Teljesen kivonul Kínából a globális mobilpiac vezetője, a Samsung. A dél-koreai vállalat ezentúl Vietnámban és Indiában fogja a gyártás legnagyobb részét lebonyolítani.

A Kínából történő kivonulásnak két főbb oka van. Az első, hogy tavaly nyitották meg Indiában a világ egyik legnagyobb gyárát. A másik ok pedig az, hogy a kínai mobilpiacon vészesen visszaesett a Samsung a hazainak számító gyártókhoz képest. Ezzel szemben a világpiacon stabilan első helyen áll, míg Indiában a második a cég.

A Samsung részesedése a kínai piacon 1% alá csökkent, a Huawei, az Oppo és a Xiaomi uralja a legtöbb szegmenst. Kivételt képez ez alól a prémium kategória, ahol az Apple magabiztosan vezető szerepet tölt be az iPhone XR-rel.

A Samsung 1992-ben nyitott Kínában gyárat, melyben 2017-re évi 63 millió mobilt készítettek és 6000 embernek adtak vele munkát. A kínai gazdaságnak nem fog jót tenni, hogy a Samsung a gyártást átlokalizálja, példáját pedig más gyártók is követik. Az Oracle, a Cisco is csökkenti a Kínában történő gyártást, míg a Sony teljesen kivonult és Thaiföldre vitte gyártósorait. Korábban írtunk már róla, hogy az Apple-t is biztatják Kína otthagyására.

A gyártók költözésének oka az amerikai-kínai kereskedelmi háború és annak ténye lehet, hogy Vietnámban és Indiában már olcsóbban is gyártathatnak.

Hirdetés
FORRÁSMobilarena
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.