A tesztkészülék a Samsung Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk, a készülékről készült képek pedig az Alcatel onetouch jóvoltából, egy Idol X+ segítségével készültek, köszönjük!

Ergonómia / Megjelenés

Cikkünk alanya egy igen egyedi készülék, mely sok szempontból hasznos lehet számunkra, ő a Samsung NX mini fényképezőgép. Cikkünk ezúttal inkább felhasználói szemszögből vizsgálja a készüléket, mit érdemes tudni róla, miért érdemes megvenni, stb…

Na de ha már így kiírtam szép vastagon, akkor írok néhány szót a készülék külleméről.

Akik kicsit értenek a fényképezőgépekhez, azok láthatják, hogy az NX mini-nek cserélhető az objektíve, így akár nagyobb lencséket is rakhatunk rá, ezzel ő a legvékonyabb fényképezőgép cserélhető objektívvel. Maga a borítás műanyag, azonban érdes, bőr hatású a felülete, így nem csúszkál a kezünkben, fixen tartható, de az elhagyást vagy elejtést gátolja a készülékhez mellékelt pánt is, ami itt a képen is látható. Ahogy látható a képen, a kép szerint jobb oldalon felül van egy Samsung felirat, bal oldalon pedig a beépített vaku, valamint a kerek alakú led, mely a távolság felmérését segíti, így a fókuszálás eredményesebb.

Ha vetünk pár pillantást a felhasználói oldalra, láthatunk egy kijelzőt és néhány gombot. A kijelző egy 3″-os TFT LCD panel, valamint 320 x 480 pixel a felbontása. Nincs is szükség nagyobbra, hiszen minél nagyobb a felbontás, annál több a pixel, és annál több energiára van szüksége, ergo keevesebb akkumulátoridő nyerhető ki. Ahogy látható, a kijelző nem fix, hanem felnyitható. Ez azokban az esetekben jó, amikor például a földön van a készülék és úgy próbálunk fényképezni, akkor nem kell nekünk sem lefeküdni, hanem egyszerűen kifordítjuk 90 fokban a kijelzőt és úgy lőjük a képeket. De ez csak egy eset volt. Mi a másik?? Senki sem gondolna rá, de elárulom, hogy a szelfi a válasz. Gondoltátok volna? Ha teljesen kifordítjuk a kijelzőt, profi szelfiket tudunk készíteni.

Ha ránézünk a gombokra, sokuk ismerős lehet. Beállíthatjuk a fókuszt, törölhetünk, beléphetünk a menübe, állíthatjuk a módokat, időzítőt állíthatunk be, stb… Túl sok gomb nincs, így a készülék használata egyszerű. Külön gombot kaptunk a videófelvétel készítéséhez, ezt az itt látható gombok felett találjuk meg, mely fenti képeken jól látszik, különös ismertetőjegye a közepén található piros pont.

Ha felülről tekintünk rá a készülékre, találhatunk még három gombot, egy bemeneti nyílást, valamint bal oldalon a FULLHD felirat alatt, ami  ugye a kijelzőt tartja kifordítás esetén. A jobb oldali gomb az exponáló gomb, vele készítjük a fényképeket, ha kicsit nyomjuk be, akkor exponál és fókuszál, ha erősebben nyomjuk meg, akkor viszont máris készül a kép. Mellette találjuk középen a bekapcsológombot, balra tőle pedig a megosztási képernyőt előhozó billentyűt, ugyanis mivel okos készülékről van szó, rengeteg módon tudjuk azonnal, vagy utólag megosztani okostelefonunkkal a készített képeket. És nem csak Samsung készülékekkel lehet megosztani, iPhone-nal is működik ez.

Középen a nyílás a vakunak szolgál, ugyanis ha még profibb képeket akarunk készíteni és nem elég a beépített vaku, ezen a felületen csatolhatunk a készülékre nagyobb vakut, amit mi is kaptunk a készülékhez, így meg tudjuk nektek mutatni:

Itt a képen a készülék jobb oldala látható, ott ugyanis van egy fedél, melyet ha felnyitunk, láthatjuk a különböző bemeneteket és az akkumulátort. Legfelül láthatunk egy mini HDMI bemenetet, alatta egy MicroUSB bemenetet, amin keresztül egyébként a készülék akkumulátorát is tölthetjük, alatta a MicroSD kártya foglalatát, amin a készített tartalmakat tároljuk (mivel nincs a készülékben belső memória, szükség van egy memóriakártyára, ha tárolni szeretnénk), továbbá a kék alkatrész az akkumulátor kivételére szolgál, ugyanis ha hosszú útra megyünk, akkor érdemes egy pótakksit is vásárolni, így ha az első lemerül, könnyedén kicserélhetjük, nem kell konnektort keresnünk.

További képek a készülékről:

Benefit 2 Feature 1

Menürendszer / Funkciók

A legfontosabb talán, hogy a funkciókat mind egy 20,5megapixeles BSI CMOS szenzorral használjuk. Az NX mini-nek rengeteg funkciója van, és lényegében két gomb van, amivel ezeket állítani lehet. Egyik a „Menü” gomb, a másik pedig a „Mode” gomb. Kezdjük talán a Menüvel.

Ha megnyomjuk, beállíthatjuk külön a fotózáshoz, videózáshoz szükséges opciókat, továbbá személyre szabhatjuk a felhasználói felületet a könnyebb használat érdekében, valamint általános beállításokat is végezhetünk. Ezeket vegyük részletesen…

Ha vesszük a Menüben a fotózásra vonatkozó beállításokat, akkor a következőket láthatjuk: AutoShare, Intelligens üzemmód, Fotóméret, Minőség, AF üzemmód, Autofókusz-terület, Érintő AF, MF támogatás, OIS, Drive, Vaku. Az AutoShare ugye azt jelenti, hogy ha csatlakoztatunk WiFi-n keresztül egy okostelefont az NX mini-hez, akkor ő egyből megosztja az okostelefonnal a készített képeket, így nem kell a MicroSD kártyát hurcolni magunkkal, egyből ott a telefonunkon a tartalom. Az Intelligens üzemmód lehet így névről nem ismerős, de a Galaxy felhasználóknak rögtön eszébe jut, ha elkezdem felsorolni az elemeit, amik a következők: Szép arc, Legjobb arc, Sorozatfelvétel, Gyermekek fényképezése, Tájkép, Makro, Étel, Bulik és rendezvények, Akció kimerevítése, Árnyalatgazdagság, Panoráma, Vízesés, Sziluett, Alkony, Éjszakai, Tüzijáték, Fénysávok. Van egy pár igaz? Az NX mini így minden élethelyzetet átfed a funkcióival, így bárhol nagyszerű képeket tudunk készíteni. A következő a Fotóméret. Itt ugye beállíthatjuk, hogy milyen felbontásban én képarányban készítsen képet a készülék. A lehetőségeink itt:
3:2 -5472 x 3648 (20mpx), 3888 x 2592 (10,1mpx), 2976 x 1984 (5,9mpx), 1728 x 1152 (2mpx);
16:9 – 5472 x 3080 (16,9mpx), 3712 x 2088 (7,8mpx), 2944 x 1656 (4,9mpx), 1920 x 1080 (2,1mpx)
1:1 – 3648 x 3648 (13,3mpx), 2640 x 2640 (7mpx), 2000 x 2000 (4mpx), 1024 x 1024 (1,1mpx)

Benefit 3 Feature 3

A következő napirendi pont a Minőség, itt három lehetőségünk van: Extrafinom, Finom, Normál. A következő az AF üzemmód, ahol beállíthatjuk, hogy Single AF-t vagy Kézi élességállítást használjunk. Érintő AF…itt van 5 lehetőségünk: Ki, Érintő AF, AF pont, Témakövető AF, Egygombos felvétel. MF támogatás: Ki, Nagyítás x5, Nagyítás x8. OIS – képstabilizálás, Drive: Egy kép vagy Időzítő bekapcsolása. Ennek az elnevezése kicsit indokolatlan nekem, illetve az utolsó itt a Vaku, amit vagy kikapcsolunk, vagy Automatikus, Intelligens vakunak állítunk be.

A videóbeállítások között már kevesebb testreszabhatóság van, itt mindössze négy dolgot tudunk beállítani: a Videóméretet, a Videó minőségét, az Áttűnést és a Hangot. A Videóméret lehet FullHD 1920 x 1080, HD 1280 x 720, VGA 640 x 480 és úgynevezett Megosztáshoz, ami 240p-s videót eredményez. A Videó minőség lehet Normál, illetve HQ, azaz Kiváló minőség. Az Áttűnés két videórészlet között alkalmazható, hogyan váltsák egymást a jelenetek, ez lehet kikapcsolva, Beúszás, Kiúszás vagy együtt a kettő. Illetve a Hang, ahol pedig egyértelműen beállíthatjuk, hogy a felvett videónak legyen-e hangja avagy sem.

A következő a felhasználói felületre és kezelésre irányul. Itt beállíthatjuk a Színteret, az Érintéses működtetést, Billentyűzetkiosztást, Live view NFC-t, MobileLink/NFC képméretet, Segédhálót, AF segédfényt és az Automatikus önarcképet. Vegyük sorban őket. A Színtér lehet sRGB és Adobe RGB. Érintéses működést mindössze ki- és bekapcsolhatjuk. Billentyűzetkiosztásnál mindössze azt állíthatjuk be, hogy a készülék tetején levő DIRECT LINK billentyű megnyomásával mit hozzon elő. Ez lehet AutoShare, MobileLink, Remote Viewfinder, Group Share, Baby Monitor, Auto Backup, Email, SNS & Cloud és Samsung Link. Láthatjuk, számtalan lehetőségünk van. Live view NFC esetében lehet AutoShare és Remote Viewfinder. MobileLink/NFC képméret, itt lehet átméretezés 2mpx vagy annál kisebb méretre vagy eredeti képméret megtartása. Segédháló is többféle lehet, például 4 x 4, 3 x 3, Kereszt vagy Átló. Ezek közül az Átló a legrészletesebb. AF segédfény az Autofókusznál hasznos, hisz ezzel tudja a készülék a távolságot megállapítani, ez a segédfény a készülék elején a Vaku mellett található. Ezt a funkciót is ki- vagy bekapcsolhatjuk. És itt az utolsó beállítási lehetőség az Automatikus önarckép. Ha bekapcsoljuk, akkor amint felhajtjuk az LCD-t, hogy szelfizzünk, akkor a készülék tudja, hogy mire készülünk és bekapcsolja a Szép arc funkciót, hogy tényleg minőségi képet készíthessünk.

Az utolsó menüpont az általános beállításokat foglalja magába, néhányuk egyértelmű lesz, azokat nem részletezném, hanem csak azokat, amiket nem érthetünk. Itt a lista: Hang, Gyorsnézet, Képernyő beállítás, Automatikus kijelző, Auto kikapcs., Súgó útmutató megjelenítése, Language (nyelv), Dátum és idő, Video jel, Anynet+ (HDMI-CEC), HDMI kimenet, Fájl száma, Formázás, Eszköz információ, Visszaállítás, Nyílt forráskódú licensz. A Hangon belül beállíthatjuk, hogy legyen-e hangja a: Rendszernek, az Autofókusznak és a Gomboknak. Gyorsnézet: itt beállíthatjuk, hogy a fényképezés után hány másodpercig csodálhassuk a készült képet, miután visszalép a kamerára. Képernyő beállítás: itt szabályozhatjuk a kijelző fényerejét, de ha nem akarunk ezzel játszadozni, akkor bekapcsolhatjuk az automatikus fényerőt, valamint kalibrálhatjuk a készüléket, hogy a szintjelző egy síkban legyen a horizonttal. A Video jel lehet PAL vagy NTSC, az Anynet+ (HDMI-CEC) azt jelenti, hogy a fényképezőgépen a lejátszás a tévékészülék távirányítójával történő vezérlését bekapcsolhatjuk, de ez csak abban az esetben működik, ha a HDTV készülék támogatja ezt a funkciót. A HDMI Kimenetnél szabályozhatjuk, hogy milyen minőségbe adja át a készülék a készült videókat, ez lehet 1080i, 720p, 576p és 480p.

Benefit 4 Feature 2

Ennyit a menüről, most pedig jöjjön a „Mode” billentyű. Ha rányomunk, beállíthatjuk hogy a képkészítés módja legyen Automatikus, Intelligens, Program, Rekesz-előválasztás, Zár-előválasztás, Kézi vagy WiFi. Az Intelligensen belül megtaláljuk a fent említett Intelligens üzemmód funkciókat, WiFi esetében pedig kiválaszthatunk azok közül egyet, amiket a Billentyűzetkiosztásnál említettem. Ezzel végére is értünk a beállítási lehetőségek sokaságán. Igaz, hogy kompakt, kicsi méretű készülékről van szó, de bőven akad beállítási lehetőség.

Képminőség

Lássátok feleim szümtükkel, hogy milyen minőségű képeket lehet az NX minivel készíteni…

Akkumulátor

Az NX mini-ben egy 2330 mAh kapacitású akkumulátor található, ami cserélhető is, így hosszú úton ha berakjuk a táskába a pótakksit, akkor bátran fényképezhetjük végig az utazást. Az akkumulátor egyébként is nagyon jól bírja, egy feltöltéssel akár 500-600 fényképet is készíthetünk, ami úgy gondolom nagyszerű teljesítmény a kis méretet tekintve. Az akku 1-2 óra alatt feltöltődik MicroUSB porton keresztül, egyedül a Samsung kicsi töltőjét találom hátráltató tényezőnek, ugyanis nagyon rövid USB kábelt kaptunk, így ha nincs a föld közelében konnektor és semmilyen hely, ahova lerakhatjuk a készüléket és ha nem akarjuk, hogy a levegőben lógjon, akkor bizony tartanunk kell, vagy hoznunk kell magunkkal otthonról egy hosszabb kábelt. Az akkumulátor egyébként 5 óra készenlétet ígér, tehát megfelelő beállítások mellett egy napot végigfotózhatunk. Vannak akkumulátorkímélő funkciók, mint például az automata képernyő kikapcsolás, amik segítik a hosszabb élettartam elérését. Én akku szempontból nagyon elégedett vagyok a készülékkel.

Ár/Érték arány

Dimension of EV-NXF1ZZB1HGB A készülék ára 89.990 Ft, de ez értékesítőtől is függ. Kicsit drágának találom, de ugyanakkor azt is szemügyre kell vennünk, hogy cserélhető objektíves készülékről van szó, amivel nem mellesleg profi szelfiket tudunk készíteni, amiket egyből meg is oszthatunk az interneten vagy okostelefonunkkal, továbbá pedig nagyszerű akkumulátoridővel rendelkezik. Én a készülék értékét valahol 70.000 Ft köré tenném, de úgy gondolom, hogy ez az ár is elérhető a felhasználók számára. Akinek megfelel ez az ár, annak ajánlom megvételre a készüléket, mert tényleg jó 🙂

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Ergonómia / Megjelenés
10
Menürendszer / Funkciók
9
Hardver
9
Képminőség
9
Akkumulátor
10
Ár/Érték arány
8
FORRÁSSamsung
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-nx-mini-teszt-szelfi-kompaktProfi szelfik pillanat alatt, kompakt méret, cserélhető objektív, elérhető áron!