Mai tesztkészülékünk, a Samsung NX30 a Samsung Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk. Köszönjük!

Tesztünkben nem térünk ki minden funkcióra, mert az örökkévalóságig tartana kifejteni mindent. Inkább laikus szemmel nézzük a készüléket, amit az átlagfelhasználó is megérthet.

Tartozékok/Objektívek

A készülék maga egy 18-55 mm-es optikai zoommal rendelkező objektívvel érkezik. Az objektíven két csúszkát találhatunk, a nagyobbik a zoom, a kisebbikkel pedig a fókuszpontot tudjuk beállítani (természetesen, ha manuális fókuszra van állítva a gép). A lencse oldalán megtalálhatjuk a Samsung feliratot, valamint a technikai tudnivalókat. Az objektívhez kapunk egy fényvédőt is, mellyel még inkább emelhetjük a képek minőségét. Ez az optika a Samsung NX30 gyári lencséje. Egyéb adatok: F3.5-5.6 , OIS, i-Function

 

Kaptunk egy nagyobb objektívet is, mellyel 50-200 mm-ig vagyunk képesek zoomolni, ezáltal sokkal távolabbi objektumokról is tudunk kiváló minőségű és felbontású képeket készítnei. Ehhez a lencséhez is kapunk egy „napellenzőt”, lencsevédőt, valamint egy bőr tokot is, ha esetleg használaton kívül lenne az objektív, ne a dobozát kelljen hordoznia az embernek, hanem egyszerűen beledobja a zsákjába és viheti bátran. Egyéb adatok: F4-5.6, OIS, i-Function

 

 

Megajándékoztak minket egy harmadik lencsével is, mely egy makró optika, amivel az igen közeli tárgyakat pásztázhatjuk, és olyan részletekig megnézhetjük vele az apró dolgokat, amiket szabad szemmel még az éles szeműek sem láthatnak, így egy profi fotósnak ez a lencse szinte elengedhetetlen. Egyéb adatok: 60mm, F2.8, SSA (Super Sonic Actuator), OIS, i-Function

 

A lista itt nem ér véget, ugyanis kaptunk egy Samsung vakut is, melyet a készülék tetejére tudunk erősíteni. A vaku egészen pontosan egy SEF-580A típusú kütyü. Rendelkezik egy kis kijelzővel is melyen keresztül különböző módokat vagyunk képesek beállítani, mint például: A-TTL, A-TTL HSS, H, H HSS, Master, Slave, Servo. A vaku dönthető 90 – 45 fokban, továbbá forgatható is, akár 180 fokban. Ezzel a vakuval vaksötétben is kiváló képeket lehet készíteni, természetesen csak olyan kézben, aki ért hozzá.

 

Gyárilag az NX30-hoz kapunk egy pántot, hogy ne veszítsük el a gépet, továbbá egy plusz akkumulátort, mely hosszabb túrázások során hasznos lehet.

Megjelenés

A készülék háza műanyagból készült, természetesen a „kapaszkodó” része egy csúszásgátló gumis réteggel van bevonva. A készüléken nézőke és egy 3”-os Super Amoled érintőkijelző is található, így két helyen is nézhetjük a világot, természetesen nem egyszerre, ugyanis a nézőkében van egy fényérzékelő, amit ha eltakarunk, akkor csak a nézőkén keresztül mutatja a képet, ha viszont szabadon hagyunk, akkor csak az LCD-n keresztül.

A nézőke mozgatható, ez úgy értendő, hogy ki lehet húzni, és kihúzott állapotában 3 féle szögbe lehet beállítani, amelyik éppen kényelmes a használójának. A kijelző is forgatható, be is fordíthatjuk, hogy ne lássuk, és úgy is fordíthatjuk, hogy akár selfieket is tudunk készíteni vele.

   

A készülék elején megtaláljuk az objektívleválasztó gombot, valamint a Samsung és az NX30 feliratot.

Felülről láthatjuk a vaku gombját, melyet ha megnyomunk, kidobja magát a vakut. Megtaláljuk továbbá itt a ki-bekapcsolóját a készüléknek, melyen az exponálógomb is van. Mellette látjuk a fókuszpontot beállító gombot, valamint a megosztási lehetőségeket előhozó gombot. Láthatunk egy csúszkát, amivel képnézegető módban tudunk zoomolni a képekre (természetesen ezt az érintőkijelző segítségével is megtehetjük). Itt fent van a videófelvételt elindító és befejező gomb, melyet piros közepéről ismerhetünk fel.

A két legfontosabb tekerőt a végére hagytam, melyek közül az egyiken a különböző módokat tudjuk beállítani (a nagyobbik), a másikon pedig a képkészítés módját, mint pl. folyamatos felvétel, önkioldás, stb…

 

Ha az arcára fektetjük a készüléket, itt is találunk mindenféle gombot, többek között a navigáló gombokat, a menü gombját, a képnézegető gombot, a törlés gombot, és a fehéregyensúlyt állító gombját.

 

A készülék alján található a furat, amelynek segítségével a készüléket állványokra is szerelhetjük, valamint az akkumulátor és az SD kártya helyét. Az akkumulátor 1410 mAh kapacitású Lítium-Ion akksi, ami rengeteg kép elkészítésére elegendő (főleg, hogy jár a készülékhez még 1 db akksi).

Végül de nem utolsó sorban a készülék jobb oldalán találhatunk két portot, mely kettő a MicroUSB bemenet, valamint egy HDMI csatlakozó felület. Előbbivel tudjuk tölteni az akkumulátort is.

További képek a készülékről a Google+ csatornánkon:
https://plus.google.com/u/1/photos/101104185835842824841/albums/6027008563161224145

Felbontás

A készülék 20.3 megapixeles, APS-C CMOS szenzorral rendelkezik, Hibrid autófokusszal, 1/8000 sec kioldó sebességgel.

20 mpx                  3:2          5472 x 3648
10.1 mpx              3:2          3888 x 2592
5.9 mpx                3:2          2976 x 1984
2 mpx                   3:2          1728 x 1152
16.9 mpx              16:9       5472 x 3080
7.8 mpx                16:9       3712 x 2088
4.9 mpx                16:9       2944 x 1656
2.1 mpx                16:9       1920 x 1080
13.3 mpx              1:1          3648 x 3648
7 mpx                    1:1          2640 x 2640
4 mpx                    1:1          2000 x 2000
1.1 mpx                1:1          1024 x 1024

A készülék ilyen felbontású és képarányú képeket képes készíteni, a teljesség kedvéért a legkisebb lehetőségeket is idesoroltam, hátha valaki az 1.1 megapixeles képeket szereti.

Funkciók

A készülékben megtalálható a Samsung Galaxy készülékeknél ismerős funkciók is, mint például az Éjszakai jelenet, Alkony, Sziluett, Intelligens ugrás felvétel, Kreatív fényképezés, Több expozíció, Vízesés, Panoráma, Árnyalatgazdagság (HDR), Akció kimerevítése, Makro, Tájkép, Legjobb arc, Szép arc, Fénysávok és Tüzijáték. Ezek közül nem mindegyik található meg az okostelefonokban, de néhányukkal már találkozhattunk.

Beállíthatjuk továbbá a képek minőségét: Extrafinom, Finom, Normál, RAW + S.Fine, RAW + Fine, RAW + Normál

Az ISO-t: Automata, ISO100, ISO200, ISO400, ISO800, ISO1600, ISO3200, ISO6400, ISO12800, ISO25600

A fehéregyensúlyt: Automatikus, Napfény, Felhős idő, Fehér fénycső, Természetes fehér fénycső, Napfény fénycső, Izzólámpa, Vaku fehéregyensúly, Egyéni beállítás, Színhőmérséklet

Az intelligens szűrőt: Címkézés, Miniatűr, Színes ceruza, Vízfesték, Elmosódó rajz, Olaj vázlat, Tinta vázlat, Akril, Negatív, Piros, Zöld, Kék, Sárga

Az autófókusz üzemmódot: Single AF (SAF), Folyamatos AF (CAF), Kézi fókusz (MF)

Az autófókusz-területet: Szelektív AF, Többmezős AF, Arcérzékelő AF, Önarckép AF

A képvarázslót: Egyképes, Élénk, Portré, Tájkép, Természetes, Régies, Hűvös, Nyugodt, Klasszikus, Egyéni 1, Egyéni 2, Egyéni 3

További beállítások: ISO-testreszabás, zajcsökkentés, keret beállítása, DMF, DMF érzékenység, színtér, torzításhelyesbítés, érintéses működtetés, Képernyő kiválasztása, Segédháló, AF segédfény, E-zár

A készített képeket akár egyből meg is oszthatjuk Facebook profilunkon egyből a készülékről, ugyanis az NX30 beépített WiFi vevővel rendelkezik, így könnyedén csatlakozik hálózatunkra.

Ahogy láthatjátok, rengeteg funkcióval kecsegtet az NX30. Nem részleteznénk mindet, mi csupán felhasználói szemmel tekintünk a készülékre.

Fényképek

A sok maszlag után jöjjön néhány kamerakép, amit az NX30-al készítettünk. Hogy melyik objektívvel készültek a képek, azt a képek alatt feltüntettük. ( a teljes felbontásban való megtekintéshez kérlek, kattints a képre )

 

 


(18-55 mm gyári objektívvel készültek)

 
(Makró lencsével készültek)

 


(50-200 mm-es objektívvel készültek)

Videófelvétel

A készülék FULL HD videó (1080p) felvételére is alkalmas, íme egy rövid tesztvideó:

Akkumulátor

Ahogy említettem fentebb, a készülék egy kivehető 1410 mAh kapacitású Lítium-Ion akkumulátorral érkezik, melyből kettőt is kapunk. Így hosszabb kiruccanás alkalmával is bírja a gép. Az akkumulátor időtartama függ a bekapcsolás időtartamától és természetesen az elkészített képek mennyiségétől. De nem kell aggódnia senkinek, jó pár száz képet lehet készíteni 1 feltöltéssel.

Ár/Érték arány

A készülék nem tükörreflexes és így kerül körülbelül 289.900 Ft-ba (csak a gyári objektívvel). Ha azt nézzük, hogy mennyi funkciót, mennyi beállítási lehetőséget nyújt az NX30, ahhoz képest megéri az árát, viszont aki kevesebbel is beéri, az is megtalálja a számítását. Akinek elég vastag a pénztárcája, az megengedheti magának ezt a kis csodát.

Összegzésképpen annyit mondanék a készülékről, hogy ha nem vagy profi fotós, de még csak nem is értesz a fényképezőgépekhez, akkor is könnyedén elboldogulsz az NX30-al, hisz rengeteg automata funkció van benne, mely a kezdő vagy hobbifotósokat segíti. Tehát ha jó gépet akarsz, ami ráadásul könnyen kezelhető is, akkor a Samsung NX30 optimális választás lehet!

 Specifikáció

Érzékelő típusa, mérete CMOS, APS-C (23,5 x 15,7 mm)
Effektív felbontás 20,3 MP
Foglalat Samsung NX
Záridő 1/8000-30 mp
Kijelző érintésérzékeny, dönthető, kihajtható 3″ AMOLED 1 036 000 képpontos felbontással
Kereső van, elektronikus (100%-os képfedés, 0,96x nagyítás, 2,36 millió képpontos felbontás), kihúzható, kb. 80°-ban dönthető
Támogatott memóriakártyák SD, SDHC, SDXC
AF típusa kontraszt- és fázisérzékeléses hibrid; összesen 247 fókuszmező
AF módok egyszeri, folyamatos és manuális élességállítás (választható: egymezős, többmezős, követő és arcérzékeléses működés)
ISO érzékenységtartomány ISO 100 – 25 600; 1 vagy 1/3 FÉ lépésekben
Fénymérés módja TTL 221 mezős mérés (többmezős, középre súlyozott, szpot)
Fehéregyensúly auto, napfény, felhős, izzó, fénycső, vaku, egyedi, Kelvin, 7 lépésben borostyán / kék / zöld / magenta tengely
Vaku van beépített, 11-es kulcsszám (ISO 100-on), 1/200 mp szinkronidő
Vakuüzemmódok intelligens vaku, auto, auto + vörösszem, derítés, derítés + vörösszem, első (1st) redőny, második (2nd) redőny, ki
Exponálás egy kép, sorozatfelvétel (max. 9 kép/mp), önkioldó (2-30 mp)
Üzemmódok P, A, S, M, auto, Wi-Fi, intelligens automata, lencseprioritás, egyedi 1, egyedi 2
Scene üzemmódok szép arc, tájkép, makró, mozgás befagyasztás, telt színek, panoráma, vízesés, sziluett, napkelte, éjszakai, tűzijáték, fénynyom, kreatív felvétel, legjobb arc, többszöri kioldás, intelligens ugrás-kép
Felbontás 5472×3648 (szuperfinom, finom, normál)
Nyers (RAW) fájl van, SRW
Effektek címke, miniatűr, színesceruza, vízszín, mosott rajz, olajvázlat, tinta vázlat, akril, negatív, választott szín (R / G / B / Y 4 szín)
Videofelvétel van, MPEG-4 (H.264)
Videó minősége 1920×1080 @ 50p, 30p, 24p; 1920×810 @24p, 1280×720 @25p, 640×480 @25p, 320×240;
“Multi motion”: x0,25 (640×480, 320×240), x0,5 (1280×720, 640×480, 320×240), x5, x10, x20
Videó maximális hossza 29 perc 59 mp
Extrák Wi-Fi, képhatások, NFC, kihúzható és dönthető EVF
I/O interfész USB 2.0, HDMI
Áramellátás Li-ion akku
Méret 127 x 95,5 x 41,7 mm
Tömeg 375 gramm
Fogyasztói ár 289 900 Ft a 18-55 mm OIS optikával
 Specifikáció forrása
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
10
Tartozékok
9
Fotóminőség
10
Videóminőség
8
Funkcionalitás
9,5
Akkumulátoridő
8
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.