A Huawei idei táblagépével, az M5-tel egyértelműen az iPad ellen szeretne vonulni és néhány szempontból ütőképesebb megoldás is lehet.
Mik a legfontosabb tényezők egy tablet vásárlásánál? A dizájn, a kijelző, a hardver, a multimédiás képességek, az üzemidő és az ár. Ezeken felül persze vannak más, mások számára szintén ugyanolyan fontos szempontok, de a többség ezek alapján dönt. Mi is ezek szerint fogjuk vizsgálni a Huawei új táblagépét.

Mielőtt nekilátnánk a tablet elemzéséhez, nézzük meg a doboz tartalmát. Ha felemeljük a fehér karton doboz tetejét, akkor egyből a tablet fog minket fogadni, alatta pedig megtaláljuk a 18W-os hálózati adaptert, az USB Type-C adatkábelt, valamint egy jack adaptert.
Igen, sajnos a MediaPad M5-ből kispórolták a jack csatlakozót, pedig ebben a nagy készülékházban bőven elfért volna a port. A táblagépből van 8,4 és 10,8 hüvelykes változat, hozzánk utóbbi került, a két modell egymástól csak méretben és akkumulátorban tér el.

Dizájn

A tablet kézben fogva abszolút kényelmes és kézreálló. Az ujjlenyomat-olvasó könnyen elérhető és gyors és ha akarunk, ennek segítségével tudunk navigálni a rendszerben.
A ház alumíniumból van, aminek egységét mindössze a fenti világosabb antennacsík töri meg. Ez egyébként abszolút esztétikusan lett megoldva, ezen a sávon kapott helyet a négyből két hangszóró, a másik kettő pedig alul a billentyűzet csatlakozási portját fogja közre. Ahogy az a hátlapon is írva van, harman/kardon hangrendszer található a táblagépben, ami marha jól szól. Dinamikus, erőteljes és ez zenehallgatás és játék közben is jól jön. Bár lehet jobb lett volna, ha az előlapra kerülnek a hangszórók, de a hátlap íveltségének köszönhetően asztalon sem tompul a hangzás, játék során is mindig tudtam, hogy melyik irányból érkezik az ellenfél.
Portok tekintetében mindössze egy USB Type-C csatlakozónk van, ha pedig LTE-s modellt választasz, akkor a microSD mellé egy nanoSIM-et is lehet tenni. A bekapcsoló és hangerőszabályzó gomb is kényelmes, elérhető helyen van, szóval használhatóság szempontjából én elégedett vagyok a tablettel, minőségi anyagokkal dolgozott a Huawei, megfogod és érezhető, hogy prémium az eszköz.

Kijelző

A tartalmakat a 10,8 hüvelykes, 2560 x 1600 pixel felbontású, IPS LCD kijelzőn élvezhetjük, ami 16:10-es képaránnyal bír. Személy szerint ez a szélesebb megoldás sokkal jobban bejön, mint az Apple-nél használt 4:3-as képarány, legalábbis tartalomfogyasztás, filmnézés esetén előnyösebb.
A felbontás és a max fényerő szerintem abszolút elegendő, a részletesség is megvan, ránézve a kijelzőre nem látom pixelesnek, egy hüvelyken 280 képpontot fogunk találni. Igaz, hogy a kontrasztarány nem olyan jó, mint egy Super AMOLED-es Galaxy Tab S3-nál, de egy IPS szintjén szerintem kiváló a megjelenítés.

Szoftver

A MediaPad M5-ön Android 8.0 alaprendszert és EMUI 8.0 felületet fogunk kapni, tesztünk készültekor a 2018 márciusi biztonsági csomag volt a fedélzeten. Az EMUI tabletes felülete kezes és jól használható, kedvünkre témázható, de a felület alapvetően ugyanaz, mint amit a Huawei telefonoknál megszokhattunk, csak éppen tabletesítve, ha lehet így fogalmazni.

Gyárilag megtaláljuk rajta a szokásos Google alkalmazás csomagot, mindenféle hasznos és kevésbé hasznos Huawei alkalmazást, valamint előre telepítették nekünk az eBay, Booking, Instagram, Netflix és a WPS Office appokat, valamint van egy egész hasznos, gyereksarok nevű app is.

Ezen belül meg lehet adni, hogy ha például gyermekünk oldja fel a tabletet, akkor egyből ez az app jelenjen meg neki és csak azokat a játékokat, programokat tudja használni, amelyeket a szülő engedélyezett, sőt időkorlátot is be lehet állítani, ha szeretnénk, hogy ne lógjon a gyerek egész nap a tableten. Okos megoldás.

Hardver

Hardveres tekintetben én azt mondom, hogy elég korrekt teljesítményre képes a tablet, azonban lehetett volna jobb is, ha a Kirin 960s helyett a Kirin 970-et építik bele.
Így is elég jó teljesítményre képes, de ha viszont azt nézzük, akkor egy 2018-as tabletet 2016-os rendszerchippel vérteztek fel. A 8 magos Kirin 960s rendszerchipben 4 db Cortex-A73 mag dolgozik 2,4 GHz-en, további 4 db Cortex-A53 mag pedig 1,8 GHz-en. Ehhez egy szintén 8 magos Mali-G71 MP8 grafikus gyorsítót társítottak, operatív memóriából pedig 4 GB (RAM) van.
AnTuTu Benchmark176895 pont
Geekbench 41641 / 6007 pont
A nagy felbontású, akár 4K-s videók lejátszása abszolút nem okoz gondot a gépnek, emellett játszottam az Asphalt 8-cal, a GTA San Andreassal és a PUBG Mobile-lal is. Egyiknél sem tapasztaltam olyan megdöccenést, ami rontotta volna a játékélményt, a San Andreasnál max. grafikán néha szétestek a textúrák, de ez a legtöbb eszköznél tapasztalható volt, nem a tablet hibája, minden más gond nélkül ment, sok sok csirkét zsebeltem be, hála a nagy kijelzőnek és a gördülékeny játékmenetnek.
Tehát ha játékra szánnád a tabletet vagy tartalomfogyasztásra, úgy nem fogsz benne csalódni véleményem szerint. A beépített tárhely 64 GB, amiből 51,33 GB a szabadon felhasználható. Erre azért jó pár játék elfér, azonban fontos megjegyezni, hogy ha veszel microSD-t, arra nem lehet áttenni majd az alkalmazásokat, az továbbra is a multimédiás fájlok tárolására lesz alkalmas.
A simet befogadó modell Cat.12-es LTE-re képes, a WiFi-sel egyetemben támogatják az 5 GHz-es hálózatokat, van bennük A-GPS és Bluetooth 4.2, azonban infra port és NFC az nincs.

Kamera

A kamerákról túl sokat nem beszélnék, hisz véleményem szerint egy tablet továbbra sem fotózásra való, de videóhívások során viszont jól jönnek. A képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak.

Az előlapon van egy 8 MP-es, fix fókuszú kameránk, a hátlapra pedig egy 13 MP-es, autófókuszos modul került, amivel akár 4K-s felvételeket is lehet készíteni. Elektronikus képstabilizálás van, ami csak [email protected]él érhető el.

Akkumulátor

Mennyit bír az akkumulátora? Nos kezdjük azzal, hogy egy 7500 mAh kapacitású telep található meg benne, ami elég nagynak mondható, ha összehasonlítjuk a Galaxy Tab S3 6000 mAh kapacitású akkujával. Hogy milyen üzemidővel bír, az minden esetben a használattól függ, ha folyamatosan, igényes 3D-s játékokkal játszunk, akkor csak ilyen 4-6 órát bír, ha viszont közepes fényerőn filmezünk, netezünk, akkor 12 óra is lehet az üzemidő.
Szerencsére gyorsan fel lehet tölteni, a gyári 9V/2A-es töltővel kb. 3 óra alatt teljesen felpumpálható az akku. Van természetesen energiatakarékos opció, illetve intelligens felbontás funkció is, ami az üzemidő érdekében, automatikusan állítja a kijelző tartalmának renderelési felbontását.

Verdikt

A Huawei MediaPad M5 egy remekül sikerült táblagép, ha androidos tabletet kellene venni, akkor én nyugodt szívvel merem ajánlani. Nagy ellenfele lehet a 2018-as iPad, szerintem ízlés kérdése, hogy ki melyiket választja. Az iPad ára 117.000 Ft, a MediaPad M5 WiFi-s változata pedig 139.990 Ft-ért vásárolható meg, az LTE-s pedig 154.990 Ft-ba kerül.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.