A QNAP Magyarország rendelkezésünkre bocsátotta a TS-228 típusú NAS-ukat, így mi ezalatt a röpke 2 hét alatt kipróbáltuk és összegyűjtöttük a vele kapcsolatos tapasztalatokat. Volt egy korábbi QNAP NAS tesztünk is, nem sokban fog különbözni ez a teszt sem, mindössze annyi a különbség, hogy míg ott egy komolyabb vállalati adattárolót teszteltünk, addig itt egy otthoni használatra is tökéletesen alkalmas, bár árazásában nem olcsó modellt.

Mi az a NAS?

A NAS, ahogy fentebb említettem egy adattároló, melyben található egy vagy több merevlemez. A NAS-t a hálózatra tudjuk kötni, saját operációs rendszere és hardvere van, különböző szolgáltatásokkal, grafikus felülettel teszi biztonságossá és kényelmessé a hálózati adattárolást.

Beüzemelés

A beüzemelés tulajdonképpen a portoknál kezdődnek. Ahogy a képen is láthatjátok, van alul egy csatlakozófelület az áramforrásnak, fölötte egy Ethernet port a hálózatra való csatlakoztatás végett, de kapunk még egy USB 2.0 portot a külső adattárolók csatlakoztatására és egy reset gombot, amivel a NAS beállításait tudjuk alapértelmezettre állítani. A működéshez az első kettőhöz kell csatlakoztatnunk a megfelelő kábeleket.

QNAP TS-228 NAS TECH2 (2)

Az elején is találunk még elemeket, legfelül értesítésjelző LED-eket kapunk, melyek a NAS, az USB-k és a HDD-k állapotát mutatják, alatt van a bekapcsoló gomb, egy SD memóriakártya foglalat, egy USB One-Touch-Backup gomb, mely arra szolgál, hogy ha az alatta lévő USB 3.0 portba vagy az SD kártyafoglalatba adattárolót dugunk, akkor ennek a gombnak a megnyomásával biztonsági mentést tudunk készíteni az adatokról.

QNAP TS-228 NAS TECH2 (6)

A merevlemez behelyezéséhez szedjük ki az alján lévő csavart, majd toljuk le a NAS fedlapját.

QNAP TS-228 NAS TECH2 (8)

Mi kaptunk hozzá egy 2 TB-os Seagate Barracuda winchestert, de ha ti külön vásároljátok, akkor a képen látható módon kell kinéznie benne. A TS-228 egy 2 foglalatos modell, tehát e mellé egy másik HDD-t is bele lehetne rakni, amiket akár RAID-be is köthetünk.

QNAP TS-228 NAS TECH2 (9)

A NAS oldalán található egy címke, mely a www.start.qnap.com weboldalra irányít. Miután hálózatra (routerhez) kötötted és bekapcsoltad a NAS-t, írd be a számítógépen a böngészőbe ezt a linket, majd kezdődik az inicializálás. Itt meg kell adni a NAS nevét, hálózati IP-címét, melyek után már elérhető is lesz.

A beüzemelésben segítségünkre lehet a Qfinder Pro nevű alkalmazás, mely a beüzemelést könnyíti meg. Ez az alkalmazás feltérképezi a hálózatot és ha talál rajta NAS-t, akkor azt kilistázza.

Qfinder Pro
Qfinder Pro

Ha teljesen üres merevlemezt vásároltok, akkor előbb telepíteni kell a firmware-t, de ezt a NAS elvégzi helyettünk, nekünk csak rá kell bólintani, hogy telepítheti. Ezután megadjuk a szükséges adatokat, újraindítja magát és kész is.

qnap-setup-1 qnap-setup-2 qnap-setup-3
qnap-setup-4 qnap-setup-5 qnap-setup-6

Specifikációk

A QNAP TS-228 NAS az alábbi specifikációs tulajdonságokkal rendelkezik:

Processzor ARM v7 2 x 1.1 GHz
Rendszermemória 1 GB DDR3 RAM
Flash tárhely 4 GB
Merevlemez foglalat 2 x 3.5″ SATA HDD
Portok 1 x Gigabit RJ-45 LAN, 1 x USB 3.0 elől, 1 x USB 2.0 hátul
LEd jelzők 2 db HDD, 1 db státusz, 1 db USB visszajelző
Dimenziók 187.7 x 90 x 125 milliméter
Fogyasztás készenlétben: 6.05 W, használatban: 13.24 W (két HDD-vel)
Zajszint 17 dB
Működési hőmérséklet 0 – 40 °C
Ventilátor van

A NAS-on, ahogy fent említettem külön operációs rendszer fut, ez a QTS névre hallgat, melynek 4.2-es verziója működik a gépen. Ez tulajdonképpen egy Linux alapokon nyugvó rendszer kifejezetten a NAS-okhoz. A rendszerben van magyar nyelv is, így mindenki megértheti a szöveget.

QTS 4.2

A belső merevlemezek EXT4 fájlrendszert használnak, de ha külső winchestert vagy pendriveot csatlakoztatunk, ott támogatott az EXT3, EXT4, NTFS, FAT32 és HFS+ fájlrendszerek is.

Funkcionalitás

A NAS legfőbb és legfontosabb feladata a biztonságos, egységes hálózati adattárolás, melyhez rengeteg plusz szolgáltatás társul. Amellett, hogy bármikor elérhetjük ezeket az adatokat a hálózatról, hálózaton kívülről is el lehet érni a tartalmakat a myQNAPcloud segítségével.

myQNAPcloud varázsló

Ehhez a myqnapcloud.com weboldalon kell regisztrálni egy fiókot, majd ezután a NAS felületén a myQNAPcloud ikonra kattintva párosítsuk a fiókot az eszközhöz. Ha sikeres volt a társítás, akkor generál nekünk egy linket, amelyen keresztül (belépési adatok hitelesítésével) bárhonnan elérhetőek a NAS adatai, teljesen mindegy, hogy hol vagyunk, a lényeg, hogy internetközelben legyünk.

myQNAPcloud webes felület

A NAS felületén van egy Dashboard is, ahol látható az aktuális rendszerhasználat, figyelhetjük, hogy mennyi RAM-ot használ jelenleg a gép, milyen fordulatszámon működik a ventilátor, milyen adatátviteli sebességgel dolgozik, illetve a merevlemezek állapotát, kapacitását is ellenőrizhetjük.

Dashboard

A NAS-on tárolt adatokat 256 bites AES titkosítással védi a QNAP, melynek használatával az írási sebesség 17 MB/s, míg az olvasási 21 MB/s. AES titkosítás nélkül azért gyorsabb, ebben az esetben 88 MB/s és 111 MB/s az írási/olvasási sebesség. Otthoni környezetben nem biztos, hogy szükséges az AES használata, inkább vállalati szférában, ahol fontos cégadatokat tárolunk a NAS-on.

Applikáció / Platformok

A QNAP NAS-okhoz vannak dedikált applikációk is, melyek letölthetők az AppStore-ból és az Play Áruház-ból is. Több alkalmazás is van, pl. Qfile, Qmanager, Qmusic, Qremote, Qvideo, Qphoto és még sorolhatnám. Mindegyik csak akkor látja a NAS-t, ha azon a hálózaton (WiFi) vagyunk, amelyen a NAS is van. E mellett a QNAP nemrég mutatta be Apple TV-re szánt alkalmazását, a Qmedia-t, melynek segítségével a NAS-ra töltött tartalmak egyszerűen lejátszhatók az Apple TV-n (csak a 4. generáció)

Az applikációknak és a webes felületnek köszönhetően a QNAP NAS-ok kezelése platformfüggetlen, így akár Linux-on is hozzáadhatunk fájlokat, de akár telefonról is feltölthetjük képeinket a NAS-ra.

Célközönség / árcédula

A QNAP TS-228 2 tárolós NAS-t a vállalat kisebb vállalkozásokhoz és otthoni felhasználásra tervezte, igaz, hogy otthonra még mindig teljesen jó egy 1 tárolós modell is. Mindenesetre gyors és megbízható adattárolási módszert köszönhetünk a NAS-nak, úgyhogy aki megengedheti magának, annak természetesen ajánljuk. A TS-228 NAS ára HDD nélkül az A4Tech webáruházban bruttó 60.643 Ft.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.