáltatásait. Természetesen ehhez a Google hozzájárulása is szükséges, de az, hogy az Android Q támogatást már sikerült egyeztetniük a Huawei-jel, jó jelnek tűnik a jövőre nézve.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban a Huawei továbbra sem árusíthatja eszközeit, sem hálózati technológiáit és szolgáltatásait sem. A tiltás a kereskedelmi forgalmazókra és a cégekre is továbbra is érvényes. Trump erről a tiltásról csak annyit mondott, hogy a két ország közötti tárgyalások legvégéig vár az amerikai kormány a döntés meghozásával.

Hirdetés
FORRÁSForbes
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.