Hirdetés

Az Ultimaker család egyik legnépszerűbb tagja jutott el hozzánk a FreeDee Printing Solutions-től. és ez az Ultimaker 2+.

A 3D nyomtatás az utóbbi években nagy lendülettel terjedt és egyre több területen használják a kisebb és a nagyobb megoldásokat is. Minél nagyobb egy nyomtató, annál nagyobb tárgyakat lehet értelemszerűen kinyomtatni. 3D nyomtatókat használnak orvostudományban, építészetben, protézisek, kis modellek, prototípusok elkészítésére, vannak pl. olyan repülők is, melyeknek egyes elemeit 3D nyomtatóval készítették, valamint ételt is lehet nyomtatni. Hova fejlődik a világ…

Koncentráljunk rá az Ultimaker 2+-ra. A nyomtató feje két dimenzióban, vízszintesen tud mozogni, az üveglap pedig függőlegesen. A fúvókák cserélhetőek, a precízebb eredmény érdekében a legkisebb 0,25 mm átmérőjű, a legnagyobb pedig 0,8 mm-es. Mi egy 0,4 mm-es fúvókával kaptuk, amivel lehet precízen is dolgozni, de azért látszik a végterméken is, hogy 3D nyomtatóval lett készítve.

Amint bekapcsoljuk, felvillan a belső világítás és pár megelőző intézkedést követően már indíthatjuk is a nyomtatást. A nyomtató képes több típusú műanyaggal dolgozni, használható hozzá Nylon, PC, CPE, ABS és többek között PLA is, ez utóbbi a legnépszerűbb, mi is ezzel nyomtattunk. A tekercset hátulra fel kell illeszteni és be kell juttatni a nyitott szálrendszerbe az anyagot. Ehhez a nyomtató elején lévő kör alakú vezérlőt fogjuk használni. Összesen három menüpontunk van, nagyon egyszerű a kezelése. A Material menüponbon belül ki kell választani először, hogy milyen típusú a műanyag, majd a Change menüponton belül eszközölhetjük a cserét. Ha van benne anyag, akkor azt először kivezethetjük a rendszerből, majd utána jöhet az új matéria.

Ha ez megvan, akkor el kell végezni a munkalap szintezését. A nyomtatófej és az üveglap között 1 mm távolságnak kell körülbelül lennie, először a tekerővel tudjuk állítani, majd a két szélén lévő csavarral tudjuk a széleket korrigálni. Fontos, hogy mindhárom pontnál ugyanakkora legyen a távolság. A szintezést két körben kell elvégezni, második körben a nyomtató is ajánlja, hogy tegyünk be egy papírlapot és ha érezzük mozgatás közben, hogy van ellenállás, akkor már jó lesz. Szintén fontos, hogy az üveglap felülete ne legyen zsíros, tisztítsuk meg használat előtt és ha biztosra akarunk menni, kenjük át vízbázisú papírragasztóval. Mi ragasztó nélkül nyomtattunk és egyszer sem vált el az anyag a munkalaptól.

Lehet közvetlenül számítógéphez kötve nyomtatni, de a legpratikusabb az SD kártya. Ha van 3D modellező szoftvered és értesz is a tervezéshez, akkor saját modelleket is gyárthatsz, ha viszont nem, akkor ajánlom figyelembe a thingiverse.com weboldalt, ahol több ezer kész modellt lehet letölteni, amit utána ki lehet nyomtatni. A nyomtató támogatja a AMF, az OBJ és az STL kiterjesztésű fájlokat, azonban nem ezeket kell felmásolni az SD kártyára. Létre kell hozni egy .gcode kiterjesztésű fájlt, amit a Windowszra és macOS-re is ingyenesen letölthető Cura nevű szoftverrel tehetünk meg. Ez a program képes képből is 3D-s modellt alkotni, illetve a letöltött STL fájlokból a nyomtató számára is értelmezhető fájltípust alkotni. A Cura nem alkalmas tervezésre, itt csak a nyomtatás tulajdonságait tudjuk állítgatni. Nagyon fontos, hogy a programba legyen beállítva, a nyomtató és az anyag típusa, valamint a fúvóka átmérője, esetünkben Ultimaker 2+, PLA és 0,4 mm.

Cura

A letöltött és betöltött modellt kedvünkre tudjuk méretezni, forgatni, állíthatjuk a nyomtatási sebességet, a belső kitöltés sűrűségét, mintáját, tehetünk be támasztékot, hogy ne essen be a nyomtatott szál, majd ha mindennel megvagyunk, egy kattintással létrehozhatjuk a .gcode kiterjesztésű fájlt. Ezt másoljuk az SD kártyára, majd a nyomtatón a Print menüponton belül válasszuk ki azt. A kijelző és egyébként a Cura is kijelzi, hogy mennyi anyagot fogunk elhasználni, illetve mennyi időbe tellik a nyomtatás.

Cura

Miután felmelegítette a fejét kb. 200 fokra és a munkalapot nagyjából 50 fokra, indulhat is a nyomtatás. Először megrajzolja a munkaterületet, majd elkezdi építeni a testet. A nyomtatandó test méretétől, a rétegvastagságtól és a kitöltéstől függően a nyomtatási idő lehet 5 perc is de akár másfél nap is. A nyomtató hangos, ha egy szobában vagyunk vele, azonban más szobából nem is lehet hallani.

A modellek bonyolultságától függően előfordulhat, hogy sorjás marad, ezeket csípjük le, de egyébként pedig precízen dolgozik, nagyon vagány kütyüket lehet vele nyomtatni. A korábban említett weboldalon rengeteg modellt le lehet tölteni, karácsonyi díszektől kezdve, a süteményformákon át, az iPhone vagy GoPro tokokon keresztül a különböző logókig (pl. YouTube) mindent meg lehet találni.

Az Ultimaker 2+ egy bárki számára megvásárolható 3D nyomtató, azonban nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának. Több forgalmazó is árulja Magyarországon, a FreeDee weboldalán is 757.999 Ft-ba kerül. Az Ultimaker 2+ egy remek 3D nyomtató, végtelenül egyszerű a kezelése, akár mesterdarabokat is lehet vele nyomtatni, 1 kg vagyis 330 méter anyag nagyjából 5000 Ft-ba kerül, ez pedig igen sok nyomtatásra elegendő, más költséged pedig nincs vele.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.