Hirdetés

Hogyan kell helyesen tölteni a mai okostelefonok akkumulátorát? Kell-e órákon át tölteni az első használat után? Jó-e, ha teljesen lemerítjük a mobilt?

Az akkumulátorok terén az elmúlt években nem igazán volt lényeges fejlődés. Eszközeink ugyanúgy lítiumos akkumulátorral működnek és általában ugyanúgy tölteni kell 1-2 nap után. Az akkumulátorok pár év után veszítenek kapacitásukból, ami természetes folyamat, de hogy mennyit veszít, az nagyban függ a töltési szokásoktól. Lenti videónkból megtudhatjátok a cím kérdésére a választ, de ha inkább olvasnád, azt is megtalálod lentebb (vastagon kiemelve a lényeg).

Hogyan töltsük a telefont?

Ha megveszel egy új okostelefont, nem kell „kisütni” az akkut, nem kell 10-16 órán át tölteni, ezeket már úgy tervezték, hogy beüzemelés után egyből használható legyen, nincs semmi különösebb dolgod az akkuval. A lítium-ion akkumulátorok élettartamát akkor lehet a leginkább kiterjeszteni, ha próbáljuk 40%-os töltöttség fölött tartani. Amennyiben az alá esik a töltöttség és lehetőséged van rá, akkor érdemes rátölteni. Ez nem úgy értendő, hogy figyeled a telefont, hopp 39%, már dugod is fel, a lényeg, hogy ne hagyd lemerülni, amennyiben erre van lehetőséged.
Galaxy Note8
Az sem tesz jót, ha teljesen feltöltjük 100%-ig minden alkalommal. Nem végzetes hiba, ha egyszer véletlen rajta maradt a töltőn a telefon, de ha folyamatosan, életvitel szerűen 100%-ra töltöd a telefont, az hosszú távon rövidíti az élettartamát. Az optimális megoldás, ha 40-80% között próbálod tartani a töltöttséged.

Mikor csináljak teljes töltési ciklust?

Szakértők szerint havonta maximum egyszer töltsük fel lemerült állapotából 100%-ra a telefont. Ez a folyamat újrakalibrálja az akkumulátort, ami gyakorlatilag megfelel egy számítógép újraindításnak. Ez sem kötelező, de ha havonta egyszer épp eszedbe jut, akkor megcsinálhatod.

Tölthetem a telefonom egész éjszaka?

A mai modern okostelefonokat felkészítették erre az eshetőségre is. Elég okosak ahhoz, hogy ha teljesen fel van töltve az akkumulátor, akkor elzárják a csapot és nem fogadják a töltést, tehát nincs nagy rizikója, ha éjszakára töltőn hagyjuk. Azonban a szakértők azt tanácsolják, hogy ha tokban használod a telefont, akkor abból vegyük ki, ha éjszaka töltjük, ugyanis előfordulhat, hogy tokban jobban melegszik a telefon, amit ugyebár a lítium akkumulátorok nem nagyon szeretnek.

Xiaomi Mi A1

Használhatok-e gyorstöltést?

Amennyiben támogatja a telefonod, úgy minden további nélkül. A különböző gyártók különböző technológiákat használnak. Ott van a Qualcomm Quick Charge, a MediaTek Pump Express, a Samsung Adaptive Fast Charging, a Huawei Super Charge és mondjuk az Apple által használt Power Delivery technológia. Ha lehet, használjunk minden esetben a telefonhoz kapott gyári töltőt, ha az elromlik, akkor lehetőség szerint szerezzünk be ugyanolyat vagy legalább az adott készülékgyártótól vásároljunk. A harmadik féltől származó töltők lehetnek jó minőségűek, támogathatják az adott gyorstöltési szabványt, erre mindig figyeljünk oda, de SOHA NE használjunk olcsó, eBayről vagy Wishről vásárolt utángyártott, gagyi töltőket, ugyanis könnyen tönkretehetik az akkumulátort. A garasoskodást ne a töltőnél kezdjük, ha sokáig szeretnénk használni a telefont.
Mate 10 Pro
Amennyiben olyan töltőt használsz, ami nagyobb amperrel tölt, akkor sincs túl nagy probléma, hála a telefonok Power Management IC-jének. Ez a kis chip kommunikál a töltővel és csak annyi áramot kér, amennyit a telefon akkumulátora képes fogadni. Így például egy régebbi iPhone nem támogat gyorstöltést, de a PMIC chipnek köszönhetően nyugodtan tölthetjük magasabb amperszámú, pl. iPad töltővel, a telefon észlelni fogja, hogy nem a gyári töltőt használjuk, így a képességeinek megfelelően veszi a töltést.

Végszó

A lítium alapú akkumulátorokat lehetőség szerint nem szabad teljesen lemeríteni, próbáljuk optimálisan 40% környékén tartani, de 20% fölött már mindenképp javasolt tölteni. Ne töltsük mindig 100%-ra, 80-85%-nál már levehetjük a töltőről. Mindig használjunk gyári töltőt vagy jó minőségű utángyártottat, semmiféleképp ne gagyi 1 dollárosat.
A Battery University tanulmányából kiderült, hogy ha 0-ról 100%-ra töltjük mindig a telefonunkat, akkor 300-500 töltési ciklus után 30%-ot veszít a kapacitásából, viszont ha 25% merülés után egyből visszatöltjük azt, az akkumulátor akár 2500 ciklust is kibír komoly kapacitáscsökkenés nélkül.
Pixel 2, OnePlus 5T, iPhone X
Az akkumulátorod nem fog egyből meghalni, ha egy héten 3x hagytad lemerülni, mert épp nem bírta ki hazáig, emiatt nem kell aggódni. Az említett tippek az optimális működést segítik elő, ha így töltöd a telefonod, akkor tovább lesz képes megtartani a kapacitását az akku, ha viszont minden egyes alkalommal lemeríted teljesen és 100%-ig feltöltöd, akkor az hosszú távon nem tesz jót, többet és hamarabb fog veszíteni a kapacitásából, hamarabb kell majd cserélni.
Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ne töltsem 100%ra, de fent hagyhatom a töltőn éjszakára, ami természetesen 100%-ra tölti.. Most mi van?

 2. Ha fenthagyod tolton, az nem karositja az akkut szamottevoen, hisz leall a toltes, de ha 100%-ra toltod mindig, az hosszutavon rovidebb elettartammal jar, viszont a 100%-os toltes jobb, mintha mindig hagynank lemerulni. Vannak fokok, ami kevesbe rossz es ami nagyon nem jo az akkunak

 3. ez a ne töltsd 100%-ra egy tévedés, lehet, hogy
  rossz fordítás vagy simán csak hülyeség.
  ahogy a havi 1 “újrakalibrálás” is.

  az igazság:
  nem szabad hagyni nagyon (20% alá) lemerülni. azaz “újrakalibrálni” sem.
  a többit a telefon megoldja, rajta lehet hagyni a töltőn egész éjjel, nem fog nekiállni tölteni 1% merülés után, ahogy régen.

 4. Van arra bármi megoldás, hogy a telefon ne 100%-nál állítsa le a töltést hanem mondjuk 80%-nál?
  Nekem sajnos leginkább éjszaka van lehetőségem tölteni a telefont, így nem tudom én magam lehúzni 80%-nál.

 5. Nem mondom, hogy minden
  rossz, mert amit magáról a töltésről írtál elég jól össze szedted de a 100% töltés is
  sántít, mert az sem jó, mivel abban az esetben 4.3 volt fölé tolja a
  cellák feszültségét ami szintén hosszú távon degradálja a cellákat ezért
  érdemes max
  90-re tölteni ott még megáll a ~4.2-es határon épen ezért nem szabad
  töltőn sem sokáig hagyni mert folyamatosan „túltöltve” tartja a cellát
  4.3 volt felett.
  Viszont a
  gyorstöltésre hülyeséget írtál akkor csak akkor érdemes használni ha
  nagyon nagy gázban vagy és kell a hirtelen sok energia és ez vonatkozik a
  QI töltésre is mivel a gyorstöltés a nagyobb áramerősség miatt nagyobb
  hőt is termel az aksiban töltés közben a QI meg még mindig 80%
  hatásfokkal működik ami megint csak felesleges hőtermelést okoz, ezért
  töltés közben a cella elérheti a 35 fokot ami már tartósan károsíthatja a
  cellát. Ezért a legjobb a gyári 5wattos töltő, vagy alatta. Próbáltam
  kevesebb szakmait írni, hogy érthető legyen. Tudom, hogy most jönni
  fognak az okosok, de aki nem hiszik azok iratkozzon be egy egyetemre és
  csináljon belőle tanulmányt…. akkor vitázhatunk.

 6. Említetted hogy semmiképp ne használjunk külföldről rendelt gagyi töltőt.A töltőfejre gondolsz vagy a kábel részére is?

 7. Van.Battery Charge Limit nevű alkalmazással lehet szabályozni ezt, de rootolt rendszer kell hozzá és nem minden eszközt támogat.

Comments are closed.