Hirdetés

Na de mi a helyzet a gyorstöltőkkel? Szabad őket használni vagy egyáltalán mi lesz az akkuval, ha gyorstöltést használunk? Rengeteg gyorstöltési technológia van, a legelterjedtebb a Qualcomm Quick Charge, de ott van a Huawei SuperCharge, a Samsung Adaptive Fast Charge, a MediaTek Pump Express és a OnePlus Dash Charge is.

Eddig a töltésvezérlés leginkább a mobilokban volt, azonban nagyon helyesen a gyártók az elektronika nagy részét áthelyezték a töltőfejekbe, ugyanis ezek a folyamatok hőt termelnek és a hő az akkumulátor legnagyobb ellensége.
A legtöbb gyorstöltés úgy működik, hogy első körben gyorsan pumpál sokat a készülékbe, majd a második fázisban lentebb kerül az áramerősség és lassabban folytatódik a töltés. Az első fázisban nincs is baj a gyorstöltéssel, a másodikban viszont már stressz éri az akkumulátort, hiszen ilyenkor erőltetett lesz az anódban a lítium-ionok fogadása. Miután elérte a telep a kb. 50%-os töltöttségi szintet, életbe lép a csepegtetés, a lassú töltés, hisz gyorstöltéssel a cellák csak félig töltődnek fel.

Mikor használhatsz gyorstöltést?

  • a telefonnak és ezáltal az akkumulátornak támogatnia kell azt a bizonyos gyorstöltési technológiát
  • az öregedő cellák gyakran vesztenek a kapacitásukból és az ellenállásukból, ami túlzott stresszt okoz, tehát öreg akkumulátoroknál nem érdemes
  • a gyorstöltést CSAK normális hőmérsékleti viszonyok között lehet végezni, mivel az alacsony hőmérséklet lassítja a kémiai reakciót. A fel nem használt energia gázokká és hővé alakul, a hő pedig nem tesz jót neki!
Ha jól megtervezik az adott gyorstöltési technológiát és a hozzá tartozó eszközöket, akkor a töltő képes megállapítani az akkumulátor kondícióját és ennek megfelelően módosít a feszültségen és az áramerősségen, hogy a telep képes legyen töltést fogadni. Hogy mennyit képes fogadni a lítium-ion akkumulátor, az az akkumulátor cella tervezésétől függ. Van ami nagyobb kapacitású, de érzékenyebb a magas áramerősségre és ez igaz fordítva is. A tervezéstől függ.
A maximális élettartam elérése érdekében 1C alatt kell tartani a töltési rátát, ami pl. egy 2000 mAh kapacitású akku esetében 2A-es töltést jelent. A 0,75C-s ráta az optimális, hogy maximalizálható legyen az akku élettartama. Ez egy ugyanilyen 2000 mAh-s akkunál 1,5A áramerősséget jelent. Egy gyorstöltő akár 10C-vel is töltheti az akkut az első fázisban, de a másodikban lelassul. Ha a cellákat nagyobb stressznek tesszük ki, mint amennyit képesek elviselni, akkor degradálódnak, ezáltal veszítenek a kapacitásukból.
Elméletileg nem tesz jót az akkunak a túl gyors töltés, a gyakorlatban viszont sokkal hasznosabb, mint amennyi gondot okoz, főleg ha a telefonban nagy kapacitású akkumulátor van és ezt rövid időn belül kell újratölteni. Amíg az akkumulátor töltés közben nem hevül fel túlságosan, addig véleményem szerint használható a gyorstöltés.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.