Hirdetés

A skót RHA második teljesen vezeték nélküli fülhallgatója, a TrueConnect 2 nagyon erős mezőnybe érkezett. Bár összeszerelési minőségben és üzemidőben igazi prémiumot nyújt, sajnálatos mód ott veszít, ahol vezeték nélküli fülhallgatóként inkább brillíroznia kellene.

A 40-50 ezer forintos teljesen vezeték nélküli fülhallgatók piaca szinte felrobbant az elmúlt három évben, nincs olyan gyártó, aki ne szeretne magának egy kisebb-nagyobb szeletet az Apple és az AirPods tortájából. Az RHA prémium gyártóként is erre az árszintre lépett be, a TrueConnect 2 130 angol fonton (adók és egyéb hazai terhek nélkül 51 ezer forinton) nyitott júliusi piacra kerülésével. A fülhallgatót augusztus második fele óta használom, ezek alapján gyűjtöttem össze tapasztalataimat és fogalmaztam meg érzéseimet.

Dizájn és kényelem

Dizájn terén kitettek magukért az RHA-nál, ez már a töltőként is funkcionáló bölcsőn is látszik. Az alumíniumból készült tok felülete matt, a nálam járt darab színe fekete — bár van sötétkék variáns is—, a gyártó neve pedig alig olvashatóan olvad bele a felületbe. A bölcső töltöttségét három LED jelzi, amint kinyitjuk a tokot. A töltést USB Type-C kábelen keresztül oldhatjuk meg, ez a csatlakozó alul van. És ezzel a végére is értem a tok külsejének, mást ugyanis nem találunk rajta. Nekem kifejezetten tetszik ez a minimalista dizájn, ahogy az is, hogy nem egy kis ajtóként kell felpattintani a fedelet, hogy elérjük a füleseket, hanem oldalra kell kibillenteni a tokot.

Kinyitva a tartót a két fülhallgatót látjuk, melyeket mágnes tart a helyén és piros pötty jelzi a jobb fülesen, hogy melyik helyre kell visszakerülnie, ha egyszer kikerült a bölcsőből.

A két füles is a tokhoz hasonló tapintású, ám ezek alumínium helyett már műanyagból készültek. Fizikai gombot egyiken sem találunk, érintőfelület van mindkét oldalon, melyek zenelejátszás indításához/szüneteltetéséhez, dal léptetéséhez vagy a telefonba épített okosasszisztens elindításához használhatók. Támogató applikáció híján átprogramozni vagy kikapcsolni nem lehet a felületet, ami engem kifejezetten zavart. A fülesben ugyanis az érintőfelület rendkívül érzékeny, így például ha a buszon ülve megigazítottam a fülemben az eszközt, rendszerint sikerült megállítanom a zenelejátszást is.

A támogató applikáción kívül hatalmas hiánynak tartom, hogy a TrueConnect 2-ben nincsen érzékelő, ami az eszköz fülből történő kivételét érzékelné. Ugyan ha visszakerül a töltő bölcsőbe, megállítja a lejátszást és megszakítja a kapcsolatot, de ha csak kikapjuk a fülünkből — tegyük fel azért, mert szóltak hozzánk — nem teszi ezt meg az eszköz. Ezt pedig a fele ilyen áron kapható eszközök is tudják, így számomra érthetetlen, hogy a TrueConnect 2-ből kimaradt.

A két fülhallgató az én fülemben kényelmesen megült, miután a gyári gumiharangot lecseréltem eggyel nagyobb méretűre. Összesen négy méretet biztosítanak a dobozban, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A dobozban a cserélhető harangok mellett USB Type-C töltőkábelt és leírásokat találunk.

Hat grammos súlyával nem húzza az ember fülét, így hosszú távon is kényelmes. Aludni azonban nem érdemes benne, ha ráfekszünk, azért képes elég erősen megnyomni a fülkagylót…

Mozgás közben is jól és biztosan ül a fülhallgató a hallójáratban és a fülkagylóban, így aki sportoláshoz használná, annak sem lesz valószínűleg gondja azzal, hogy folyton igazgatni kellene az eszközt. Az IP55-ös vízállóság pedig csak méginkább alkalmassá teszi rá, hogy sporthoz használjuk.

Arról, hogy mennyire jól izolál a hallójáratban ülő dizájn, a “Hangminőség” című bekezdésben írok.

Kapcsolat, adatátvitel

Az RHA TrueConnect 2 a kapcsolódás és adatátvitel szempontjából igen érdekes jószág. Adatátvitel terén SBC kodekre van korlátozva a fülhallgató tudása, nincs aptX, se AAC, se LDAC. Ez olyan szempontból indokolható döntés lenne, hogy így tényleg minden androidos és iPhone eszközzel képes gyorsan és egyszerűen kapcsolatot létesíteni a TrueConnect 2, hisz a hangminőség rovásán javulnia kellene a stabil és folyamatos Bluetooth kapcsolatnak. Ám a közel egy hónapos tesztidőszak alatt így sem volt olyan zenehallgatásom, amikor nem dobta volna le a fülhallgatóm a telefonomat. A teszthez egy iPhone 11 Prót és egy OnePlus 6T-t is használtam, és itt jött elő egy újabb számomra fájó hiányossága a TrueConnect 2-nek. Bár Bluetooth 5.0-án át kapcsolódik, nincsen multipont támogatás, így ha eszközt akartam váltani, a beállítások között kellett bogarásznom.

Amivel nem volt problémám, az a kapcsolat távolsága. A gyártó azt ígéri, hogy 15 méteres körben képes a fülhallgató adatot fogadni és továbbítani, ezt pedig tényleg tartja is. A strandi büféig például könnyedén elsétálhattam a napágytól úgy, hogy a telefonomat nem vittem magammal, de az aktuálisan játszott dolgot simán hallgathattam.

Hangminőség

Hangban hozza az elvártat a TrueConnect 2, de közel sem hibátlan. A fülhallgatókban található 6 milliméteres driverek és a hallójáratban ülő kialakítás kellemes mélyeket biztosítanak anélkül, hogy túlhúznák a basszust. A középtartományban brillírozik leginkább az RHA eszköze, főleg a vokálokat emeli ki és meleg, kényelmes zenehallgatást biztosít. Podcastekhez például kifejezetten jó, órákig lehet vele műsort hallgatni anélkül, hogy kényelmetlenné vállna. A magas hangokból a részletesség hiányzik szerintem, összehasonlítva a Samsung Galaxy Buds Plus-szal vagy akár a Bang and Olufsen BeoPlay E8-cal. A frekvenciatartomány 20 és 20.000Hz között mozog, leadni 98dB-t tud, az impedancia pedig 100 Ohm.

Ami zavart, hogy a TrueConnect 2 folyamatosan sziszeg. Halk zene, telefonbeszélgetés vagy csak bekapcsolt és a fülbe behelyezett fülhallgató esetén folyamatosan hallható ez a háttérzaj, mely számomra, aki nem igazán emeli a hangerőt 50%-nál magasabbra, kifejezetten zavaró volt.

Aktív zajszűrés nincsen, viszont a hallójáratban a gumipárnák izolálják a külvilágot. Egy irodai környezetben, nem túl nyüzsgő parkban vagy otthon ez szerintem pont elég, de azt ne várjuk, hogy a tömegközlekedés zaját teljesen ki fogja zárni.

Hívás közben a hang- és a mikrofonminőség abszolút felér a termék árához. Két mikrofonnal különíti el a TrueConnect 2 a hangunkat hívás közben a háttérzajoktól, az általam lefolytatott beszlégetések közben pedig senki nem panaszkodott arra, hogy nem hallanak rendesen. Érdemes megjegyeznem az is, hogy hívások esetén stabilabb kapcsolatot tartott fenn a fülhallgató, mint zenelejátszás esetén.

Hang terén nekem nagyon hiányzott az EQ hiánya. Nem tudok a sziszegésen kívül kifejezetten negatívumot kiemelni a TrueConnect 2 hangzását illetően, de számomra fontos, ha van opció jobban személyre szabható hangzásvilágra egy fülhallgatónál.

Üzemidő

Az RHA 9 és fél órányi zenelejátszást ígér fülhallgatónként, a töltőtokkal pedig négy teljes újratöltést. Üzemidőben pedig tényleg teljesíti az elvártat és az ígértet is, sőt! Egy hét alatt napi egy-két órányi használattal a töltő bölcsőt a felére alig tudtam lemeríteni. A két fülesbe egyébként gyorstöltéssel negyed óra alatt három órányi visszajátszásra elegendő naftát pumpál a bölcső.

Operációs rendszertől függetlenül az állapotsoron megjelenik a két füllhallgató százalékos töltöttsége, amely kifejezetten hasznos. Bár ilyen hosszú üzemidővel szinte felesleges is lenne azon aggódni, hogy 30% alá csökkent a töltöttség.

A LED fények jelzik, mekkora töltöttség maradt még a bölcsőben

Ha ki kellene emelnem valamit, amiben nagyon erős a TrueConnect 2, akkor az az üzemidő lenne. Egy munkanapot vagy egy hosszabb utazást is végig a fülünkben lehet, nem fog cserben hagyni.

Összegzés

A TrueConnect 2 egyáltalán nem rossz eszköz, sőt! Viszont árához képest olyan hiányosságokat vonultat fel szerintem, melyek mellett nem is ajánlható könnyedén. Előnyére szól a prémium dizájn és anyaghasználat, a brutális üzemidő és a kellemes hangminőség. Illetve érdemes megemlíteni a három éves garanciát, melyet vállal a gyártó. Ezeket azonban számomra beárnyékolja a sziszegés, a támogató applikáció és a személyre szabhatóság teljes hiánya.

Ebben az árkategóriában ha valaki egy nagyon egyszerű, jó üzemidejű, dizájnos fülest keres, az nézzen rá a TrueConnect 2-re. Főleg akkor, ha edzéshez tervezné az ember használni.

Más esetben érdemes megnézni a Huawei FreeBuds 3-at, a Honor Magic EarBudst, a Samsung Galaxy Buds Plust, a BeoPlay E8-at vagy ha Apple eszközeink vannak otthon, a sima AirPods második generációját. És a felsorolt eszközök csak azok, melyeket az elmúlt évben dobtak piacra! Hisz rengeteg választási lehetőség van, éppen ezért nehezen nevezhető másnak a TrueConnect 2, mint cseppnek a vezeték nélküli fülhallgatók tengerében.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Üzemidő
Anyaghasználat, összeszerelési minőség
Dizájn
Hangminőség
Adatkapcsolat, adatátvitel
Extra funkciók, személyre szabhatóság
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.
rha-trueconnect-2-teszt-csepp-a-tengerbenAz RHA TrueConnect 2 üzemidőben, dizájnban és anyaghasználatban igazi prémiumot nyújt. Sajnálatos mód viszont ott veszít pontot, ahol vezeték nélküli fülhallgatóként inkább gyűjtenie kellene. Hiányzik a személyre szabhatóság és a támogató applikáció. Emellett a hangminőség és az adatkapcsolat is hagy kivetnivalót maga után.