Eljutott hozzánk a Canon június végi új üdvöskéje, a 6D Mark II. A videók és fotók készítéséhez használt 700D-vel fogom összehasonlítani, hogy nagyjából mik a különbségek egy kb. 100 ezres és egy 680 ezres váz között.
A Canon EOS 6D Mark II váza láthatóan nagyobb a 700D-nél, ami nem meglepő már csak azért sem, mert jóval nagyobb a képalkotó szenzor is. A 6D és a 700D között a méreten kívül a legnagyobb eltérés, hogy egyrészről sokkal több a gomb, másrészről van egy dedikált kijelző is rajta, ahol láthatóak az aktuális beállítások. Megmondom őszintén én nem nagyon figyeltem erre a kijelzőre, mindent a kihajtható LCD-n néztem, de a profi fotósoknak ez bizonyára többet ér, mint nekem.
Korábban a Panasonic GH4-et mutattam be, ami szintén kihajtható LCD-vel rendelkezett, ez kifejezetten jó, főleg ha az ember vlogol. A 700D-nél elengedhetetlen, hisz másképp nem látom mit veszek, a 6D-nél csak azért mondom, hogy nem annyira fontos, mert WiFi képes és okostelefonon is látom, hogy mit vesz a kamera. A bal oldalon találjuk a módválasztó tárcsát, amin úgy tudunk változtatni, ha a közepét benyomjuk, így kizárhatóak a véletlen módváltások. Ugyanitt található a ki-, bekapcsoló is.
A jobb oldalon a kijelző fölött kapjuk a fókuszmód, a felvételkészítési mód, az ISO és a mérési mód gombját, illetve ha korlátozottak a fényviszonyok, meg tudjuk világítani az LCD-t. Az exponáló gomb és az alapesetben a záridő-szabályzó között még van egy gomb, amivel az autófókusz típusát állíthatjuk be.
A kihajtható LCD oldalán van egy menü és egy infó gomb, váltogathatunk a fénykép és a videó mód között, valamint a start stop gomb lenyomására fotó módban az LCD és a nézőke között váltogathatunk. Ami még érdekesség az a lenti ‘LOCK’ kapcsoló, amivel az aktuális beállításokat tudjuk berögzíteni, ezzel ismét kizárva a véletlen váltásokat. A kijelző megegyezik az EOS 700D-vel, mindkét esetben egy 3 hüvelykes TFT érintőkijelzőről van szó.
Portok tekintetében a bal oldalon találunk mikrofon, miniHDMI és USB portot, jobb oldalon az SD kártya foglalatát kapjuk, alul pedig az akkumulátor fedelét, az alap akku pedig 1800 mAh kapacitású.
A 6D-ben egy 26,2 megapixeles Full Frame CMOS szenzor található, ami az én 700D-mben 18 MP-es. A képfeldolgozó egység típusa a 6D-ben DIGIC 7, a 700D-ben pedig DIGIC 5. Amikor megkaptam a 6D vázat, volt egy kis objektív kompatibilitási hiba, ugyanis a 18-55 IS STM objektívem EF-S zárral bír, amit a 6D nem támogat, ugyanez igaz az EF-M objektívekre is. A 6D Mk II DualPixel technológiával bír, ami elképesztően gyors fókuszidőt eredményez 45 kereszt típusú autófókusz ponton keresztül, melyek száma a 700D-nél mindössze 9. A szenzor fényérzékenysége, vagyis az ISO maximum 40000 lehet fényképek készítésénél, ami bővíthető 102400-ig. Videórögzítésnél 25600 a max. ISO.
Felvételek (teljes méretben és nyers formátumban Google Drive mappánkban találhatók meg):
A 6D természetesen képes RAW fotók készítésére is, melyeket utólag teljesen át lehet alakítani a megfelelő programmal, így mondhatni nem baj, ha túl sötét a kép, akár egy Photoshopban lehet ezt korrigálni. A képek maximális mérete 6240 x 4160 pixel lehet, a videók pedig MP4 vagy MOV formátumban készülhetnek maximum FullHD 60 fps-ben. 650ezer forint a váz és nem tud 4K-ban rögzíteni. Miért? Mert ez alapvetően egy fotós kamera, nem pedig filmes, ezzel magyarázták a bemutatón a Canon munkatársai.
Az 1800 mAh kapacitású akkumulátorral kb. 1100-1200 fotót lehet lőni egyetlen feltöltéssel.
Kialakításának köszönhetően por- és vízálló, a 700D-hez képest azért látványos volt a különbség, a képek sokkal gyorsabban elkészülnek, a fókuszidő sokkal gyorsabb, mindez nem meglepő, tekintve hogy más kategóriába is tartoznak. Mint mondtam én nem nagyon értek a kamerákhoz, nem tartom magam profinak, így nem tudnék más alternatívát javasolni, de nekem nagyon tetszett a 6D, mivel én inkább videókra használom a kamerát, így hiányzik a 4K, de erre vannak más modellek is. A 6D Mk II váza 680.000 Ft környékén kapható, ami ugyebár nem tartalmazza az objektívet.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.