Örültünk, amikor a Xiaomi bemutatta két első noteszgépét. A kialakítás mindkettőnél ugyanaz, a különbség a képátlóban, illetve a belső felépítésben keresendő. Mi a kisebbik, 12.5 inches kijelzővel rendelkező modellt kaptuk meg tesztelésre a Xiaomishop.hu-tól, köszönjük!

A gépről két negatív dolgot tudok mindössze mondani, hogy mik ezek, arra kitérek a cikkben.

Dizájn

A Xiaomi Mi Notebook Air 12.5″ nevében hordozza legfőbb tulajdonságait, ugyanis légiesen könnyű és az átlagos noteszgépekénél kisebb képátlóval bír. A 12 inches MacBook gépek 0.92 kg-ot nyomnak és vastagságuk maximálisan 131 mm, a Xiaomi 12.5 inches gépe pedig 1.07 kg, illetve max. 155.6 mm vastag. Ha ezt nézzük, nem éri utol az almát, viszont ha ettől eltekintünk, akkor is egy karcsú és könnyű, unibody fémházas gépet kapunk.

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-7Ha ránézünk a háttérvilágításos billentyűzetre, akkor látható az egyik nagy fájdalmam, ugyanis nem magyar a kiosztása és nincs is magyar kiosztású változat. Aki viszont tud anélkül is gépelni, hogy ránézne a billentyűzetre, annak nem lesz gondja vele, ha beállítjuk a magyar nyelvet, akkor az „L” mellett ugyanúgy elérjük az „É”-t, stb… egyedül „Í”-t ne keressünk, az nincs rajta.

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-3

A kikapcsológomb a Delete és a Backspace mellé/fölé került, amit a tesztidő alatt nem sikerült véletlenül sem megnyomni, úgyhogy egyébiránt ezzel nincs gond. A trackpad széles, felülete sima, gördülékeny, jól kezelhető.

A 12.5 inches IPS LCD kijelző 1920 x 1080 pixel felbontású (kontraszt arány: 600:1), ami egy ilyen kis méretű gépnél igazán jó megjelenítési minőséget és felhasználói élményt generál. A kijelző melletti káva vékony, illetve az egész előlap üvegből van, tehát az anyaghasználat teljesen rendben van. A kijelző fölött találunk egy 1 megapixeles előlapi kamerát, itt spóroltak a Xiaomi-nál, de ez részünkről elhanyagolható.

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-11Ha áttérünk a kijelző fedlapjára, akkor jön a másik nagy fájdalmam és ez a logó hiánya. Sokak egy sallangmentes, letisztult fém hátlapot látnak, én viszont nem vagyok hozzászokva, hogy nincs itt logó. Ez csak az én személyes meglátásom, ha valakinek így jobban tetszik, akkor szuper, ha nem, akkor még mindig fel lehet matricázni 😉

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-22

Az alján találjuk az 5 csúszásgátló gumit, a Dolby támogatású sztereó AKG hangszórókat, illetve néhány logót. A hangzással egyáltalán nincs probléma, a hangszínek tiszták, viszont mivel relatív kicsi hangszórókat kapott a noti, így nem fogja leszaggatni a fejünket a basszus.

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-18

Portok tekintetében a bal oldalon kapunk egy HDMI-t és egy 3.5 mm-es jack aljzatot, míg a jobb oldalon egy USB 3.0 és egy USB-C csatlakozót kapunk. Önmagában nem sok, de a MacBook-hoz képest így is több.

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-10 xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-20

Összegezve a dizájnnal abszolút semmi probléma nincs, minőségi, prémium anyaghasználat, könnyű, hordozható, abszolút vállalható ultrabookról van itt szó, egyedüli fájó pont a QWERTY billentyűzet.

xiaomi-mi-notebook-air-12-5-teszt-tech2-13Hardver

A Xiaomi Mi Notebook Air 12.5″ és 13.3″ között a legnagyobb különbség a hardverben adódik.

Mi Notebook Air 12.5″ Mi Notebook Air 13.3″
Kijelző FullHD FullHD
Processzor Intel Core m3 (2.2 GHz) Intel Core i5 (2.7 GHz)
Videókártya Intel HD Graphics 515 NVIDIA GeForce 940MX
RAM 4 GB 8 GB
Háttértár 128 GB SSD (cserélhető m.2) 256 GB SSD
Akkumulátor 37W (~9.5 óra üzemidő) 40W (~8 óra üzemidő)
Operációs rendszer Windows 10 Windows 10

Ahogy látható, a 12.5 inches változat integrált videókártyával érkezik, ugyanez a processzor található meg a 12″-os MacBook-ban is. Önmagában ez a hardver tökéletesen megfelel irodai használatra, otthoni böngészésre, akár 4K tartalmak fogyasztására is, én használtam rajta Photoshop-ot és Sony Vegas-t is. 4K videóvágásra természetesen és hardcore gamingre nem alkalmas ez a gép, de a tőle elvárható teljesítményt hozza.

Játékok terén közepes beállításokkal próbáltam a Left 4 Dead 2-t, a CS:GO-t és League of Legends-t és hozta a 22-28 fps-t (természetesen játéktól függően). Ami pedig nagyon tetszett, hogy kb fél óra játék után sem volt tűzforró, a passzív hűtés és a fém ház jó kombót alkot, izzasztás során is hamar lehűl, viszont az én passzív hűtéses ASUS E403S notimon már érezhető, ha erősebben használjuk, itt viszont játék után is kellemes hőmérsékleten működött.

Ha netezni szeretnénk, arra ott a 802.11 a/b/g/n/ac WiFi támogatottság, valamint van benne Bluetooth 4.1 is.

Üzemidő

A Xiaomi Mi Notebook Air a passzív hűtésnek, az energiatakarékos processzornak és az 5.000 mAh akkumulátornak köszönhetően igen jól teljesít üzemidőben is és nálam a stabil működés mellett ez a második fő szempont.

Normál használat mellett közepes fényerőn kb 8-9 órát lehet vele produkálni, intenzívebb használat esetén is kibír 6 órát. Ami nagyon tetszik benne, hogy az USB-C csatlakozón keresztül tudjuk tölteni és 30 perc alatt 50%-ra felvihetjük a kapacitást, ergo kicsivel több, mint egy óra alatt teljesen feltölthető, tehát így nézve elég cool.

Ár/érték arány

A Xiaomi Mi Notebook Air 12.5 inches modellt a Xiaomishop.hu-tól kaptuk meg tesztre, sajnáljuk, hogy vissza kell küldeni, mert igazán jó ultrabook, igazán megszerettem hiányosságai ellenére is.

A Xiaomishop-nál 1 éves magyarországi garanciával, előretelepített licenszelt Windows 10-zel ez a modell 224.900 Ft-ba kerül. Ez így egyáltalán nem kevés pénz, viszont cserébe egy megbízható, kompakt méretű, hosszú üzemidejű ultrabookot kapunk, kellemesen csalódtam.

A magyar QWERTZ kiosztás az egyedüli jelentősebb hiányosság, egyébiránt én maximálisan elégedett voltam a Xiaomi Mi Notebook Air 12.5 inches modellével.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.