Hirdetés

Az eddig megjelent információk szerint az iPhone 14 Pro modellek kapnak A16-ot és érkezhet az LPDDR5 RAM támogatás is.

A Pro modellek kapják csak meg?

Hamarosan itt az ősz, amikor bemutatják az új iPhone szériát. Idén a korábbiaktól eltérően két ágra szakadhat az almás família: az alap iPhone 14, és az új iPhone 14 Max a tavalyi A15 Bionic chip erősebb, 5 GPU magos változatát kaphatja meg, míg a Pro és a Pro Max az Apple legújabb, A16-os chipjével hasíthat.

15%-kal lehet gyorsabb az Apple A16

Az új A16 chip a TSMC N4P-es technológiájával készül majd, ami előrelépést eredményez, de nem tekinthető teljes generációváltásnak. Az Apple A16 fizikailag nagyobb lesz, a korábbival ellentétben 18-20 milliárd tranzisztort pakolnak bele a 15 milliárd helyett. Ezen felül pedig ARMv9-re váltanak, mely szintén teljesítménynövekedést jelenthet. Az Apple várhatóan megtartja a processzormagok jelenleg is használt konfigurációját (2 nagy teljesítményű, 4 energia hatékony).

Érkezhet az LPDDR5 RAM

A CPU önmagában gyorsabb lesz, de további jelentős gyorsulást eredményezhet az LPDDR5 RAM használata. A pletykák szerint a Pro modellekben ilyen memóriát kapunk majd, igaz, 6 GB marad mindkét mobil esetében. Az LPDDR5 50%-kal nagyobb sávszélességet és nagyobb energiahatékonyságot ígér az LPDDR4X-hez képest.

érkezhet az LPDDR5 RAM - a kép illusztráció
érkezhet az LPDDR5 RAM – a kép illusztráció

Egyéb változások

A pletykák szerint a iPhone 14 Prók 48 megapixeles kamerát és 8K videórögzítési lehetőséget is kapnak. Az Apple-nek jobb képfeldolgozásra és jobb gépi tanulást segítő hardverre is szüksége lesz majd, hogy ezt megvalósítsa.

Ez azt is eredményezheti, hogy a filmszerű (Cinematic) mód 1080p-s korlátozása megszűnik, és 4K-ban is használhatjuk majd. Úgy tűnik, hogy az Apple még marad a Qualcomm modemeknél, így az A16 valószínűleg egy Snapdragon X65-öt kap majd, a nem Pro modelleknél ez jelenleg még kérdéses.

A borítókép forrása: ma4p.com

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.