A júniusban bemutatott Galaxy J3 2017-nek vannak kifejezetten jó tulajdonságai is, azonban hardveresen nem hozza azt a szintet, mint a hasonló árkategóriájú versenytársak.

Dizájn

Mivel ez a készülék a Samsung ügynökségétől érkezett hozzánk, így egy fehér sajtós dobozban jött, tartozékként pedig mindössze egy simtűt, egy microUSB-s adatkábelt és egy sima 5V/1A töltésre képes hálózati adaptert kapunk.

Külsőt tekintve a J3 2017 természetesen viseli a Samsung és a korábbi J-széria képviselőinek dizájnelemeit, az előlapi vaku egyértelműen azonosítja, hogy ez egy Samsung Galaxy J mobil. A J3 2016-hoz képest képátlóban nem változott, azonban 3 milliméterrel vastagabb lett, az akku mégis 200 mAh-val kisebb, ami egy jó nagy kérdőjelet von maga után.

A kijelző alatti home gomb mindössze egy gomb, ujjlenyomat-olvasó ide nem került, mellette pedig a háttérvilágítás nélküli két kapacitív gombot találjuk. Tipikus Samsungos elrendezés. Leszámítva az S8-at. A beszédhangszóró mellett van egy 5 MP-es előlapi kameránk, ami nem változott az elődhöz képest, illetve van egy előlapi LED villanó is. Két nagyon fontos elemet azonban kihagytak: a fényszenzort és az értesítő LED-et.

Hátulról nézve a J3 dizájnban merőben eltér a J5-től és a J7-től, bár ez nem csak a dizájnt, hanem az anyaghasználatot érinti. Antennacsíkok helyett a J3-nál műanyag keretet és fém hátlapot használtak, ezzel külsőre egy teljesen átlagos megjelenésű mobilt kapunk, a J5 és a J7 sokkal egyedibb az antennacsíkok miatt.

A bekapcsoló gomb fölé helyezték a hangszórót, ami ugyebár először a Galaxy A 2017 szériában volt a Samsung berkein belül, ezt mindegyik J mobilnál is megcsinálták. Alul sajnálatos módon USB Type-C helyett microUSB portot kapunk, azonban a jack csatlakozó itt sem marad el. A mobil teteje teljesen üres, ami feldobja azt a kérdést, hogy hol a zajszűrő mikrofon? Erre sajnos nem találtam választ és ahogy érzékeltem a hanghívások minőségéből, nincs is benne. A beszédhangszóró nem túl hangos, illetve ha kicsit távolabb viszem a számtól a készülék alját, a másik fél már nehezebben hall. A hangszórója hangos, de max hangerőn már átmegy recsegőbe, tehát ezen a ponton is spóroltak kicsit.

De hogy mondjak jót is, a Galaxy J3 2017 bal oldalán két tálcát találunk, melyek összesen három kártya fogadására képesek, így nem kell kompromisszumot kötni a dualSIM és a bővíthetőség között.

A készülék kerete és összeszerelése minőségi, alig lehet érezni rajta, hogy műanyag, az üveg típusa viszont sajnos nem ismert.

Kijelző

A kijelző 5 hüvelykes, azonban a tavalyi Super AMOLED-et itt lecserélték PLS-re, ami egy kicsit módosított IPS panel a Samsung laborjából. A PLS panellel nagyobb a maximális fényerő, jobbak a betekintési szögek és alacsonyabb a fogyasztás. Ezzel egyet is tudunk érteni, a megjelenítéssel egyáltalán nincs gond, de így, hogy elhagyták a Super AMOLED-et ennél a modellnél, még a Play Áruházból letöltött Always On appoknak sincs értelme. A beállítások között van egy utcai üzemmód is, ami a kontraszt szabályozásával lehetővé teszi, hogy napsütésben is jól látható legyen.

Szoftver

Szoftveres szempontból a J-széria képviselői már az idei A-szériától is elvárt Android 7.0 Nougat rendszerrel érkeztek, melyen a Samsung Experience felület 8.1-es verziója fut. A hardver miatt tapasztalható néha egy-egy megakadás, de alapvetően egy jól használható készülékről van szó.

A Galaxy S8-nál megismert ikoncsomagot találjuk meg itt is, jó pár extra app társaságában (melyek természetesen törölhetőek). Megkapjuk a Microsoft Word, Excel, PowerPoint, OneDrive és Skype alkalmazásokat, illetve a Google és a Samsung appjai mellett van egy Magazinok is. Ami viszont már izgalmasabb, hogy itt is megtalálható a biztonságos mappa, ahol jelszóval védhetjük kényesebb adatainkat. Ez a Note7-tel ellentétben továbbra is jól működik. A szoftver szeretne fürge lenni, de a hardver miatt vannak apróbb laggok. A beépített 16 GB tárhelyből 10,3 GB a szabadon felhasználható.

Hardver

A J3 ilyen szempontból nagyon elüt két testvérétől, ugyanis itt egy 4 magos, magonként 1,4 GHz-en működő Exynos 7570 Quad processzort találunk Mali-T720-as grafikus gyorsítóval és 2 GB RAM-mal. Nem is ezzel van az igazi gond, hanem a készülék árával, ami jelenleg 65.000 Ft. Ilyen összegért az ember nem ezt a teljesítményt várja el. A kisebb játékok jól működnek, a nagyobbak közül a GTA San Andreast és az Apshalt 8-at próbáltam, mindkettővel rendesen megküzdött a telefon, ez a hardver ezekhez a játékokhoz kevés.

AnTuTu Benchmark v6.2.7  35.229 pont
Geekbench 4 630 / 1.848 pont

A J3 további hátránya, hogy mivel csak b/g/n szabványú WiFi-ket ismer, így nem látja az 5 GHz-es hálózatokat, NFC a hozzánk érkezett modellben nem volt, emellett Bluetooth 4.2 és FM-rádió is jellemzi, a navigációban a GLONASS támogatottság van segítségünkre. A GPS házon belül lassan és pontatlanul találja meg magát.

Kamera

Kamerákat tekintve a hátlapi megoldás az érdekesebb,  az előlapi 5 MP-esről elmondható, hogy fix fókuszú és  f/2.2 rekeszértékkel bír, tökéletes szelfire nem érdemes számítani, verőfényes napsütésben nincs gond, de picit korlátozottabb fényviszonyoknál már zajos a kép.

A hátlapra viszont egy LED villanóval megsegített 13 MP-es kamera került f/1.9-es rekeszértékkel, amivel máris jobb képeket lehet készíteni. A képeket teljes felbontásban Google Drive mappánkban találjátok.

A felület megszólalásig hasonlít az S8-nál megismertre, az exponáló gombbal lehet zoomolni is, ami egyébként nem ajánlott, hisz erősen romlik a minőség, jobbra legyintve a módokat érhetjük el, balra pedig a különböző filtereket.

A videók maximális mérete mindkét oldalon maximum FullHD 30fps, azonban semmilyen jellegű stabilizálás nincs. A hátlapi kamerával készített fotók korrektnek mondhatók, viszont egyetlen probléma van a J3-nál, amit a J5-tel összehasonlítva lehet jól demonstrálni és ez a lens flare. Amikor a lencsén megtörnek a nap sugarai, akkor a képen látható csíkok jelennek meg. Ez a J3-nál nagyon is jelen van (bal), a J5-tel (jobb) fényképezve viszont ez egyáltalán nem tapasztalható.

Akkumulátor

A J3 2017-ben az elődmodellhez képest 200 mAh-val kisebb, mindössze 2400 mAh-s akkumulátort kapott, ami nem eltávolítható. Ennek ellenére hasonló üzemidőt képes produkálni, vegyes használattal egy munkanapot bír ki, ha pedig kicsit takarékon használjuk, akkor akár a két napot is el lehet érni, WiFi-n 12 órát tudunk böngészni mielőtt lemerülne, filmezni pedig majdnem 14 órán át lehet. Sajnos a töltés az lassú, a gyári adapterrel másfél-két óra lehet a feltöltési idő 0-ról 100%-ra. Energiatakarékos és ultra energiatakarékos mód persze van benne, így növelhetjük az üzemidőt.

Összegzés

A Samsung Galaxy J3 2017 előnyei közé sorolható a hátlapi kamera minősége, normál használatnál nem melegszik és a lehetőségekhez képest jó az üzemedije, viszont egyértelmű hátrány, hogy nincs 5 GHz-es WiFi, nincs értesítő LED és fényérzékelő, még mindig microUSB portot kapunk és a mikrofon minősége nem túl erős. A készülék kék, arany és fekete színben kapható 65.000 Ft-os hivatalos fogyasztói áron.

Ennyi pénzért bőven lehet erősebb hardverrel rendelkező mobilt kapni, gondoljunk csak a Huawei, Honor vagy Xiaomi modellekre.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
9
Hardver
6
Kamera
7
Akkumulátor
8
Ár/érték arány
7
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-galaxy-j3-2017-tesztNem lenne rossz készülék mindennapi általános használatra, azonban ennyi pénzért vannak erősebb megoldások is.

1 hozzászólás

  1. Szia Laci! Vásároltam a napokban az unokámnak egy Samsung Galaxy J3 2017-es készüléket és mivel a gyerek (13. éves) elalvása után én szoktam kikapcsolni a mobilját, ezért tanulmányoztuk hogyan is tudom kikapcsolni. Az előző gépén, ami szintén Samsung volt, Galaxy Grand Prime (sajnos elromlott, az aksija is tönkrement, így maradt az új vásárlása, amit a Telekomtól 38 700 Ft-ért sikerült megvenni), tehát az előző gépén csak megnyomtam az oldalán a gombot is kikapcsolt, azonban ezen a kikapcsoláshoz is egy jelszót kell beírni ami nekem sajnos nehezen megy. Így jön a kérdés: van ezen olyan lehetőség, hogy ne kelljen bepötyögni a jelszót, ami ugye rendkívül fontos a bekapcsolásnál, a készülék védelme szempontjából, de értelmetlen ha ki akarom kapcsolni.
    Remélem tudsz nekem segíteni, amit előre is köszönök.

Comments are closed.