Érdekes cikket közölt a New York Times, melyben arról írnak, hogy a Huawei hamarosan újra kereskedhet azokkal az Egyesült Államokban működő cégekkel, melyekkel a korábbi embargó miatt meg kellett szakítaniuk az együttműködést.

Miután a Huaweit feketelistára tette az USA kormányzata, a kínai cég elesett a Google által az androidos telefonokon biztosított Google szolgáltatásoktól is. Mint azt megírtuk, a cég 2019-es csúcs-csúcsmobilja, a Mate 30 Pro már ezek nélkül érkezett. És bár a Huawei hihetetlen mennyiségű pénzt öl arra, hogy saját alkalmazásboltjába, az App Gallery-be csábítsa a fejlesztőket, a mobilok összeurópai premierjét elhalasztották. A Mate-széria ettől függetlenül Kínában egész jól teljesített a start óta.

A NY Times cikke szerint az Egyesült Államok elnöke zárt ajtók mögött tárgyalt több amerikai cég képviselőjével arról, hogy „zöld utat” adjanak a Huaweijel történő kereskedésnek. A Huawei csak 2018-ban 11 milliárd amerikai dollárt költött a mobiltelefonjaihoz felhasznált amerikai komponensekre. Az embargó bevezetése óta pedig 130-nál is több amerikai cég kérvényezte annak feloldását.

Egyelőre azonban a Times kérdésére adott válaszban a Kereskedelmi Minisztérium szóvivője nem igazolta ezt az értesülést.

Így a Fehér Ház hivatalos álláspontja szerint a Huawei elleni status quo továbbra is tart.

Ettől függetlenül a cikk megjegyzi, hogy vannak olyan amerikai cégek, melyek meg tudták oldani, hogy továbbra is szállítsanak a Huaweinek. A megoldás egyszerű, nem amerikai termékként tüntetik fel az eladott alkatrészeket, melyeket amerikai vállalatként, de az Egyesült Államok területén kívül gyártanak. Ami kicsit vicces ebben az egészben, az az, hogy a tiltólista törvényei erre nem térnek ki külön, így nem is tiltják. Így lehet, hogy a Micron Technology, a Huawei egyik legnagyobb memóriachip beszállítója már június óta újra együtt dolgozik a kínai óriáscéggel.

Az Egyesült Államok kormánya a Huaweit mint a Kínai Kommunista Párt számára állítólag kémkedő céget tette tiltólistára. Az USA azzal indokolta döntését, hogy a Huawei által gyártott hálózati- és mobil eszközökben olyan kiskapuk lehetnek beépítve, melyek az amerikai polgárokról küldenek adatokat a kommunista állam hatóságai számára. A Huawei visszautasította a vádakat. A botrány kirobbanása óta az USA abban bízik, hogy az Oracle vagy a Cisco át tudja venni a Huawei helyét. Ha ez nem sikerül, akkor Trump kormányzata B-tervként a Nokia és az Ericsson rendszereit használná, amennyiben azok megfelelnek a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.