Hirdetés

Tegnap késő este, hazai idő szerint este tíz órától tartott egy online bemutatót a Sony, melyet eredetileg június 4-re terveztek, ám az amerikai zavargások miatt elcsúsztattak. Az eseményen a cég végre megmutatta, milyen lesz a PlayStation következő generációja, a PS5.

A konzolból két változat érkezik egyből a megjelenés napján. Utóbbinak pontos dátumát azonban továbbra is homály fedi, a japán cég ugyanis csak annyit közölt, hogy idén a karácsonyi szezon előtt boltokban lesz a gép.

Az említett két változat között a Blu-Ray olvasó hiánya lesz a különbség. A PlayStation történetében ugyanis először érkezik egy optikai meghajtó nélkül szerelt gép, Digital Edition néven. A Microsoft már a mostani generációban az Xbox One S-ből is árul digitális változatot. A pletykák szerint a PS5 Digital Edition olcsóbb lesz, mint a „normál” PS5.

Új és első eset az is, hogy a konzol háza és a DualShock DualSense kontroller nem egy, hanem több színű lesz. A PS5 ugyanis fehér és fekete, illetve kék színekkel operál, ami nagyban eltér az elmúlt generációk alapmodelljeinek szolid feketéjétől. A gépet lehet majd álló és fektetett pozícióban is tárolni és használni, bár a promóciós képek idén inkább az álló módot propagálják, hisz úgy sokkal futurisztikusabbnak néz ki a konzol.

PS5 induló címként megmutatott játékok:

A gép bemutatása mellett pár új játékról is lerántotta a leplet a Sony. Ilyen a Marvel’s Spider-Man folytatásaként érkező Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, melyben a 2018-as játékból és az Irány a Pókverzum! című filmből is közismerté vált másik Pókembert irányíthatjuk majd. Kapott egy rövid gameplay és trailer videót az új Grand Turismo, illetve a Resident Evil 8. De emellett érkezik majd a Horizon Zero Dawn folytatása is, Horizon Forbidden West címen. A Sony közlése szerint a legtöbb most bemutatott játék idén karácsonyig megjelenik az új konzolra.

A korábban már PS4-re megvásárolt játékokat is képes lesz elvileg futtatni a PS5, azonban erről pontos és részletes információt még nem közölt a Sony.

Ár:

A gép áráról egyelőre nem tudni semmit. Az angol Amazon oldalán ugyan egy rövid ideig elérhető volt egy hirdetés, mely szerint 600 fontos, azaz 230 ezer forint körüli áron nyit majd a PlayStation 5, a Sony azonban ezt a pletykát szóvivőjén keresztül cáfolta és annyit közöltek, hogy olcsóbb lesz a gép.

A PlayStation 5 hardvere:

A PlayStation 5-ről ezeken kívül tudjuk még, hogy nyolcmagos AMD Zen 2-es CPU-t és egy kizárólag a géphez tervezett AMD RDNA 2 alapú GPU-t használ majd. A gépben 825GB-nyi SSD tárhely lesz elérhető, 5.5GB/s-os olvasási sebességgel. A PS5 képes lesz natív 8K támogatására és 4K-ban 120Hz-es képfrissítéssel futtatni a játékokat. Ezek mellett támogatott lesz a 3D audio is az új gépben. Külső csatlakozók terén USB-A és USB-C lesznek a konzol első oldalán, vélhetően Ethernet, HDMI és még több USB hátul. A normál változatban az optikai meghajtó is előre kerül, így az a gép vastagabb házzal rendelkezik majd, mint a Digital Edition.

A PS5 mellé a Sony megmutatott pár kiegészítőt is, mint az új vezeték nélküli headset, kamera, távirányító és töltőállomás a DualSense kontrollerekhez. Ahogy a géphez, ehhez sem közöltek hivatalos árakat.

Hirdetés
FORRÁSSony
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.