Hirdetés

Az Apple a ma induló WWDC fejlesztői konferencián leleplezte többek között az iOS 16-ot, ami hagyomány szerint ősszel érkezik majd az új iPhone-okkal, addig pedig fejlesztgetik a bétákon át. Teljesen testreszabható zárolt képernyőt, új iMessage funkciókat, Apple Pay Latert és többek között megújult Apple Otthon és CarPlay élményt is kapunk.

Zárolt képernyő

Az újdonságok közül Craig először az új zároltképernyőről beszélt, ami végre teljesen megújult, a háttérképen felül most már a teljes megjelenést testre lehet szabni.

Zárolt képernyőt nyomva előhozhatjuk a szerkesztőt, váltogathatjuk a színeket, a betűtípust, kitehetünk widgeteket is, illetve az értesítések is máshogy, alulról jönnek be, kevesebb helyet foglalnak el így a háttérkép, valamint a widgetek lesznek a hangsúlyosabbak.

Ez már egy elég rég óta várt funkció, a főképernyő után most már a zárolt képernyő is teljesen testreszabható lett, ráadásul több egyedi kombinációt is elmenthetünk, csakmint az Apple Watch számlapok esetében.

Üzenetek

Az Üzenetek app is bővült új funkciókkal, például az elküldött iMessage üzenetekbe bele tudunk javítani, ha esetleg elírtunk valamit, illetve vissza is lehet vonni a már elküldött üzeneteket.

A diktálás is fejlődött, ha így szeretnénk üzeneteket küldeni, diktálás közben nem fog eltűnni a billentyűzet, könnyebben tudunk a két beviteli mód között váltani, ha valamit elrontott a diktálás, azonnal bele tudunk kattintani és billentyűzettel kijavítani vagy kijelölhetjük az elrontott részt és ha rádiktálunk, kicseréli.

Apple Pay Later

Az iOS 16 egy ún. Apple Pay Later funkcióval is bővült, ami gyakorlatilag egy extra költségekkel nem járó részletfizetési opció. Hogy ez Magyarországon is egyből elérhető lesz-e, az egyelőre nem tiszta. Apple Payt arra is tudjuk az új rendszer alatt használni, hogy a telefonunkkal bankkártyás fizetéseket is elfogadhassunk. Többek között a Stripe is támogatott, ezzel pedig gyakorlatilag a telefonunk veszi át a POS terminál szerepét.

Adatvédelem

Megjelent egy új adatvédelmi funkció, a Safety Check, ami családon belüli erőszak vagy bántalmazó környezet esetén lehetővé teszi, hogy a megosztott adatokhoz való hozzáférést letilthassuk. Ha a pároddal megromlott a viszony, akkor letilthatod, hogy lássa a helyzeted vagy hozzáférhessen bármilyen személyes adatodhoz.

Apple Otthon

Az Apple bevezetett egy új okosotthon sztenderdet matter néven, amihez sok-sok partnercég csatlakozhat.

Az Otthon app is megújult, végre fentebb helyezték a biztonsági kamerák láthatóságát, átláthatóbb felületet, valamint új kategóriákat is kaptunk.

CarPlay

A CarPlay az eddigi legnagyobb frissítést kapja az új rendszer által, az autógyártókkal való sokkal komolyabb együttműködésnek köszönhetően, ha csatlakoztatjuk az iPhone-t az autóhoz, a teljes fedélzeti rendszer Apple stílusú és testreszabható lesz. Ez persze az autó kijelzőitől is függ.

Egyebek

Vannak olyan újdonságok is, amiről viszonylag keveset beszéltek vagy hazánkban nem relevánsak. Fejlődött az Apple Térképek és új funkciók érkeztek az Apple News appba is. Ezen kívül a Családi megosztás is fejlődött, egyszerűbben lehet beállítani szülői felügyeletet, a gyerekek eszközeihez korlátokat. iOS 16 alatt létrehozható egy külön iCloud könyvtár (iCloud Shared Photo Library), amit megoszthatsz a családdal és mindenki hozzájárulhat képekkel, videókkal, így a családi emlékek mindig egy mappán belül lesznek, amit mindenki lát.

Elérhetőség

Az új rendszer fejlesztői béta verziója mától elérhető, a publikus béta júliusban indul, a végleges verzió pedig ősszel jön, akkor lesz telepíthető a kompatibilis iPhone-okra.

Kompatibilitás

És ha már kompatibilitás, az iOS 16-ot legalább 2. generációs iPhone SE-re vagy iPhone 8-ra lehet telepíteni, tehát az iPhone 6s és az iPhone 7 szériára már nem lesz elérhető.

Hirdetés
Daghistani Péter
Több mint 10 éve foglalkozom újságírással tech témakörben. Ha nem írok, akkor hobbi szinten e-sport játékokkal játszok.