Bár vészesen közeledik az új generációs konzolok megjelenése, a PS5 és az Xbox Series X hype előtt kipróbáltam, hogy milyen a felhőalapú játék. Ebben a MOGA XP5-X Plus kontroller és egy Samsung Galaxy Note20 (nem az Ultra) teszteszköz volt társam két hétig, melyeket a Samsung biztosított kölcsönbe, s melyet ezúton is köszönök.

Elérhetőség és kompatibilitás

A 30 ezer forintos MOGA XP5-X Plus Magyarországon a Microsoft viszonteladó partnerei mellett a Samsung kínálatában is elérhető, a két cég új közreműködésének köszönhetően, melyet az augusztusi Unpacked eseményen jelentettek be. Azok, akik a Samsung csúcskészülékei közül vásárolnak S20, Note20, Z Flip, Z Fold2 vagy Tab S7 szériás eszközt és mellé MOGA kontrollert 2021. január 29-ig, három hónapnyi Xbox Game Pass Ultimate hozzáférést is kapnak, amennyiben korábban nem rendelkeztek ezzel az előfizetéssel.

A MOGA XP5-X Plus, benne egy Samsung Galaxy Note20-szal

De a MOGA kontrollere természetesen nem csak Samsung eszközökkel használható, bármilyen Android 6.0 vagy újabb rendszert futtató telefonnal és táblagéppel vagy Windows 10-es PC-vel működik. A csatlakozáshoz a kontroller Bluetooth 4.2 LE vagy vezetékes USB kapcsolatot használ.
Fontos megjegyezni, hogy mivel az xCloud és Xbox Game Pass iPhone-on és iPaden nem elérhető, így a kontroller Apple eszközökkel nem használható! Illetve a MOGA eszköze bár a Microsoft Xbox kontrollereinek kialakítását követi, az Xbox konzolokkal nem kompatibilis.

A játékirányító a Note20-szal rendszerszinten használható volt, a készülék irányítására és a menüben lépkedéshez is működött. Nem sikerült viszont összehozni több androidos játékkal, például a Call of Duty Mobile sem támogatta, de a Mario Kart vagy az Asphalt sem működött vele. Ez nem a kontroller hibája, itt a játékok fejlesztői tiltották le a hozzáférést, a CoD például csak Dualshock 4 vagy Xbox One kontrollert hajlandó kezelni.

Kialakítás és kényelem

Az XP5-X Plus első ránézésre olyan, mint egy Xbox One kontroller. Másodikra is. A kiegészítő pár extra gomb kivételével méretében és kialakításában teljesen megegyezik az Xbox One irányítójával. Igaz, a MOGA kontrollerénél a felhasznált műanyagok minősége olcsóbb hatást kelt, mint a Microsoft kontrollere esetében. Ezen főleg a D-pad esetén érezhető szerintem, a régi Nintedo eszközöket idézi, nem kattan úgy, mint az Xbox One játékvezérlőjén lévő D-pad.

Az X, Y, A, B gombok, illetve az L és R ravaszok kifejezetten kényelmesek, ahogy az analógok is. A billentyűtáv szinte megegyezik az Xbox kontrollerével, nem érezhető különbség. Igaz, az alsó ravaszok visszakattanásának hangja eltér és a műanyag felület sem sima, mint a Microsoft irányítóján.

A kontroller elején a D-pad és a jobb analóg alatt találunk egy-egy extra gombot. Ezek közül a bal oldali a kontroller töltöttségét mutatja négy zöld LED-del. A jobb oldali pedig arra szolgál, hogy az eszközbe szerelt 3000 milliamperórás powerbanket bekapcsoljuk.

Az Xbox logó alatt helyezkedik el még egy tolókapcsoló, amivel válthatunk vezetékes vagy vezeték nélküli (Bluetooth 4.2) mód között. Én személy szerint a vezeték nélküli módot részesítettem előnyben, sokkal kényelmesebb volt úgy használni az eszközt.

A jobb és bal markolat alján találunk még két extra gombot, melyeket programozhatunk. A Forzához például jól jön sebességváltáshoz. Ezek a gombok elég aprók az Xbox Elite kontrollerhez viszonyítva, viszont jó helyen vannak a MOGA-n ahhoz, hogy gyűrűsujjunkkal könnyedén elérjük őket.

A kontroller elején, a ravaszok között két csatlakozót is találunk. Egy USB-A és egy mikro-USB néz ránk. Ezek közül az eszközt és a benne található plusz akkut a mikro-USB-vel tölthetjük, az USB-A pedig telefonunk töltéséhez használható. A MOGA a játékvezérlő mellé a dobozban biztosít egy viszonylag nagy, 30 centis kábelt, melyen van mikro-USB, USB-A és USB-C csatlakozó is, hogy mindennel kompatibilis legyen. De ha nem akarjuk ezt a nagy kábelt cipelni, telefonunk töltőjét is bedughatjuk az eszközbe, azzal is működni fog.
Ugyanakkor az USB-C csatlakozót én hiányoltam. Mivel a MOGA az XP5-X Plust 2020-ban adta ki, így a mikro-USB helyett jobb lett volna egy USB-C csatlakozó, hisz a telefonok közül is sok már mindkét végén USB-C csatlakozóval ellátott kábellel jön. De persze olcsóbb a mikro-USB, így ilyen szempontból érthető a dolog.

A játékvezérlő doboza és a doboz tartalma

A MOGA XP5-X Plus mellé a dobozban jár még egy telefontartó is, melyet a játékirányítóra pattinthatunk. Ebbe a tartóba 79 milliméter szélességig bármilyen eszközt befogathatunk és négy csavar segítségével 270 fokban állíthatjuk a dőlésszöget. A Note20 esetén a telefont biztosan tartotta, ám a befogatásnál bűvészkednem kellett azzal, hogy a kikapcsoló gombot ne nyomja folyamatosan be a kontrollerhez adott tartó. Ugyanígy a OnePlus 6T esetén a hangerőgombok elhelyezése miatt nem lehetett pont középre befogatni az eszközt az XP5-X Plus tartójában.

Üzemidő

A teszteszközök bő két hétig voltak nálam, ezalatt egyszer töltöttem 100%-ra a MOGA-t és nagyjából 12 órányit játszottam vele. Ez idő alatt a teljes töltöttségből 40% körül maradt az eszközben, igaz, a powerbank funkciót nem használtam, csak kipróbálás erejéig.

Kinek érdemes beruháznia rá?

A MOGA XP5-X Plus egy kifejezetten jó eszköz, ár-érték arányt tekintve is a mobilos kontrollerek piacán. Akik nem rendelkeznek Xbox One vagy más játékvezérlővel, de sokat játszanak Androidon (emulátoron vagy kompatibilis droidos játékokkal) és kipróbálnák az Xbox Game Passt, mindenképpen érdemes vetniük egy pillantást az eszközre. Azoknak pedig kifejezetten jó választás lehet, akiknek gyorsan merül a telefonjuk, de ettől függetlenül sokat játszanak az eszközön.
Azoknak is érdemes lehet rá vetni egy pillantást, akik újonnan lépnek be a mobiljáték világába és Androidon, illetve PC-n is használnák az eszközt.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes megnézni telefonunk méreteit, egy Note20 Ultra egy védőtokkal ugyanis már túl nagy lenne ahhoz, hogy a MOGA telefontartójába beleférjen!

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. nem tudom kinek faj,hogy meg mertem kerdezni ,h a kontroller tud e rezgo funkciot ? mar ketszer toroltek ezt a kerdesem,pedig ez kimaradt a cikkbol

Comments are closed.