A cikk témája ismerős lehet, ha követitek a YouTube csatornánkat, ugyanis még augusztusban csináltam egy videót a Curve-ről, ami egy olyan szolgáltatás, egy olyan bankkártya, amivel helyettesítheted a többi kártyádat vagy ha a pároddal közös számlát szeretnél használni, de két kártyával. A Curve ingyenes és adott esetben pénzt is kereshetsz vele.

Az augusztusi videó óta is használom a Curve kártyát, ebben a bejegyzésben a gyakran ismételt kérdésekre szeretnék választ adni, illetve az azóta begyűjtött tapasztalatokat osztanám meg veletek, de előtte javaslom, hogy nézd meg a készült videót.

Mi az a Curve?

A hagyományos pénzügyi megoldásokkal szemben a Curve egy FinTech (Financial Technology) vállalkozás, az ilyen típusú cégek szeretnék egyszerűbbé tenni a pénzügyeinket, felgyorsítani az innofációt a hagymonyos pénzügyi rendszerben.

A Curve a legegyszerűbben megfogalmazva egy kártya, amihez tartozik egy applikáció (ingyenes iOS-re és Androidra is), amin keresztül hozzáadhatod a hagyományos kártyáidat, legyen az az OTP-nél, a Raiffeisennél, a CIB-nél vagy más hazai banknál, de külföldi kártyákat is elfogad, pl. TransferWise-t vagy Revolutot is.

Ennek két gyakorlati haszna van: nem kell magaddal vinned az összes kártyádat, a Curve appon belül kiválasztod az aktív kártyát és a Curve kártyát érinted vagy dugod a terminálba (a Curve kártyának saját PIN kódja van, amit az alkalmazásban megtalálsz), de az összeget a hozzáadott, pl. OTP-s kártyádról vonja le. A másik haszna, hogy ha van egy bankszámla, amit megosztanál mondjuk a pároddal, akkor társítod a bankkártyádhoz a Curve kártyát és bármelyikkel is vásárolsz, ugyanarról a számláról vonódik le a pénz.

Ingyenes?!

A Curve alapvetően ingyenes, hasonlóan a Revoluthoz, itt is van prémium (Curve Black) előfizetés, de a Curve Blue kártya igénylése nem kerül pénzbe. Az ilyen cégek ráadásul ösztönözni is szokták az embereket, a Curve például 5 fontot, vagyis kb. 1900 Ft-ot ad minden új regisztrálónak a Curve kártya egyenlegéhez, ami levásárolható, te is kapsz egy saját linket, ha meghívod a barátaidat, akkor te is és ők is kapnak 5-5 fontot minden regisztrációnál.

Használd a “TECH2” kódot a regisztrációnál, hogy megkaphasd az 5 fontot vagy ezt a LINKET.

FONTOS! Az 5 fontot az után kapod meg, ha megérkezett a kártya és elvégezted vele az első tranzakciót!

Miért jó ez a Curve-nek?

Ingyen van és pénzt is adnak? Miért? A Curve azért ad minden regisztrálónak 5 fontot, hogy motiválják őket a szolgáltatás kipróbálására, a bevételük nekik a Curve Black és (Angliában) a Curve Metal előfizetőkből és a bankközi tranzakciós díjakból van, utóbbi persze nem a felhasználót terheli.

Megbízható?

A magyarok különösen szkeptikusak és elővigyázatosak a pénzügyeket illetően. Én hónapok óta használom a Curve-öt, a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen, de ezidő alatt semmi gond nem volt vele. Nem tűnt el pénz a kártyáimról, nem voltak rejtett költségek, pedig napi szinten csak ezt a kártyát használom.

Ahogy mondtam, a Curve hasonlóan működik a Revoluthoz, csak kicsit más az elképzelés, de a Revolutnak – mivel ismertebb név – többen szavaznak bizalmat, pedig a Curve is van olyan biztonságos megoldás. Még a videó elkészülte előtt rengeteg fórumon olvastam a Curve-ről és kevesebb volt rá a panasz, mint a Revolutra.

Curve egyenleg

Fontos, hogy a Curve kártya nem teljesen olyan, mint egy hagyományos bankkártya. Van egyenlege (Curve Cash), ahova a rád hivatkozó emberek után kapod az 5-5 fontokat és ami csak ezzel növelhető, de nem tartozik hozzá számlaszám, nem tudsz rá pénzt utalni.

Amikor hozzáadsz egy kártyát, azzal gyakorlatilag megbízod a Curve-öt, hogy kártyás tranzakció esetén ő vonhatja le az összeget a hozzáadott kártyáról, de csak annyit, se többet, se kevesebbet és csak akkor von le, ha terminálhoz érinted vagy ha vásárolsz. A Curve nem fér hozzá a számládhoz, ergó az appon belül azt sem látod, hogy azon a számlán mennyi pénzed van, csak a költéseket mutatja.

GY.I.K. és tapasztalatok

  • Van kártyalimit?

Van, a limit erejéig ingyenes a használat. Curve Blue esetében: 2.000£ napi vásárlási limit, 5.000£ havi vásárlási limit, 200£ havi készpénzfelvételi limit. Curve Black esetében: 4.500£ napi vásárlási limit, 120.000£ havi vásárlási limit, 400£ készpénzfelvételi limit. (Részletek: https://www.curve.app/en/cards)

  • Mennyibe kerül és mit ad a Curve Black?

Havonta 9,99 euró a Curve Black, a havidíjért cserébe nagyobb kártyalimitet kapsz, 1% pénzvisszafizetést 3 kiválasztott viszonteladónál és utasbiztosítást kínál (magyar állampolgároknak NEM érhető el). Érdemes inkább az ingyenes Blue-nál maradni.

  • Tudom használni online fizetéshez?

Igen. A Curve kártyán ugyanúgy megtalálod a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a CVV kódot, amiket ha megadsz pl. Google Payhez, Simple kártyás fizetéshez, PayPalhoz, akkor az összegeket a Curve Cash egyenlegből is levonhatod.

  • Működik az érintéses fizetés? Limit?

Korábban volt olyan problémám, hogy 10.000 Ft fölötti vásárlás esetén nem fogadta el a kártyát érintés+PIN esetén, csak ha bedugtam a terminálba és úgy adtam meg a PIN-t. Ezt a videó óta megoldották. 10.000 Ft alatti vásárlásnál nem kér PIN-t, 10.000 Ft fölött viszont igen.

  • Mi van, ha ellopják a kártyát?

Ebben az esetben az alkalmazáson belül egy érintéssel tudod zárolni a kártyát és igényelhetsz újat a Curve-től.

  • A Curve Cash-t én pontokban látom. Ez mennyi pénz?

Kiválaszthatod, hogy pontban vagy fontban szeretnéd látni a Curve Cash egyenleged, 100 pont jelent 1 fontot, ami jelenlegi (11.04) árfolyamon 380 Ft.

  • Hogyan hívhatok meg másokat?

Ha szeretnél egy kis pénzt keresni és tetszik is a Curve, akkor az alkalmazás Wallet fülénél hívd elő a menüt és katt a “Share Curve & get £5” opcióra. Itt ki tudod másolni a linkedet, amit ha megosztasz másokkal és ők regisztrálnak, ők is és te is kapsz 5£-ot. A regisztráló csak egyszer, te viszont minden rád regisztráló után.

Ha megtetszett a Curve és ha tudnád te is hasznosítani, akkor regisztrálj, nincs havidíj, nincs elköteleződés, meghát ahogy azt fent is írtam, ösztönzésképp kb. 1900 Ft-ot kapsz, ha regisztrálsz és ha elkezded használni a kártyát, viszon ahhoz, hogy ezt megkapd, használd a fent is említett “TECH2” kódot.

A cikk a Curve megbízásából és támogatásával készült.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.