Hirdetés

A japán cég közleményében jelentette be, hogy eladják fényképezőgép-üzletág részüket és teljesen kiszállnak a piacról. A kapcsolódó érdekeltségeik összességét eladják a Japan Industrial Partners befektetési alapnak a bejelentés szerint. A JIP volt, aki a Sony-tól a VAIO részleget is felvásárolta annak idején. A közlemény szerint az üzlet még idén végbemehet, ennél több konkrétumot azonban nem közöltek.

Az Olympus, bár nyugaton főleg fényképezőgépeiről ismert — nekem is volt ilyen márkájú MILC gépem —, Japánban egy hatalmas konglomerátum, mely rengeteg mindent gyárt, hasonlóan például a Sony-hoz. Az Olympus cégen belül a fényképezőgép-gyártás és fejlesztés egy ideje minimális szeletet tett ki a cég bevételi forrásai között.

Yasuo Takeuchi vezérigazgató szerint bár mindent megpróbáltak, a digitális kamerák terén történt piacvesztést, melyet főleg az okostelefonok kameráinak fejlődése és gyors népszerűsége okozott nem tartható veszteségességbe taszította a divíziót.

A közlemény kitér arra is, hogy a JIP megkapja az Olympus brandet és márkaneveit, így továbbra is készülhetnek OM-D és Zuiko gépek. Hasonlóan ahhoz, ahogy a JIP a VAIO esetén is tette, ez azt jelentheti, hogy szűkebb piacra fognak gyártani, ám az átvett részlegeket nem zárják be.

Az Olympus képi részlege évek óta veszteséges volt, hiába készítettek a 2010-es években remek digitális gépeket is. A cég a legtöbb bevételét az orvosi eszközöket (például endoszkópokat) gyártó részlegéről szerzi, így mostantól erre fogják forrásaik és figyelmük legnagyobb részét fordítani.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.