A hét elején hatalmas hullámban elkezdtek terjedni a neten a FaceApp nevű applikáció segítségével készített fotók. Az egész lényege, hogy egy szelfit vagy portrét feltöltve magadról az appba, az megmutatja filterek segítségével, hogy milyen lennél öregként, ráncokkal, őszülő hajjal.

Az biztos, hogy látványos és vicces, viszont komoly adatvédelmi kockázatot is jelent az applikáció használata. Az orosz fejlesztésű program ugyanis, amint hozzáférést adunk neki a telefonon található fotókhoz, mindet felrántja a fejlesztő Wireless Lab saját hálózatára. Az egész „öregítés” sem a készüléken megy végbe, hanem a felhőn keresztül valamilyen orosz szerveren. Ez is aggályos, de korántsem annyira, mint az, hogy az engedély megadásával egyből az összes fényképünk felkerül erre a szerverre, nem csak az az egy szelfi, amit szerettünk volna.

A dologra Joshua Nozzi nevű fejlesztő bukkant rá elsőként. A FaceApp fejlesztői egyelőre nem reagáltak.

Az orosz fejlesztésű FaceApp körül már 2017-ben is volt egy kisebb botrány. Akkor többen rasszistának titulálták az appot, mivel az a szépítő filter használatakor világosította a sötétebb bőrtónusokat is – emlékeztet a 24.hu cikke.

Emellett a felhasználási feltételek is elég kétértelműek az applikációban. Ez pedig azzal együtt, hogy hozzáférést kap minden fényképünkhöz, semmi jóval nem kecsegtet. A FaceApp ugyanis eladhatja azokat a fotóinkat, melyekhez hozzáfér, ha elfogadtuk a felhasználási feltételekben foglaltakat. A fotóinkat pedig ezek után akár olyan internetes reklámokban is viszontláthatjuk, melyekben valószínűleg soha az életben nem szeretnénk szerepelni.

Mi a megoldás?

Ha elengedhetetlennek érzed, hogy csatlakozz a trendhez és öregített fotót posztolj magadról, akkor ezt lehetőleg olyan eszközről tedd, melyet nem használsz napi szinten és nincs rajta semmilyen érzékeny adat. De a legegyszerűbb, ha hagyod az egész hülyeséget és le sem töltöd a FaceAppot.

Frissítés 2019.07.18 – Reagált a FaceApp

A FaceApp állítja, hogy csak a felhasználó által kiválasztott kép kerül fel a szervereikre, máshoz nincs hozzáférésük. Független biztonságtechnikai szakértők is megerősítették ezt. Ha részletesebben érdekel, olvasd el ezt a cikket!

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.