Mi az az FPV drón?

Az FPV drón egy olyan kamerával ellátott pilóta nélküli légijármű, amely az általa látott képet vezeték nélkül továbbítja az irányító szemüvege, mobilja vagy egyéb kijelzője felé. A drónt irányító first-person view (ennek rövidítéséből származik az FPV), vagyis saját szemszögből látja azt, amerre a drón repül.

A saját szemszögből történő drón irányítás egy egészen különleges élményt ad a repüléshez, a pilóta úgy érzi, mintha maga is repülne és madártávlatból szemlélheti gyakorlatilag mindenfajta megkötés nélkül a tájat.

Az FPV drónozásnak három jól elkülöníthető területe van:

 • versenyzés
 • freestyle
 • légifotózás

Miért népszerűek az FPV szimulátorok?

Mivel FPV drónozás egészen egyedi mozgás koordinációt és térben történő tájékozódást igényel, ezért ahhoz, hogy valakiből jó pilóta váljon, sok gyakorlásra van szükség. Ebben a gyakorlásban nyújtanak nagy segítséget a drón szimulátorok, amelyek a leesés és drón összetörés kockázata nélkül teszik lehetővé az irányítás elsajátítását.

Már hazánkban is egyre szigorúbbak a szabályozások a drón repüléssel kapcsolatban, ugyanakkor a szimulátorokkal úgy lehet változatos időjárási körülmények és terepviszonyok között repülni, hogy ki sem kell mozdulni a lakásból.

Az átlag FPV drón egy akkumulátorral nagyjából 2-6 percet képes a levegőben maradni, ezért a szimulátorozás másik előnye, hogy megszakítás és akkumulátor csere nélkül teszi lehetővé a folyamatos gyakorlást.

A Velocidrone FPV szimulátor

A Velocidrone egy FPV drón szimulátor program, amelyet a szakértők az egyik legrealisztikusabbnak tartanak irányítás és fizika szempontjából. A játék segítségével egyedül vagy akár csapatban, változatos pályákon sajátíthatod el a repülést és mérheted össze tudásod más pilótákkal.

A Velocidrone gépigénye viszonylag alacsony a versenytársakhoz képest, így valószínűleg új gép vásárlása nélkül belevághatsz az FPV szimulátorozás világába.

Mire lesz szükséged?

Ahhoz, hogy elkezdhess szimulátorozni, az alábbiakra lesz szükséged:

 • Egy PC vagy Mac gépre
 • Egy távirányítóra
 • Magára a szimulátor szoftverre

Hardver és szoftver követelmények

A Velocidrone FPV szimulátor PC-re és Mac-re is elérhető, Androidos vagy iOS verziója viszont nincs.

Alacsony minőségű beállítások mellett nincs szükség játékgépre ahhoz, hogy elfusson, akár már egy alaplapi integrált videókártya is elégséges lehet.

Természetes, hogy egy gyengébb gép esetében alacsony frame rate-el kell számolni, ami egy bizonyos mérték alatt már élvezhetetlenné vagy egyenesen frusztrálóvá teszi a játékot. Az ajánlások alapján Intel i5 CPU-ra, 8 Gbyre RAM-ra és Nvidia GTX1050 vagy ennél erősebb videókártyára van szükség az élvezetes játékhoz.

Távirányító

Bár a játékhoz akár már egy game controller is jó lehet, ha a célod az, hogy egyszer egy FPV drónnal repülj, akkor valódi drón távirányítóra lesz szükséged, amely nagyobb precizitással történő irányítást és biztos középállást tesz lehetővé.

A távirányító árak meglehetősen nagy szórást mutatnak, de némi utánajárással már 40-60 dollár környékén is találsz olyat, amely nem csak szimulátorozáshoz, de későbbiekben az első valódi drónod irányításához is használhatsz.

A használt eszközöket elég gyorsan el lehet adni, ezért ha mégsem jön be ez a hobbi, minimális veszteséggel meg tudsz szabadulni feleslegessé vált távirányítódtól.

Telepítés

A Velocidrone telepítéséhez fel kell menni a hivatalos weboldalra és ott a Download menüpontban egy regisztrációt követően érhető el a letöltés. A szimulátor futtatásához tehát a letöltést követően telepíteni kell a saját gépedre, a fejlesztők nem készítettek felhőből futtatható változatot (pl. Steam) a többi hasonló szimulátortól eltérően.

A távirányító számítógéppel történő összekötését követően a programban van egy Controller menüpont, ahol a kalibrálás és egyéb beállítások elvégezhetők.

Ha bárhol elakadnál semmi gond, a telepítés és beállítás minden egyes lépéséről részletes angol nyelvű videók érhetők el a hivatalos Youtube csatornán. Ezek a videók a szimulátor Tutorials menüpontjából közvetlenül is elérhetők.

Beállítások

A programban számtalan beállítási lehetőség van magára szimulátorra illetve a kiválasztott drónra vonatkozóan. A grafika részletességét több pontban is beállíthatod a géped teljesítményének függvényében.

A repüléshez használt drón kiválasztását követően pedig az akkumulátor méretétől a propeller típusáig számtalan paraméter hangolható az egyéni preferenciák függvényében. 

Ezek a beállítások azt is lehetővé teszik, hogy a már drónnal rendelkező pilóták saját gépeik tulajdonságaihoz hangolják a szimulátorban kiválasztott gépet. Ha mégis elvesznél a beállítások tengerében, az egyik legnépszerűbb freestyle pilóta, Mr. Steele videói között több Velocidrone-al kapcsolatos tutorialt is találsz.

Mennyire realisztikus?

A professzionális pilóták szinte egyöntetűen az egyik legrealisztikusabb szimulátorként írják le a Velocidrone-t, bár azt is kiemelik, hogy ami a grafikát illeti, vannak nála jobb programok.

Éppen ezért ha maga az FPV drón irányítás a prioritásod, akkor valószínűleg az egyik legjobb választás, míg ha grafika részletessége és a tereptárgyak kidolgozottsága a fontosabb, akkor egy másik szimulátor lesz valószínűleg a befutó neked.

Térképek

Ahogy a mellékelt képeken is látszik, a programban igen változatos térképek (scenery) állnak rendelkezésre mind a racing, a freestyle illetve a légifotózás rajongóinak.

Minden egyes térképen belül tucatnyi pálya (track) közül lehet választani, amelyek általában a térképen belül a megjelenésben illetve a bejárásra kijelölt útvonalban térnek el egymástól.

Amit hiányolok a játékból, hogy az egyes pályák nincsenek osztályozva műfaj illetve nehézségi szint szerint, így nem tudod mivel állsz szemben, míg be nem töltöd és el nem indulsz rajta.

Játékmenet

Kezdőként a távirányító beállítását követően célszerű a Single Player módra kattintani és a következő lépésben pedig az Empty Field térkép kezdőknek kijelölt pályái közül az elsőt kipróbálni.

Az Empty Field térkép ahogy nevéből is sejthető egy teljesen üres, tereptárgyak nélküli alaprajzot takar, amelyen az adott pályától függően egyszerűbb vagy összetettebb verseny elemek vannak elhelyezve. Ez a felépítés ideális az alapvető drón manőverek elsajátításához.

Célszerű minden nehézségi fok előtt a Velocidrone hivatalos oktató videói mellett más oktató videókat is megnézni. Pl. Joshua Bardwell az FPV drónozás egyik gurujának oktató videóit nagyon jónak találom.

Pályaszerkesztő

A pályaszerkesztő segítségével egy meglévő pályán módosíthatsz, de ami még izgalmasabb, egy teljesen újat is létrehozhatsz saját igényeid alapján. A Youtube-os oktatóvideókban gyakran feltűnik, hogy a versenyzők vagy freestyle-osok olyan saját pályát építenek, ami az éppen aktuális trükk gyakorlásához szükséges ideális összetevőket tartalmazza.

A legtöbb funkció használatához billentyű parancsokat kell alkalmazni, amelyek megjegyzése nem egyszerű feladat. Ennek ellenére a pályaszerkesztő egy rendkívül hasznos eszköz még úgy is, hogy elsajátítása nem kimondottan könnyű. Plusz pont, hogy a hivatalos Youtube csatornán sok oktató videót találsz a használatáról.

A Velocidrone előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Olcsó
 • Gyenge gépen is elfut
 • Realisztikus fizika
 • Számtalan drón közül lehet választani
 • Változatos pályák a freestyle-tól a racer-ekig
 • Nagyszerű multiplayer játék
 • Támogató közösség a Facebook-on 
 • Könnyű használat

Hátrányok

 • Indítás után lassan töltődik be
 • A pályaszerkesztőn még lehetne fejleszteni
 • Saját drónt nem lehet feltölteni
 • Gyengébb a grafikája, mint a konkurens játékoknak

Összefoglalás

Ha még csak most kezdenél ismerkedni az FPV drónozás világával, vagy csak egész egyszerűen kipróbálnád, milyen egy drónnal repülni, akkor ebben a Velocidrone nagyszerű partnered lesz. Mivel gyengébb gépen is elfut, nem kell egy játékgéppe beruháznod, mindössze egy távirányítóra lesz szükséged és már indulhat is a játék!

És ha már sokat gyakoroltál és úgy érzed nincs ellenfeled a versenypályán, csatlakozhatsz a közös versenyekhez, ahol pillanatok alatt kiderül, ki a jobb pilóta.

Ha a versenyzés helyett a freestyle mutatványok izgatnak, számtalan pálya közül válogathatsz, de akár saját pályát is tervezhetsz magadnak és megoszthatod a közösség többi tagjával.

A szimulátorral gyakorlás másik előnye, hogy számtalanszor büntetlenül lezuhanhatsz és nem kell minden alkalommal megjavítanod az összetört gépedet.

Hasznos linkek

Ez egy vendégcikk volt, a szerző: Steven-T-FPV

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.