A japán cég közleményében jelentette be, hogy eladják fényképezőgép-üzletág részüket és teljesen kiszállnak a piacról. A kapcsolódó érdekeltségeik összességét eladják a Japan Industrial Partners befektetési alapnak a bejelentés szerint. A JIP volt, aki a Sony-tól a VAIO részleget is felvásárolta annak idején. A közlemény szerint az üzlet még idén végbemehet, ennél több konkrétumot azonban nem közöltek.

Az Olympus, bár nyugaton főleg fényképezőgépeiről ismert — nekem is volt ilyen márkájú MILC gépem —, Japánban egy hatalmas konglomerátum, mely rengeteg mindent gyárt, hasonlóan például a Sony-hoz. Az Olympus cégen belül a fényképezőgép-gyártás és fejlesztés egy ideje minimális szeletet tett ki a cég bevételi forrásai között.

Yasuo Takeuchi vezérigazgató szerint bár mindent megpróbáltak, a digitális kamerák terén történt piacvesztést, melyet főleg az okostelefonok kameráinak fejlődése és gyors népszerűsége okozott nem tartható veszteségességbe taszította a divíziót.

A közlemény kitér arra is, hogy a JIP megkapja az Olympus brandet és márkaneveit, így továbbra is készülhetnek OM-D és Zuiko gépek. Hasonlóan ahhoz, ahogy a JIP a VAIO esetén is tette, ez azt jelentheti, hogy szűkebb piacra fognak gyártani, ám az átvett részlegeket nem zárják be.

Az Olympus képi részlege évek óta veszteséges volt, hiába készítettek a 2010-es években remek digitális gépeket is. A cég a legtöbb bevételét az orvosi eszközöket (például endoszkópokat) gyártó részlegéről szerzi, így mostantól erre fogják forrásaik és figyelmük legnagyobb részét fordítani.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom. PSN-en @dobozember, Instán @viragfiu néven megtalálsz.