Bemutatta a P40 Lite készülékét a Huawei, mely Magyarországon az első olyan termék lesz, ami a Google szolgáltatások helyett a HMS-re építkezik. A cég szerint ez lesz az első HMS-es mobil, melyet nagy mennyiségben fognak értékesíteni.

Az első HMS-re épülő mobil a tavaly év végén bemutatott Mate 30 Pro volt. Abból viszont elég kevés példányt szántak az európai, így a magyar piacra is, csak korlátozott mennyiségben elérhető a telefon a mai napig. Ha érdekel, hogy akkor hogyan működött a HMS, nézd meg Laci videóját:

Visszatérve a P40 Lite-ra: a Huawei az aktuális csúcsmodelljei bemutatása előtt nem sokkal szokta azok lebutított, Lite verzióját piacra dobni. A P40 Lite így már a magyar boltokban is kapható lesz azelőtt, hogy a P40 egyáltalán bemutatkozna.

A P40 Lite érdekessége, hogy ez lesz az első teljes mértékben HMS-re épülő telefon. A Huawei szolgáltatásai a Google szolgáltatáscsomagját lesznek hivatottak pótolni. Viszont az biztos, hogy bármennyire is próbálkozik a saját ökoszisztéma megépítésével a Huawei, nem lesz GMail, YouTube, Google Maps, se Google Drive vagy Play Áruház a P40 Lite-on.

Forrás: huaweiblog.hu

Hardverével és árával kárpótolna a P40 Lite

Ha a szoftveres hiányosságokat félretesszük, hardvert tekintve nincs sok szégyenkeznivalója a P40 Lite-nak. (Talán csak a küllemét, de az ízlés ugye szubjektív.) A motorháztető alatt egy friss Kirin 810-es processzor fog dolgozni. Ez nagyjából a Snapdragon 730-cal van egálban, a szintetikus tesztek szerint átlagban még a középkategóriás Snapdragon felett is teljesít. Mellé 6GB RAM és 128GB-nyi tárhely jár.

Az előlapot egy 6,4 hüvelykes IPS LCD foglalja el. Alul vastag a káva, felül és oldalt vékonyabb. A kamerát a Honor 20-hoz hasonlóan a bal felső sarokba építette a gyártó, ahogy az ujjlenyomat-leolvasó szintén a Honor 20-hoz hasonlóan jobb oldalt, a bekapcsológombba integrálva kapott helyet. A P40 Lite két nanoSIM-et képes kezelni vagy az egyik helyett igény szerint Nano Memory kártyával a tárhelyet is bővíthetjük.

A minden egyediséget nélkülöző hátlapon négy kamera és egy vaku vár minket. A fő szenzor egy 48 megapixeles kamera, mellette egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű figyel, alatta egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mélységszenzor található. Videót maximum full HD-ban tud felvenni, OIS nincs.

Egy 4200 milliamperórás akkumulátort találunk a hátlap alatt, amit 40 wattal gyorstölthetünk a gyári adapterrel. A töltést USB-C-n keresztül veszi fel a telefon. Van 3,5 milliméteres jack és hozzá a szokásos műanyag fülhallgató is a dobozban.

A telefonért a Huawei valamivel kevesebb, mint 100 ezer forintot fog elkérni és megjelenik majd a szolgáltatók kínálatában is. Az viszont kérdéses, hogy mekkora sikere lesz az olcsó ár mellett úgy, hogy a Google szolgáltatások helyett a Huawei Mobile Services fut majd a telefonon.

Ha szeretnétek több képet látni P40 Lite-ról, Bog a Mobilaréna oldalára készített hands-on fotókat, tessék értük ide kattintani!

Hirdetés
FORRÁSMobilarena
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.