A Google máris kiadta a következő Android főverzió első fejlesztői béta verzióját, a nagyobb külföldi tech oldalak pedig már be is számoltak a főbb újdonságokról. Vannak azért elég viccesek is köztük.

Épületen belüli navigáció

A Google szeretne minél pontosabb iránymutatást adni, ha pl. egy bevásárlóközponton vagy egy kampuszon belül keresel valamit. Ehhez a 802.11mc szabványt használják, amivel az appok képesek lesznek meghatározni, hogy milyen távol vagy attól a WiFi hozzáférési ponttól, amihez csatlakozva vagy, ezáltal még pontosabb lesz a helymeghatározás.

Ezt vélhetően csak a következő mobilodban fogod tudni használni, ugyanis a jelenlegiek nem támogatják a 802.11mc-t.

Átdolgozott értesítési sáv

Az új Android főverziót általában onnan lehet megismerni, hogy kicsit máshogy néz ki az értesítési függöny. Itt sincs másképp. Üzeneteknél például megjelenik az adott ember profilképe vagy a kép, amit küldött, így már az értesítésből tudhatjuk, hogy mennyire fontos az adott üzenet.

Természetesen van lehetőség arra is, hogy egyből válaszolhassunk az érkező üzenetre.

Biztonságosabb rendszer

Minden új verzióban vannak olyan fejlesztések, amiket elsőre nem veszünk észre. A Google is igen komolyan veszi a biztonságot és az adatvédelmet. Az Android P-ben olyan óvintézkedéseket tettek, melyek még biztonságosabbá teszik a rendszert. A leglényegesebb, hogy ha egy alkalmazás tétlen állapotban van, akkor a rendszer megvonja a hozzáférést a mikrofonhoz, kamerákhoz, szenzorokhoz, így nem fordulhat elő, hogy a háttérben lehallgat egy app.

Ezenfelül a Google a biztonsági mentéseket is titkosítja, illetve az appok jobb hozzáférést kapnak az ujjlenyomat rendszerhez, ami szintén növeli majd a biztonságot.

Több kamera támogatása

Van már néhány okostelefon duál kamerával, azonban natívan eddig az Androidban nem volt támogatás hozzájuk. A Google az Android P-ben hozzáadott egy olyan API-t, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy felfedezzék a duál kamera adta lehetőségeket.

Bármi szóba jöhet, a bokeh-effekttől kezdve, az Apple-féle portré módokon át, a normál és hőkamerák kombinációját is támogatni fogja a rendszer. Ennek köszönhetően a harmadik féltől származó kamera appok még jobbak lehetnek.

Natív notch támogatás

Itt jön a vicces része. Ahogy a gyártók egyre zsugorítják a kávákat, egyre többen alkalmazzák az Apple által ismertté tett notch-ot, vagyis a kamerakivágást. Az Android P ezt natívan támogatni fogja, ezzel segítve a gyártóknak, hogy könnyebb legyen felhasználói felületet alkotni a notch köré.

Az appok így direkt módon kerülik a kitüremkedést, a rendszer tudni fogja, hogy a notch ott van és nem tesz be alá tartalmat.

Ezek a legnagyobb újdonságok, amelyek az Android P legelső fejlesztői béta verziójában megtalálhatók, a Google 5 fejlesztői verziót tervez kiadni, a végleges változatot valamikor 2018 Q3-as időszakában fogja elérhetővé tenni, természetesen először a Pixel készülékekre.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.