Szerkesztőségünkben járt az okoskamerák csúcsa, a Samsung NX300 a Samsung Magyarország jóvoltából.

IMAG0516

Az NX300-ról azt kell tudni hogy okoskamera, és prémium kategóriás tehát az egyik legdrágább (és nyilván legjobb). Ebbe a kamerába (valójában fényképezőgépbe) számos extrát is beleépítettek, például az NFC-t is.  És ez olyan kamera már, ahol külön lehet hozzá venni objektíveket (lencséket), tehát ezeket mind külön kell felrakni.

Rövid videó bemutató:

Holnap!

Doboz tartalma

A dobozban megtalálható a készüléken kívül az Adobe Photoshop Lightroom telepítő CD-je (és szériaszáma), egy rövid MicroUSB-USB adatkábel, egy töltőfej, a vaku, egy Samsungos nyakpánt, és egy OIS 18-55mm-es lencse gyárilag. A Samsungtól tesztre kaptunk hozzá még egy 3D-s felvételek készítésére alkalmas lencsét is, amivel 3D-s képeket és videókat is lehet készíteni.

IMAG0508

Kicsomagoló videó:

Esztétika

Anyaghasználatból a készülék *5-ös nagy része fémből van, ez sajnos látszik a súlyán is hiszen maga a fényképezőgép optika és akkumulátor nélkül 284 gramm. Ezen kívül esztétikai szempontból teljesen rendben van, mérete megfelelő (persze nem lehet zsebbe tenni). Fizikai mérete: 122 x 63,7 x 40,7 mm.

Az elején (optika felőli oldal) semmi különös nem található, csupán magának az objektívnek a helye és egy Samsung illetve NX300 logó.

IMAG0511

Az optika felrakásáról illetve leszedéséről is készítettünk egy videót:

Tetején elég sok minden megtalálható, látható a vaku helye, egy Wifi Direct gomb, egy ki-bekapcsoló gomb, egy zoomra való csúszka (csak aktív optikákhoz) és egy funkcióválasztó gördülő csúszka. Ezen a gördülő csúszkán elég sok fényképezési üzemmódot lehet kiválasztani, illetve a Wifi beállításokat is innen elérhetjük.

IMAG0512

Bal oldalán található egy NFC logó, amely jelzi hogy itt egy NFC-s készülékről van szó.

IMAG0510

Alján az állvány foglalata található, illetve egy kis ajtón keresztül eljuthatunk az akkumulátorhoz és az SD memóriakártyához.

IMAG0530

Jobb oldalán ismét egy kis ajtó segítségével elérhetjük a MicroUSB és HDMI portot.

IMAG0531

IMAG0532

És végül a kijelző felőli oldal. A készüléken megtalálható egy 3,31″-es AMOLED érintőkijelző ami eléggé jó minőségű. Ráadásul az a kijelző felfelé és lefelé fordítható is.

IMAG0514

IMAG0515

A kijelző mellett jobb oldalt természetesen megtalálható még egy pár gomb. Felülről lefelé: videórögzítés gombja (eléggé hasznos), +/- beállítások, Menü gomb, Fn, Fel,Le,Jobbra, Balra, OK gomb,Album, Kuka gomb.

Szoftver

Szoftverileg nagyon fejlett. Rengeteg előre beállított fényképezési mód van rajta, illetve manuálisan is beállíthatunk mindent. Ezek a beállítások természetesen elsősorban profi fotósoknak szólnak, én nem vagyok az ezért szinte csakis automatikus móddal használtam. Természetesen ebben a fényképezőgépben is van beépített Wifi, rögtön a készülékről meg lehet osztani fotóinkat akár Facebookon is.

Androidra és IOS-re elérhető a Samsung Smart Camera App is, ha telefonunkat csatlakoztatjuk a kamerához (akár egy érintéssel, köszönhető az NFC-nek) beállíthatjuk az automatikus megosztást is. Csatlakozás után ha készítünk képeket a fényképezőgéppel, az rögtön megjelenik a telefonunkon. Mindenképp hasznos fícsőr. Ezeken kívül tartalmazza az összes többi jellemzőt amit már leírtunk a WB30F és WB800F tesztjében is.

Pár kép a beállítások lehetőségéről:

IMAG0518

IMAG0520

Beállíthatjuk a képek nagyságát

IMAG0522

IMAG0524

Wifi beállítások

IMAG0525

Fehéregyensúly beállítás

IMAG0526

Intelligens szűrő beállítás

IMAG0527

Lehetőségünk van autófókuszt és manuális fókuszt is beállítanunk. Manuális fókuszkor az objektíven az első fekete forgó résznél kell csavargatni jobbra balra.

Akkumulátor

Akkumulátora jó (pontosan 1130mAh-os) ami elég hosszú üzemidőre képes (természetesen csodára nem kell számítani). 1 hetet simán kibírt a teszt alatt. Ami mindenképp pozitívum, hogy nagyon gyorsan tölt. Körülblül 3/4-1 óra alatt teljesen feltöltött a 0-ról.

Kamera

Természetesen ennél a készüléknél a kamera a legfontosabb, hiszen több mint 20MP-es képet képes készíteni 5472×3648 pixel felbontással. FullHD felbontású videót képes készíteni, felvettünk egy mintát is:

Én -ahogy már írtam is- nem vagyok profi fotós, csupán hobbiból fotózok de nagyon bejött ez a kamera, nagyon jó minőségű képeket tudtam vele készíteni. Nézzük is meg a készülékkel készített képeimet: (természetesen lekicsinyítve)

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Specifikáció

Specifikáció IDE kattintva érhető el.

Ár/érték arány

A készülék meglehetősen drága, bolti ára 190-200 ezer forint körül mozog. Én ezt a gépet olyanoknak ajánlanám inkább, akik értik miről van szó, értenek a beállításokhoz.  Saját véleményem szerint a gép tökéletes.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

Comments are closed.