Hirdetés

A kontrollereket a legtöbben még mindig csak a népszerű konzolokhoz kötik, az elmúlt években azonban a PC-s játékosok is szép számmal szereztek be egyet a hagyományos egér és billentyűzet kombináció mellé. Nemrég a Republic of Gamers újdonsága járt náluk, a ROG Raikiri Pro pedig nem más céllal készült, minthogy felvegye a versenyt a legjobb megoldásokkal a piacon.

A PC-s játékosok körében valószínűleg a kényelem miatt terjedt el igazán a kontrollerhasználat, hiszen hiába vannak már vezeték nélküli egerek és billentyűzetek, a kontroller sokkal nagyobb szabadságot nyújt. Nem kell a kanapéról a dohányzóasztalon elhelyezett egérpadhoz vagy billentyűzethez nyújtózni, elég csak hátradőlni és a kontrollerrel kiváltani mindkét perifériát. A legnépszerűbb választás általában a két konzolóriás megoldása, melyeket már PC-hez is lehet használni, ám a teljes PC-s élményt és személyre szabhatóságot nem ezek kínálják, hanem a harmadik feles megoldások, mint például a Republic of Gamers megoldása. A ROG Raikiri Pro ráadásul abszolút felsőkategóriás megoldás, így nagy elvárásokkal vágtunk bele a tesztbe.

Kényelem és dizájn

A viszonylag egyszerű dobozt felnyitva elsőre még abban sem lehetünk biztosak, hogy nem egy limitált kiadású, hivatalos Xbox kontrollerről van szó, hiszen a dizájn és kialakítás szinte teljesen megegyezik. Ez nem is furcsa, a Raikiri Pro megkapta a hivatalos Designed for Xbox plecsnit, vagyis a Microsoft konzoljaival különösen jó barátságot ápol. Az egész tervezési folyamat valószínűleg arra ment ki, hogy egy Elite kontrollerre hajazó, felsőkategóriás megoldást ötvözzenek a PC-s felhasználók számára kedvezőbb személyre szabhatósággal, szoftveres extrákkal és ROG életérzéssel. Ez első pillantásra sikerült is.

A kényelemre nem lehet panaszunk, hiszen a már jó bevált formát követi, nem próbáltak meg valami nagyot újítani, ami kockázatos lett volna az ergonómiát illetően. A fontosabb és nagyobb fogású pontokon textúrált felületet kapunk, a 300 grammos súly pedig hosszabb távon is kényelmes. A kontroller hátoldalán 4 extra gombot is találunk M1-M4 felosztásban, melyeket könnyű elérni, de átlagos játékmenetben nem zavarnak be. Ezeket bármire programozhatjuk játékon belül, extra funkciókat, fegyvereket rendelhetünk hozzájuk vagy éppen a joystick érzékenységén állíthatunk, ha például mesterlövész fegyverre váltanánk.

A bal- és jobboldali ravasz beállítható rövid lenyomásra vagy nagyobb húzáshosszra a dedikált gomboknak köszönhetően, a holtjáték pedig az Armoury Crate segédszoftverben szabályozható. Az előlapon találunk még egy OLED kijelzőt is, mely a mókás GIF animációkon és egyedi képeken túl valódi funkciókkal is rendelkezik, hiszen profilt is válthatunk vele vagy ellenőrizhetjük a kontroller akkumulátorát. Rendkívül pofás funkció és nagy élmény folyamatosan az egyedi grafikánkat látni, azonban vélhetően jócskán hozzájárult a termék magas árához, így felemás érzéseket keltett bennünk.

Funkciók sokasága

A különleges dizájn, az extra gombok és a kiemelkedő személyre szabhatóság mellett egyértelműen a sokoldalúság a ROG Raikiri Pro nagy előnye. Kétféleképpen használhatjuk teljesen vezetékmentesen a kontrollert, hiszen bluetooth módban táblagépekhez, okostelefonokhoz vagy kevés porttal rendelkező laptopokhoz, alacsony késleltetésű 2,4GHz-es módban pedig főként asztali gépekhez és laptopokhoz ajánlható. A tetején lévő USB-C csatlakozó sem csak a töltést szolgálja, hiszen vezetékesen szintén csatlakoztatható gépekhez és akár Xbox konzolokhoz is.

A számunkra legfájóbb dolog egyértelműen a vezeték nélküli Xbox csatlakozás hiánya, hiszen akkor egy teljesértékű Xbox kontroller és egy profi PC-s kontroller lenne egyben. Valljuk be őszintén, hogy kevesen használnák vezetékkel konzolhoz kötve, főleg egy nappalis, nagy tévés setup esetében. Ezt pórbálja feledtetni a beépített ESS DAC, amivel életteli hangok érkeznek a kontroller alján található 3,5mm-es jack-csatlakozóból. Mellette egy praktikus némítógomb is található, ami szintén hasznos lehet. Az üzemidő is nagyon pozitív volt számunkra, hiszen alig kellett tölteni a tesztidőszak alatt, pedig leginkább kontrolleres játékokkal próbáltuk PC-n is. A töltési igényt finom rezgéssel és piros LED-világítással jelzi, a folyamat pedig az USB-C csatlakozónak köszönhetően nagyon kényelmes.

 

Összegzés

A ROG Raikiri Pro egyértelműen az egyik legjobb kontroller, amit valaha használtunk. Kényelmes, funkciókkal teli és jó néhány extrát is kínál, amit máshol nem látni. Az ára viszont valamivel 60 000 Ft felett kezd itthon, ami egyáltalán abszolút a legfelsőbb polcon helyezi el a terméket, így nyugodtan támaszhatunk komoly elvárásokat vele szemben. Ezt meg is tettük és szinte mindegyiket megugrotta, így azok számára, akik hajlandóak ennyi pénzt fizetni egy perifériáért, mindenképpen az egyik legjobb választás a piacon.

Nem szabad elfelejteni, hogy mostanság egy drágább egér vagy billentyűzet is simán elérheti ezt az árszegmenst, hozzájuk képest pedig egy sokoldalúbb, személyre szabhatóbb és praktikusabb perifériával van dolgunk.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.