Hirdetés

A Vodafone Magyarország tavaly áprilisban jelentette be, hogy fenntarthatósági programjának keretein belül hitelkártya méretű SIM kártya-tartóit fele akkora formátumra cseréli 2020 végéig. A bolygó védelmét szolgáló intézkedés április óta 1,6 tonna műanyag megtakarítását eredményezte a cég sajtóközleménye szerint.

A Vodafone 2019. decemberében tűzte ki célul, hogy 2020. áprilisig felére csökkenti a nem alapvető műanyagok felhasználását kiskereskedelmi hálózatában, valamint irodai telephelyein. Ennek a fenntarthatósági stratégiának részeként a szolgáltató vállalta, hogy a SIM kártyákhoz szükséges kártya-tartók méretét felére csökkenti. Az intézkedés a cég szerint elképesztő eredményt hozott: 2020. decemberéig 1,6 tonna műanyagot spórolt meg a vállalat a felezett méretű SIM kártya-tartók bevezetésével.

Ilyen tartókban érkeznek a Vodafone új SIM kártyái 2020. áprilisa óta

A Vodafone a legtöbb európai országban 2020 tavaszán, így hazánkban is áprilisban kezdte meg az új, kisméretű SIM kártyák be- és a régi, nagyméretű kártyák kivezetését. Globális szinten ezzel 340 tonnányi műanyaghulladékkal termel kevesebbet a Vodafone Csoport, illetve így csökken a széndioxid-kibocsátás is a gyártás során.

A SIM kártya-tartók méretének csökkentése mellett a Vodafone több intézkedést is bevezetett, melyek a nem alapvető műanyagok minimalizálását szolgálják. Így többek között 2020. március végéig 24 országban a cég kivezette a felesleges műanyagokat és egyszerhasználatos cikkeket olyan esetekben, amelyekben más, környezetkímélőbb alternatívák álltak rendelkezésre. Ennek részeként vezették ki kiskereskedelmi üzleteikből az eldobható műanyag zacskókat, illetve minimalizálták a műanyag alapú marketing- és promóciós anyagok terjesztését. Helyettük a cég más, környezetkímélőbb megoldásokat vezetett be.

A Vodafone a vállalat szén-dioxid-lábnyomának felére csökkentését, valamint a villamosenergia teljes egészében megújuló forrásokból történő vásárlását tűzte ki környezetvédelmi céljául 2025-ig.  Mindemellett a szolgáltató azt is vállalja, hogy hálózati hulladékának 100%-át újrafelhasználja, újraértékesíti vagy újrahasznosítja, és segíti meghosszabbítani ügyfeleinek a már meglévő eszközeik élettartamát.

eSIM?

Hosszú távon az eSIM lenne a leginkább környezetbarát megoldás, hisz az egyáltalán nem használ műanyagot, viszont a szolgáltatás hazánkban továbbra is csak a Telekom lakossági ügyfelei számára érhető el.

A Telenor az eSIM-re vonatkozó kérdésimre az alábbi választ adta: „Jelen pillanatban a Telenor nem értékesít eSIM-et, de természetesen célunk a fejlődő technológiákkal lépést tartani, és minden hasonló újítás esetén megvizsgáljuk a bevezetés lehetőségét. Ám arról, hogy a jövőben mikor, milyen szolgáltatások kerülnek kínálatunkba, előzetesen sajnos nem tudunk információt adni.”

Ezen felül a szolgáltatótól kapott válaszból kiderült, hogy egyelőre a kisebb méretű SIM tartó bevezetése sincs ütemezve. Ugyanakkor a Telenor is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, üzleteiket és irodaházukat például megújuló energiákkal látják el. Ezen felül az üzleteikben az elektronikus hulladéknak számító használt, már működésre képtelen vagy a használt, de még működő okostelefonok is leadhatók, illetőleg a szerződéseket is már digitális formában kötik a papíralapú helyett. A papírpazarlás ellen már évek óta küzd a szolgáltató, korábban a Tech2-n is írtunk róla.

Ugyanakkor az eSIM-et is igazán bevezethetnék végre, főleg, hogy bőven árulnak csúcskategóriás okostelefonokat…

(Megkerestem a Vodafone-t és a Telenort is, hogy mikorra tervezik az évek óta várt eSIM bevezetését, a válaszokkal frissíteni fogom a cikket.)

Hirdetés
FORRÁSVodafone
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.