A Samsung a Galaxy Note9 mellett viszonylag csendben leplezte új óráját, ami meglepetésünkre nem a Gear S4 hanem a Galaxy Watch nevet viseli. Több mint egy hete viselem a csuklómon az okosórát, úgyhogy jöjjenek a tapasztalatok és persze arra is ki fogok térni, hogy miben különbözik a 2016-os Gear S3-tól.

Már a doboz oldalán olvashatjuk, hogy az eszköz hosszú üzemidőt, automatikus tevékenységmérést, több mint 35 gyakorlat felismerést és 50 méteres mélységig vízállóságot ígér, ebből is látszik, hogy a sport továbbra is kiemelt tényező.
A fedelet felemelve egyből az óra fog visszaköszönni, kiemelve két oldalt külön fakkokban találjuk meg a tartozékokat, van egy microUSB-s adatkábel és egy vezeték nélküli töltő, valamint egy hálózati adapter és egy L-es méretű extra gumis pánt.

Dizájn, kijelző

A Samsung minden alkalommal próbál finomítani az órák dizájnján és ezt most is sikerült elérni, a Galaxy Watch valahogy sokkal kifinomultabbnak, szofisztikáltabbnak tűnik a Gear S3-nál.
A főbb jellemzők persze megmaradtak, úgy mint az oldalsó két fizikai gomb, a tekerhető lünetta és a cserélhető, szabványos szíjak. A Galaxy Watch-ból két méret készült: 42 mm és 46 mm, amelyek kizárólag kijelzőméretben és akkumulátor-kapacitásban térnek el egymástól.
Közös jellemző a masszív, fém keret és a Gorilla Glass DX+ típusú üveg, tehát anyaghasználat szempontjából sincs panaszolnivaló.
A Galaxy Watch kijelzője a Gear S3-hoz képest nem változott, a 46 mm-es modellnél ugyanúgy 1,3 hüvelykes, 360 x 360 pixel felbontású Super AMOLED kijelzővel találkozunk, a 42 mm-esnél ez 1,2 hüvelyk, de a felbontás ugyanaz. Ez nem is baj egyébként, ugyanis bőven elegendő ez a kijelző, a minőség rendkívül jó, a maximális fényerő kiváló verőfényes napsütésben is, de persze érdemes középtájon tartani a legjobb üzemidő érdekében.

Hardver

Ahol még látványos a fejlődés, az a hardver. A Gear S3-ban egy Exynos 7270 típusú processzor van 2 x 1 GHz órajellel, amihez 768 MB RAM járt, a Galaxy Watch-ba viszont egy Exynos 9110-es lapka került 2 x 1,15 GHz-es órajelen, a 46 mm-es, LTE-s modell 1,5 GB, a 42 mm-es pedig 768 MB RAM-ot kapott. A bruttó 4 GB tárhely itt is adott, ez nem változott.
Az órában van GPS, tehát mobil nélkül is méri, hogy merre vagy, illetve kapott NFC-t is, ám a mobilfizetés kizárólag a Samsung Pay szolgáltatással működik, ami még nem elérhető itthon, a Simple sajnos nem használható.
A Galaxy Watch kiválóan méri a lépések számát, alvási szokásainkat, az elégetett kalóriát, a pulzusunkat, rengeteg edzésprogram közül lehet választani, az úszást is méri, bátran vihető vízbe (50 méter mélységig vízálló) és a zuhany alá is, mutatja az értesítéseket, azokra válaszolni is lehet, a beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően pedig a hívásokat is fogadhatjuk (legalábbis androidos okostelefonnal).

Szoftver

Korábban pletykálták, hogy a Samsung átvált a Google Wear OS rendszerére, ez nem történt meg, az órán továbbra is a Samsung saját Tizen operációs rendszere található.
A menüben ugyanúgy tudunk navigálni az érintőkijelző vagy a lünetta segítségével, balra az értesítéseket, jobbra a különböző widgeteket találjuk, fentről lefelé legyintve pedig a beállításokat és a gyorsgombokat fedezhetjük fel.
A számlapot az óráról is variálhatjuk hosszú érintéssel, ezeket testre is tudjuk szabni, de ha nem tetszik egyik sem, akkor a Galaxy Appsból le lehet tölteni másokat is. A felső fizikai gombbal vissza léphetünk, az alsó pedig a menüt hívja elő. Itt beléphetünk többek között a híváselőzmények, a névjegyek vagy akár az emlékeztetők és a zenék közé, ha szeretnénk, akkor közvetlenül az óráról indíthatunk hívást.
A Galaxy Wear appon belül természetesen még könnyebben személyre tudjuk szabni az órát, a menüpontokon estig sem érnék végig, de többek között itt lehet zenét tenni az órára, variálhatjuk az óra alkalmazásainak sorrendjét, a számlapot, a fényerőt és hogy milyen appok küldjenek értesítést.

Kompatibilitás

A Galaxy Watch működik minden legalább Android 5.0-t futtató mobillal és iPhone-nal is (érdemes megnézni a hivatalos kompatibilitási listát), de a legjobban természetesen egy Samsung okostelefonnal képes kommunikálni.
Én egy Xiaomi Mi 8-cal és pár napig egy Huawei Mate 20 Lite-tal használtam az órát, minden funkció kiválóan működött, fel tudtam venni az érkező hívásokat, tudtam válaszolni az értesítésekre, itt egyedül annyi hátrány van, hogy az aktivitások monitorozására le kell külön tölteni az S Health appot, ami egyébként a legtöbb Samsungon alapból megtalálható.
iPhone-nal is használható, azonban annyi hátránnyal, hogy hívásokat nem tudunk fogadni, SMS-ekre nem tudunk válaszolni, viszont az aktivitást az appon belül ugyanúgy méri és megjeleníti az értesítéseket, de érezhető, hogy nem iPhone-hoz lett elsődlegesen kitalálva az óra.

Akkumulátor

A 42 mm-es Galaxy Watch 270 mAh-s, a 46 mm-es pedig 472 mAh-s akkumulátort kapott, ennek megfelelően a nagyobb modell jóval tovább bírja. Összehasonlításképp a Gear S3-ban egy 380 mAh-s telep van.
A Samsung a kisebb modellre 4 napos üzemidőt ígér, a nagyobbra pedig akár egy hetet is. Nos én már több mint egy hete használom a 42 mm-es Galaxy Watch-ot és kb. 3-4 naponta kellett tölteni, mivel állandó kapcsolat volt az óra és a telefon között, inkább a 3 nap a jellemző, ez alapján lehet sejteni, hogy meddig bírja a nagyobb változat.
Van energiatakarékos üzemmódunk is, ami kb. 2%-os töltöttségnél bekapcsol és így még órákon át képes az időt mutatni és küldeni az értesítéseket. Tölteni kizárólag a gyári bölcsővel lehet, hagyományos Qi-s vezeték nélküli padon nem működik a töltés, a töltési idő nagyjából 2 óra.

Verdikt

A Samsung Galaxy Watch már hazánkban is kapható, a 42 mm-es modell 110.000 Ft-ról, a 46 mm-es pedig 120.000 Ft-ról indult.
Az én csuklómon szerintem a 42 mm-es jobban mutatott, de ha úgy gondolod, hogy az neked kicsi lenne, akkor ott a nagyobb változat is. Nekem tetszett, ugyanis kényelmes, funkciókban gazdag és könnyen kezelhető, de iPhone mellé nem ajánlanám, csak a fejfájás lenne vele.
Aki esetleg Gear S3-mal vagy Gear Sporttal rendelkezik, annak nem érdemes váltania, ugyanis funkcióban nem nyújt sokkal többet, esetleg a nagyobb modellel jobb üzemidőt érhet el, illetve az 5ATM vízállóság miatt (mindkét modell) előnyösebb lehet a Gear S3-mal szemben.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.