Hirdetés

1500 alkalmazottat bocsát el a Spotify, a társalapító és vezérigazgató Daniel Ek szerint a munkaerő nagyjából 17%-ától válnak meg.

A vállalat 9241 munkavállalóval rendelkezik világszerte, ennek 17%-a pedig körülbelül 1500 dolgozót jelent.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a vállalat dolgozókat bocsát el az évben. Januárban 600 főtől, júliusban pedig a Podcast részlegen 200 főtől váltak meg.

Az ügyvezető elmondta, hogy 2024 illetve 2025 folyamán végrehajtott kisebb leépítésekkel terveztek, de a pénzügyi cél és a működési költségek közti különbség ehhez a döntéshez vezetett.

A bejegyzés alapján 2020-2021-ben a dolgozók létszáma jelentősen emelkedett, a The Wall Street Journal szerint majdnem megduplázódott, miközben a vállalat fejlődni kívánt a tartalmak, a marketing és az új irányok terén. 2022-2023 során a vállalat produktívabb volt, a hatékonyság viszont nem bizonyult elegendőnek.

Az elküldött dolgozók körülbelül öt havi bérnyi végkielégítést kapnak, és a felhalmozott és fel nem használt fizetett szabadságaikat kifizetik. A végkielégítési időszakban egészségügyi ellátást kapnak, két hónap elteltével pedig dolgozhatnak új helyen.

Ek elmondta, hogy a lépésnek köszönhetően a Spotify egy fókuszáltabb megközelítést követhet, a munkaerőt érintő változás pedig nem hátralépés, hanem stratégiai átrendeződés. A többi dolgozónak „kérlelhetetlenül találékonynak” kell lennie a vállalat jövőbeni működtetésében, a problémák kezelésében és az innovációban.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.