Hirdetés

A Mastercard egy új szintre vitte a bankkártyák használhatóságát, így még gyorsabb, még könnyebb és emellett biztonságos is a fizetés. A Paypass után már az okostelefonoknál is elterjedt ujjlenyomatos autentikáció is elérhető a bankkártyáknál.

Ezt az új technológiát először Dél-Afrikában tesztelték a Pick n Pay nevű szupermarketben, illetve az Absa Banknál.

A felhasználók egyre jobban ráéreznek a biometrikus azonosítás nyújtotta kényelemre és biztonságra. Legyen szó egy okostelefon feloldásáról vagy online vásárlásról, az ujjlenyomat fokozott kényelmet és biztonságot nyújt. Ezt nem lehet ellopni vagy lemásolni, a kártyabirtokosok nyugodtak lehetnek afelől, hogy fizetési műveleteik biztonságban vannak.

-mondta Ajay Bhalla, a Mastercard vállalati kockázatért és biztonságért felelős elnöke.

Hogyan működik?

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

Credit: Mastercard

Előnyök

Egy pénzügyi tranzakció biometrikus hitelesítése – ebben az esetben ujjlenyomat alapján – egyedülálló módon igazolja azt, hogy a kártyás fizetést a plasztik jogos használója vette igénybe.  Ezzel a megoldással a kereskedők egyszerűen fokozhatják a vásárlói élményt, hiszen a kártya a jelenleg használatban lévő EMV típusú terminálokkal is működik, nincs szükség újabb hardver- vagy szoftver frissítésre.

A kártyakibocsátók számára előnyt jelent, hogy a technológia plusz segítséget jelent a csalások észlelésében és megelőzésében, növelheti az elfogadás hatékonyságát, csökkentheti a működési költségeket és elősegítheti a felhasználói hűség kialakulását. A kártya következő változatai ráadásul már egyérintésesek lesznek, hogy még egyszerűbb dolgunk legyen a pénztáraknál.

Tervezett tesztek

A legutóbbi dél-afrikai tesztek a Pick n Pay és az Absa Bank alkalmazottjai segítségével valósultak meg. Ők azt vizsgálták, hogy a pénztárok működésében mennyire jelent könnyebbséget ez a kényelmes és biztonságos megoldás. A következő hónapokban újabb tesztek várhatók a biometrikus kártyákkal, teljeskörű bevezetés ez év későbbi szakaszában várható.

Az elkövetkező hónapokban további tesztek várhatók Európában és Ázsia csendes-óceáni térségében.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.