Hirdetés

A Pikmin 4 éppen annyira újult meg, amennyire szükséges volt, így a negyedik számozott folytatás is nagy örömet fog okozni a rajongóknak.

A Pikmin játékok Gamecube-os megjelenésük óta hódítanak és nem is alaptalanul, az ötletes és érdekes játékmenet egy nagyon cuki és magával ragadó köntösben van elénk téve. A Nintendo egészen sikeres, aranyos kis viráglényeket menedzselős játéka pedig tovább menetel előre és elérkezettnek érezte az időt, hogy kibővítse a trilógiát egy újabb számozott epizóddal. Akinek esetleg kimaradt volna az Switch-en is tudja már pótolni az előzményeket, ugyanis a Nintendo a Pikmin 4 érkezésnek apropóján nemrég hozzáférhetővé tette az első két részt is (tesztünket itt olvashatjátok), így már a teljes széria nyúzható egy platformon.

A történet felütésében lesz egy ismerős mozzanat, Olimar kapitány, a sokat látott űrfelfedző ismét balesetet szenved és kénytelen kényszerleszállást eszközölni egy bolygón, de ezúttal egy egész csapat jól felszerelt és kellően kiképzett társa indul megmentésére. Természetesen – dobpergés – ők is ugyanúgy járnak, így a csapat újoncán – az általunk megkreált hősön – áll vagy bukik majd csapatának és később Olimar kapitánynak a megmentése. A Pikmin 4 nem árul zsákbamacskát, belül mélyen a megszokott ötlet bújik meg, azonban olyan ügyesen nyúltak hozzá a dolgokhoz, hogy ismét képes frissen hatni és újabb jó pár órára elragadni az arra fogékony játékost.

Természetesen a Pikmin 4 alapjai nem változtak, egy taktikázós, valós idejű stratégiai játékról van szó, ahol a kurzor szerepét a karakterünk tölti be, míg az irányított csapatainkat a bolygó fura növény-állat hibridjei, a pikminek teszik ki. Őket fogjuk ide-oda terelgetni és segítségükkel tudunk majd mindenféle ránk váró feladatot megoldani. A felfedezendő terület pedig leginkább egy hatalmas kert lesz, ahol számtalan ismerős akadályba futhatunk bele a mindennapokból, de ugye itt lesz velünk a különleges flóra és fauna is, ami a sorozatot meghatározza. Ebből pedig a legkiemelkedőbb példányok a pikmninek, akiket ezúttal is színük szerint tudunk majd csoportosítani. Lesznek már megszokott, de új képességekkel bíró kis barátaink is. Szokás szerint a pirosak tűzállóak, míg a sárgák példának okáért messzebb hajíthatóak, de a kőalapúakkal könnyebben bonthatunk útban lévő tereptárgyakat, míg a jeges csöppségekkel például fagyaszthatunk, ezáltal átkelést biztosítva vizes helyeken. A lehetőségek tárháza ismét elég tágas és a játék jól is fog minket ezen tulajdonságokkal való kísérletezésre ösztönözni.

Jelentős és nagyon üdvös újítás a Pikmin 4-ben, hogy végre nem kell félnünk az idő múlásától, noha a nap végén még mindig érdemes menekülőre fognunk és a hajón tölteni a sötét napszakot. Azonban a napok immár száma korlátlan, így nem kell aggódnunk, hogy kifutunk a rendelkezésre álló próbák számából. A helyszínek ezúttal is rétegeltek, így gyakran csak egy bizonyos képesség feloldása vagy egy újabb típusú pikmin begyűjtése után tudunk bizonyos részeken szétnézni. Ebben pedig segítségünkre lesz a kis kétlábú kutyaféleség, Oatchi is. Aki amellett, hogy képes a pikminek alapvető tulajdonságaira, tehát tud cipekedni, harcolni, emellett még a pikmineket is tudja hurcibálni, így olyan helyre juttatva el őket, ahová maguktól nem lettek volna képesek. De említésre méltó újdonság még a frissen bekerült, alkalmankénti éjszakai küldetések is, ahol egyfajta várvédőként kell a saját bázisunkat menteni a támadóktól.

Technikailag a Pikmin 4 remekül boldogul az alatta ketyegő, már-már elavultnak számító hardverrel. A grafika jócskán lépett előre a harmadik részhez képest és ez a látvány pedig meggyőző dokkolt, de handheld üzemmódban is. Problémát a futással nem tapasztaltam a tesztidőszak alatt, sőt mondhatni az utóbbi idők egyik legstabilabb képfrissítését nyújtotta a platformon, még akkor is, amikor már jócskán van pikminünk, akik folyamatosan mozognak a képernyőn. Zene és hangok terén is elégedett voltam, szinkronra nem kell számítani, mert a szereplők nem emberi nyelven beszélnek. Itt halkan megsúgom, hogy aki igazán kíváncsi a lények eredetére, az nézzen egy kicsit utána a Pikmin játékok világának, garantáltan dobtok egy hátast a lore-tól és a felszín alatt megbúvó dolgoktól.

Összességében a Pikmin 4 egy remek játék, méltó folytatása a sorozatnak, minden elemében javult és sokkal játszhatóbbá, felhasználóbarátabbá, egyszerűbbé vált, úgy, hogy közben semmit sem veszített az értékéből. A történet alapjáraton is kínál 16-18 óra szórakozást, de maximalisták bő 40 órát is bele fognak tenni mire mindent összegyűjtenek, tehát azt gondolom erre az aspektusra sem lehet panasz. Ne habozzatok, essetek neki, ha még nem tettétek!

Értékelés: 8/10
Fejlesztő: Nintendo Entertainment Planning & Development
Kiadó: Nintendo
Platform: Nintendo Switch

Hirdetés
Fonyódi Dávid
Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, emellett igyekszem a munkahelyemen is megállni a helyem, de altatás után előveszem a kontrollerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam. Klasszikus geek vagyok, tehát jöhet minden, legyen az videójáték, film, sorozat, könyv vagy képregény. A főbb műfajok, amiket előszeretettel fogyasztok: sci-fi, horror, anime, jrpg és autós cuccok.