Az ebben a cikkben boncolgatott laptop ismerős lehet sokatoknak (főleg akik követik a YouTube csatornámat), ugyanis egy nagyon hasonló modellel már foglalkoztam kb. 4 hónappal ezelőtt, az a TUF Gaming A17 volt, amiről viszont most lesz azó, az a TUF Gaming A15, ami jelen esetben az RTX 2060 miatt erősebb és ugyanúgy megkapta a nagytestvér nagy akkuját, szóval üzemidőben is nagyon jól teljesít. Nézzük, hogy mit tud ez a 455.000 Ft-os gamer laptop, ami amúgy 411.000 Ft-tól is elérhető, de a tesztpéldányba több RAM és tárhely került.
Valószínűleg már a könyökötökön jön ki, de azért leírom, hogy a TUF Gaming sorozat alapvetően a megfizethetőbb, strapabíró gépeket takarja és egyébként ahhoz képest, hogy MIL-STD-810H tanúsítvánnyal is rendelkezik, annyira nem vastag és amúgy 2,3 kilót nyom, szóval egész tűrhető. Kiváncsi lennék egyébként, hogy mit bír egy ilyen gép a gyakorlatban, szóval kedves ASUS, ha van egy beáldozható TUF gépetek, én szivesen összetöröm. AnonimInc Balázs más véleményt oszt ezzel kapcsolatban, szerintem haladunk abba az irányba, hogy az emberek inkább 14 vagy 15 hüvelykes gamer laptopokat vesznek, nekem is egyébként szimpatikusabbak ezek a kisebb gépek, hisz ha már laptop, valamilyen szinten hordozni fogod magaddal, különben nem laptopot vennél és ebből a szempontból egy 14 vagy 15 hüvelykes gép előnyösebb. Mindemellett persze Balázsnak is igaza van, hogy egy 17 hüvelykes gépen jobban látod a tartalmakat.
A TUF Gaming A15-re kialakítás, billentyűzet és touchpad alapján ugyanaz elmondható róla mint az A17-ről, hisz gyakorlatilag testvérmodellek, mindkettőt az idei CES-en mutatták be. A billlentyűzet a nálam lévő modellnél kivételesen magyar kiosztású, AuraSync-es RGB háttérvilágítást kapunk, illetve a numerikus rész is elfért rajta. A billentyűleütés halk és ugyanúgy remek volt használni. A touchpad igazából átlagos, viszont nem tudom, hogy driver hiba-e, de kétujjas görgetésnél nem mindig vette be a gesztust, főleg ha a touchpad szélén legyintettem. Ezt a kis anomáliát leszítva nincs ezzel sem gond, meg amúgyis gamer laptop, szóval valószínűleg egérrel fogod használni.

A portkínálat ugyanaz mint az A17-nél: a jobb oldalon van egy USB 2.0 perifériának, a bal oldalon pedig megkapjuk a tápcsatlakozót, az Ethernetet, a HDMI 2.0b-t, 2 db USB 3.2 Gen1-es USB-A-t, 1 db USB 3.2 Gen2-es USB-C-t, ami DisplayPortot is támogat, de a laptop nem tölthető róla, végül pedig van egy kombojack is. A sztereó hangzás nem rossz, de azért nem is kiemelkedő, a kijelző fölött pedig van egy 720p-s webkameránk, ami videóhívásokra elég lehet.
A 15,6 hüvelykes IPS panel FHD felbontású, illetve 144Hz-es és Adaptive SYNC-es, viszont a maximális fényere csak 260 nit, szóval nem tartozik a legfényesebb csillagok közé, illetve színeivel a DCI-P3 színtér 44%-át fedi csak le. Beltéri játékra alapvetően ez is teljesen oké, főleg 144Hz mellett, de ha jobb kijelzőt akarsz, akkor érdemes mondjuk már a Zephyrus G14 felé kacsintgatni, bár az nyilván kicsit zsebbe nyúlósabb ugyanilyen hardver mellett.
Az eddig elhangzottak is fontosak, de most jön a lényeg. A hozzám került TUF Gaming A15-ben (FA506IV-AL032) egy Ryzen 7 4800H processzor, egy RTX 2060 6 GB videokártya és 16 GB RAM dolgozik, a tároló pedig 1 TB NVMe SSD. Ha nagyobb címekkel játszol, akkor az alap 8 GB RAM nagyon szűkös, de ha esetleg erre később jössz rá, akkor sincs gond, ugyanis ha felnyitod a gépet, akkor lesz lehetőséged RAM és egyébként tárhely bővítésre is, mindkettőből két-két foglalat van.

Benchmark teszt eredmények

Játéktesztek

Cím (részletességi szint) Átlag FPS
Red Dead Redemption 2 (medium) 70 FPS
Shadow of the Tomb Raider (medium, max) 88, 78 FPS
Battlefield V (medium) 104 FPS
Apex Legends (max) 117 FPS
Modern Warfare (min, max) 90, 75 FPS
Fortnite (epix) 119 FPS

Hőmérséklet, zajszint

3DMark teszt alatti hőmérséklet
A meleg levegő jobb oldalt távozik, a billentyűzet WASD részénél egyáltalán nem melegszik
Ahogy azt fentebb láthatjátok, a processzor a benchmark teszt alatt jócskán felmelegedett, szinte érintette a 100 celsiust, ezzel azért nem tartozik a legjobb hűtéssel rendelkező gépek közé, de játékok során nem érte el ezt a szintet, szóval amiatt nem kell aggódni, hogy leolvad a gép. Mivel kifejezetten erős gépről van szó, ezért a zajszint sem alacsony, max. teljesítmény mellett 52 dB.
Az üzemidőért egy 90Wh-s akku felel, ami a laptop méretéhez képest nagyon korrekt és egyébként ha nem akkuról játszol, nagyon jól bírja. Ezt a tesztet is rajta írtam meg, ez mondjuk nem vett el annyit, hogy lemerítsem, de egy kb. két órát biztosan, mellette böngésztem, Facebookoztam és így kb. 8 órán át bírta, ami szerintem ahhoz képest egyáltalán nem rossz, főleg hogy a legtöbb gamer laptop ilyen 4-5 órákat bír.
Összegezve a TUF Gaming A15-nek is megvannak a gyengepontjai, itt igazából csak a nem túl erős fényerejű kijelzőt említeném meg, illetve a hűtés sem a leghatékonyabb, de emellett remek az anyaghasználat, az üzemidő és szétnézve az új gépek között jelenleg ez az egyik legjobb ár/érték arányú gép, ha azt nézed, hogy 410.000 Ft-ért már RTX 2060-at és Ryzen 7 4800H-t kapsz, tényleg nem lehet ok a panaszra.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.