Három hónap alatt több ezer vezeték nélküli fülhallgatót vesztettek el a tokiói vonat- és metróhálózat állomásain, ezek megmentésére készített a Panasonic egy speciális porszívót.

Japán egyik legnagyobb vasúti szolgáltatójával közreműködésben egy újkeletű probléma megoldásán dolgozik a Panasonic: az elmúlt években egyre több vezeték nélküli fülhallgatót hagynak el az emberek az állomásokon, melyeket valahogyan ki kell menteni a sínek közül.
A Jiji Press riportja szerint idén júliustól szeptemberig 78 tokiói állomáson 950 esetet jelentettek a JR Eastnél, Japán Tokió és Tóhoku régiót ellátó vasúti társaságánál. A riport hozzáteszi, hogy a jelentett esetszám valószínűleg az összes eset mindössze negyedét fedi le.

A JR East dolgozói eddig egy hosszú nyéllel ellátott fogócsipeszt használtak a peronról a sínekre ejtett tárgyak megmentésére. Ezek a csipeszek azonban csak a nagyobb dolgokat — telefon, sapka, táska — képesek összefogni, így az olyan apró eszközöket, mint egy vezeték nélküli fülhallgató szinte lehetetlen velük kihalászni. A vasúttársaság dolgozói sokszor csak az utolsó vonat indulása után tudták megmenteni az eszközöket.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Panasonic a lenti képen és fenti videón (2:11-től) is látható eszköze. A speciális porszívó-szerű eszközt a vasúti szolgáltatóval közösen fejlesztették ki, így méretei és kialakítása alkalmas arra, hogy két szerelvény indulása és érkezése között a vasutasok ki tudják menteni az elhagyott fülhallgatókat.

A porszívó kialakítása és működése egyébként eléggé egyszerű: a szívócső hossza leér a perontól a sínekig, végén pedig nagyon apró lukacsok vannak, melyekhez hozzátapasztja a szívóerő a leejtett fülhallgatót.

Jelenleg Tokió északi részén, az Ikebukuró csomópont állomásain van tesztüzemben az eszköz. Mivel a JR East jelentése szerint sokkal hatásosabb és gyorsabb a tradicionális csipesznél, így várható, hogy több helyen is bevezetik.

Hirdetés
FORRÁSJapan Times
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.