Hirdetés

A Spotify és az Epic Games is kritizálja az Apple tervét, a márciusban életbe lépő digitális piacokról szóló Európai Uniós jogszabályra szerintük nem a legjobb reakcióval készül a vállalat.

Fontos cégek szólaltak fel az App Store-t érintő változások ellen, úgy vélik, hogy az Apple megoldása jobban árt a versenytársaknak, mint  amennyit segít.

A Spotify és az Epic Games is kritizálja az Apple tervét - illusztráció

Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney „forró szemétnek” nevezte a tervet, míg a Spotify társalapítója, Daniel Ek zsarolásnak hívta, tegnap pedig az Xbox elnöke, Sarah Bond úgy fogalmazott, hogy az új irányelvek bevezetése egy rossz irányba tett lépés.

Az Apple lehetővé teszi, hogy harmadik felek alkalmazásboltjai érkezzenek mobileszközeire az Európai Unióban, azonban ezeket egy emberek által végzett ellenőrzési folyamat lefolytatása után fogják csak engedélyezni. Az App Store-on kívül árult appok után 17%-os jutalékot kell fizetniük a fejlesztőknek, azonban az 1 millió utáni első telepítést követően telepítésenként 0,50 eurós díjat számol fel nekik a vállalat.

Daniel Ek szerint az Apple arra kényszeríti a fejlesztőket, hogy megtartsák a fennálló rendet, az új helyzet pedig nem teremt valódi alternatívát. Sarah Bond úgy gondolja, hogy konstruktív beszélgetésekre lenne szükség a nyílt platformok és a nagyobb verseny felé való előrelépések érdekében.

Az Európai Bizottság március 7-től vizsgálja meg, hogy az Apple eleget tett-e a követelményeknek, ezt követően értékelik a helyzetet.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.