Hirdetés

A QNAP Magyarország jóvoltából jutott el hozzánk a TS-451+ típusjelzésű NAS, ezúton is köszönjük. Pár szóban, hogy mi is az a NAS. Ez tulajdonképpen egy hálózati adattároló. Merevlemezeket helyezhetünk bele, melyek így külső, hálózati tárhelyként működnek, így adatainkat nem egy számítógépen tároljuk, hanem ezen a „hálózati meghajtón”, mely a hálózat bármely eszközéről elérhető.

QNAP TS-451+ NAS tech2 (5)

Beüzemelés

A QNAP TS-451+ NAS és egyáltalán bármelyik QNAP NAS beüzemelése elsőre bonyolultnak tűnik, de nagyszerűen levezetik lépésről lépésre, hogyan is kell beállítani újonnan vásárolt eszközünket. A beüzemelés ott kezdődik, hogy hozzákapcsoljuk az áramforráshoz, illetve bedugjuk az Ethernet kábelt, hogy csatlakozhasson a hálózathoz (a kábel másik vége a hálózati routerhez legyen kapcsolva).

QNAP TS-451+ NAS tech2 (7)Ezután be kell helyezni a merevlemezeket (a TS-451+ négy foglalattal rendelkezik). Ha NAS-t vásárolunk, akkor érdemes külön NAS-okba szánt merevlemezt vásárolni. A legjobbak a Western Digital Red és Red Pro winchesterei, melyek direkt úgy lettek kialakítva, hogy jobban bírják a rázkódást és kisebb zajjal legyenek. A Red meghajtók 1-8 TB-os kiszerelésben kaphatók és kifejezetten a SOHO rendszerekhez alkalmasak, a Red Pro termékcsalád pedig olyan nagyvállalati NAS-okba, melyeknél akár 16 merevlemezt is használnak egyszerre.

QNAP TS-451+ NAS tech2 (8) QNAP TS-451+ NAS tech2 (9)


Ha megvan az összeköttetés, akkor irány a start.qnap.com weboldal, ahol követve az instrukciókat, kiválasztjuk modellünket, majd hálózati címet és nevet tudunk adni a NAS-nak. A NAS beüzemelhető hálózatról a webcímmel, de akár HDMI-vel monitorhoz kötve billentyűzettel és egérrel közvetlenül beállítható az eszköz.

Specifikációk

A QNAP TS-451+ modelljében egy dedikált Intel Celeron 4 magos processzor dolgozik 2.0 GHz-es órajelen, valamint 8 GB DDR3L energiatakarékos RAM memóriája van. Amennyiben intenzív feladatok elvégzésére van szükség, a NAS automatikusan felskálázza a processzor órajelét akár 2.42 GHz-ig. Támogatja a 256 bites AES titkosítást, mellyel a sebesség eléri a 204 MB/s-ot, adataink így a NAS szerveren biztonságban vannak.

QNAP TS-451+ NAS tech2 (10)Portokat tekintve kapunk két darab Gigabites LAN-t, mely 225 MB/s maximális írási/olvasási sebességre képes trunk módban. Ahogy korábban említettem, van egy HDMI portja is, ha egyből monitorra kapcsolnánk az eszközt. Összesen 4 db USB port van a NAS-on, ebből 2 db USB 3.0 (1 elől, 1 hátul) és 2 db USB 2.0 hátul.

QNAP TS-451+ NAS tech2 (2)Az eszköz három módban működik, attól függően, hogy mennyire van használva. A normál, tipikus működés során, amikor használatban van, 33.88 W-ot, HDD készenléti módban 15.78 W-ot, míg S3 alvási módban 0.57 W-ot fogyaszt, továbbá beállítható, hogy mikor kapcsoljon be, illetve ki az eszköz, ezzel is energiát spórolva. Összehasonlításképp egy átlagos asztali PC ~150 W-t fogyaszt, így a NAS igazán energiatakarékosnak mondható.

QNAP TS-451+ NAS tech2 (1)Az eszközhöz egy 2 TB kapacitású Western Digital Red NAS merevlemezt is kaptunk, így ezzel próbáltuk ki.

Funkcionalitás

A QNAP TS-451+ (de bármelyik más modell) fő feladata az adatmentés és a központosított adattárolás. Legfontosabb adatainkról bármikor készíthetünk biztonsági mentést a NAS-ra, így ha tönkremegy a számítógép, az adat továbbra is megmarad.

A NAS-nak van egy külön felhasználói környezete, mely a QTS (4.2) nevet viseli. Ezen a felületen grafikusan tudjuk kezelni a NAS tartalmát, beállíthatjuk a különböző szolgáltatásokat, átlátjuk a merevlemez teljes tartalmát.

QTS 4.2
QTS 4.2

Néhány funkciót kiemelnék, az egyik például az Antivirus, tudniillik a NAS-nak beépített védelme is van. A másik a myQNAPcloud, mely arra szolgál, hogy ha házon (hálózaton) kívül is szeretnéd elérni a NAS tartalmát, akkor azt egy egyszerű társítással megteheted.

qts-cloud
myQNAPcloud beállítás varázsló

myqnapcloud.com weboldalon regisztrálni kell egy fiókot, majd ha ez megvan, a NAS QTS felületén a myQNAPcloud ikonra kattintva indítsuk el a társítást, adjuk meg a bejelentkezési adatokat és kész. A végén generálni fog egy linket, melyen keresztül bárhol elérhetjük a NAS-on tárolt képeket, videókat, fájlokat.

qts-cloud-weben
myQNAPcloud webes felület a társítás után

A QTS-ben van egy Dashboard is, melyen nyomon követhetjük a NAS és a merevlemezek állapotát. Ebbe benne van a hőmérséklet, a ventilátor fordulatszáma, a CPU és a RAM használat, adatátviteli sebesség, mappák mérete, minden, amire szükségünk lehet.

QTS Dashboard
QTS Dashboard

A NAS fájltárolás mellett használható virtuális környezet futtatására is, használható web-szerverként, FTP és levelező szerverként, IP-kamerák felvételeit tárolhatjuk rajta, de nyomtatószerverként is funkcionálhat. Így a QNAP szervernek a fájltároláson és megosztáson kívül sok más hasznos funkciója is van.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi idő kell mondjuk egy film feltöltésére? Kipróbáltuk egy 1.5 GB méretű filmmel, a másolási sebesség 60 MB/s körül mozgott, így körülbelül fél perc alatt rajta volt a meghajtón a tartalom és máris lejátszható bármilyen platformon.

Applikáció / Platformok

A QNAP NAS-okhoz vannak dedikált applikációk is, melyek letölthetők az AppStore-ból és az Play Áruház-ból is. Több alkalmazás is van, pl. Qfile, Qmanager, Qmusic, Qremote, Qvideo, Qphoto és még sorolhatnám. Mindegyik csak akkor látja a NAS-t, ha azon a hálózaton (WiFi) vagyunk, amelyen a NAS is van. E mellett a QNAP nemrég mutatta be Apple TV-re szánt alkalmazását, a Qmedia-t, melynek segítségével a NAS-ra töltött tartalmak egyszerűen lejátszhatók az Apple TV-n (csak a 4. generáció)

Az applikációknak és a webes felületnek köszönhetően a QNAP NAS-ok kezelése platformfüggetlen, így akár Linux-on is hozzáadhatunk fájlokat, de akár telefonról is feltölthetjük képeinket a NAS-ra. A mellékelt távirányító és billentyűzet/monitor páros segítésével dedikált módon is hozzáférhetünk a QTS felülethez és ezáltal az eszköz tartalmához.

Célközönség, árcédula

A QNAP TS-451+ NAS kifejezetten SOHO rendszerekhez lett kitalálva, tehát a kis- és középvállalkozásoknak, iskoláknak, intézményeknek. Otthonra nem érdemes ezt a modellt venni, hisz ebben 4 slot van, otthoni használatra bőven elég egy 1-2 slotos modell is.

A tesztelt QNAP NAS a PCX webáruház kínálatában bruttó 214.986 Ft-ért érhető el. Nem olcsó, ezért emeltem ki, hogy kifejezetten vállalatoknak van ez a NAS kitalálva, azoknak, akiknek kiemelten fontos az adatmentés és az adatvédelem, illetve hogy RAID-be kötve egyszerre több winchesteren is tudják tárolni adataikat.

Ha otthonra szeretnénk egy dedikált meghajtót csatolni a hálózathoz, akkor érdemes megnézni a QNAP TS-131 NAS-t, mely csak egy merevlemezt képes befogadni, viszont az ára is sokkal kellemesebb, csak 39.201 Ft a PCX-nél.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.