A hét elején újra végigsöpört az interneten a 2017-ben egyszer már nagyot ment FaceApp. Most az öregítős filter lett a trend, viszont tegnap egy fejlesztő tweetjében azt állította, hogy az applikáció a teljes fotókönyvtárat feltölti a szervereire, nem csak az általunk kiválasztottat.

Joshua Nozzi tweetjében azt állította, hogy az orosz fejlesztésű applikáció orosz szerverekre továbbíthatja bármely fotónkat a készülékről, ha engedélyt adunk neki a hozzáféréshez. Ezt én is megírtam tegnap.

Egy nap kellett hozzá, hogy a vállalat és internetbiztonsági szakértők is reagáljanak.

A francia Elliot Alderson például a Forbesnak elküldte vizsgálatát, ami rámutat, hogy a tegnapi pániknak nem sok alapja van. A FaceApp csak a kiválasztott képet tölti fel a cég felhőjébe. A FaceApp szervereinek jelentős része az Amazon adatközpontjaiban vannak, az Egyesült Államokban, Írországban és Ausztráliában.

Ugyanakkor a FaceAppot fejlesztő cég központja továbbra is Szentpéterváron található. A cég által felkínált általános szerződési feltételekben pedig arról nincs szó, hogy az általunk feltöltött képekkel mit kezdhetnek ott. Az Amazon szervereiről az adatokat ugyanis le tudják kérni a fejlesztők. Sőt, a feltételekebn az áll, hogy a FaceApp fejlesztői felhasználhatják a felhasználók nevét és „képmásait” saját reklámcéljaira. Elizabeth Potts Weinstein ügyvéd szerint a FaceApp működése és feltételei egyáltalán nem GDPR-kompatibilisak.

 

Az egyik iOS-re fejlesztett biztonsági app, a Guardian Firewall fejlesztői is lefuttattak egy hálózati forgalomellenőrzést a FaceAppot használva. Az ő vizsgálatuk is azt igazolta, hogy csak a kiválasztott fotó megy fel a szerverekre és érkezik vissza a telefonra.

 

A FaceApp megálmodója, Yaroslav Goncahrov reagált ezekre a vádakra ma reggel. Goncahrov állítása szerint a képeket nem továbbítják Oroszországba, a szervereken készülnek el az öregített fotóink és onnan kerülnek vissza a telefonra.

„Csak a felhasználó által kiválasztott képet töltjük fel a szerverre a szerkesztéshez. Mást a telefonról nem” – nyilatkozta a Forbesnak a férfi. „A feltöltött képeket viszont a feltöltéstől számított 48 órán keresztül tárolhatjuk. Ennek fő oka, hogy gyorsítsuk a szerkesztési folyamatot, például tudjuk azt, hogy a user nem tölti fel többször ugyanazt a fotót szerkesztéshez.”

Az MCU-ban Pókembert játszó Tom Holland és a FaceApp segítségével megöregített mása

A felhasználók 48 óránál korábban is kérhetik adataiknak törlését:

Az applikáció beállításaiban (Settings) a Support menüpont alatt az Opt to report a bug lehetőséget kell megnyitni, majd a „privacy” szót kell elküldeni a tárgyban. Goncahrov szerint ez meggyorsíthatja a 48 órás folyamatot. A férfi hozzátette azt is, hogy nem adják el vagy osztják meg a felhasználók adatait harmadik féllel.

Goncahrov elmondása alapján a FaceApp nagyon hasonlóan működik, mint a Google vagy a Facebook képmegosztó szolgáltatásai. Az egyetlen különbség – és valószínűleg a tegnapi pánik legfőbb kiváltója –, hogy a FaceApp oroszországi fejlesztés, Oroszország megítélése pedig a legtöbb emberben nem pozitív.

Az egyik amerikai Demokrata szenátor, Chuck Schumer az amerikai szövetségi hatóságoknál kért felülvizsgálatot a FaceApp ügyében.

“Súlyos aggályaim vannak mind az adatok védelmével, mind azok gyűjtésével kapcsolatban, ahogy azzal is, hogy vajon a felhasználók tisztában vannak-e vele, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez” – írta Schumer az FBI-nak és a kereskedelmi felügyeletnek küldött levelében. Bob Lord, a párt biztonsági elnöke pedig arra kért mindenkit, hogy a 2020-as amerikai választások előtt egyáltalán ne használja az applikációt.

Ha félted a személyes adataidat és minél hamarabb törölnéd őket a FaceApp szervereiről, akkor a fentebb leírtakat tedd meg.

Bár a legegyszerűbb megoldás továbbra is, ha nem használsz ismeretlen appokat és főleg nem adsz meg rajtuk keresztül személyes adatokat.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.