A készüléket a HTC Magyarország  biztosította számunkra. Köszönjük!

Esztétika

Tesztalanyunkat a One Mini 2-t, nevezhetjük akár a One M8 kisebbik változatának, vagy a tavalyi One Mini újabb verziójának is. Lényegében ez a készülék nagyon sok embernek lehet megfelelő választás. Egyrészt kompakt méretével azokat hódítja meg, akik nem kedvelik a nagy méretű, egy kézzel nehezen használható telefonokat, másrészt komoly tudással és hihetetlenül gyors, akadozásmentes működéssel is elkápráztatja használóit. Mindemellett még a HTC-től megszokott gyönyörű formatervvel és fém unibody házzal is rendelkezik. A One M8-hoz viszonyítva szinte ugyanazt a külsőt kapjuk, csak kisebb méretben, illetve minimális változtatásokkal: a mini oldalán körbefut egy fekete műanyag csík, ami a telefon tetején jobban kiszélesedik, de az m8-al ellentétben infra nem került erre a részre, a szenzorok jobbról a hangszóró bal oldalára kerültek, a hátlapon csak egy kameramodul van és a jack csatlakozó alulról a jobb felső sarokba költözött.

20141103_133945

A telefon tökéletesen össze van rakva, nagyon masszív, nem recseg, vagy ropog nyomkodás hatására. A 137,4 x 65 x 10,6 mm-es paraméterekkel rendelkező, 137 grammos készüléket egy kézzel is könnyű kezelni, nem okoz problémát a kijelző sarkainak elérése sem, ugyanakkor a gömbölyű hátlapnak köszönhetően nem akar kicsúszni a kezünkből sem.

Az előlapon található a 4,5 colos 720 x 1280 pixel felbontású Gorilla Glass 3-mal védett Super LCD 2 kijelző, mely nagyon nagy fényerőt produkál és a kijelzőt bárhonnan nézzük nem torzul a kép, viszont a One M8-hoz viszonyítva a színek nekem kissé fakóbbnak tűntek. A kijelző alján virtuális formában jelennek meg a vezérlőgombok, ezek használata teljesen egyszerű. A kijelző alatt és fölött található a BoomSound hangszórópáros, ami az M8-hoz hasonlóan még mindig a legjobb hangzást nyújtja a piacon.  A felső lyukacsozott részben bújt meg a több féle színben világító értesítést jelző LED, illetve mellette foglalnak helyet a különböző szenzorok és az 5 Megapixeles nagy látószögű előlapi kamera is.

20141103_132642

A One Mini 2 bal oldalán található a NanoSIM bemenet, jobboldalon pedig a MicroSD foglalat és a hangerőszabályzó.

baljobb

Felül a szabványos jack csatlakozó, mellette balra pedig a I/O gomb látható. Kissé szokatlan, hogy a legtávolabbi sarokba került a bekapcsoló gomb, ugyanis ezt használjuk legtöbbet, de szerencsére a készülék méretéből adódóan könnyen meg lehet szokni és nem okoz problémát.

felul

Alul kissé jobbra csúsztatva csak a Micro USB csatlakozója árválkodik.

alul

A hátlapon látszódik leginkább a szálcsiszolt hatás, a műanyag csíkok kissé kiállnak, szerintem szebb megoldás volt a One M8-nál, hogy teljesen össze volt csiszolva a két anyag. Középen díszeleg a HTC felirat, felette pedig a 13 Megapxeles kamera a vaku társaságában. Összegezve a külső, az anyaghasználat és az összeszerelés is kimagasló.

hatlap

Hardver

A számításokat egy 4 magos, magonként 1,2 GHz-es Snapdragon 400 processzor végzi 1 GB RAM mellett. Ha a telefont komoly igénybevételnek tesszük ki, akkor tapasztalható egy kis melegedés a hátlapnál. A belső tárhely 16 GB-os, szerencsére ezt még MicroSD-vel is bővíthetjük egészen 128 GB-ig. Akinek ez sem lenne elég annak sem kell bánkódnia, ugyanis a HTC 50 GB Google Drive felhőtárhelyet ajándékoz a készülék mellé, melyet 2 évig használhatunk ingyenesen.

Szoftver

A One Mini 2-n az Android 4.4.2-es (Kitkat) változata fut, mely a HTC Sense 6.0-ás felületével van kiegészítve. A telefon eszméletlen gyors, a tesztidőszak alatt egyszer sem tapasztaltam akadást, vagy bármilyen jellegű belassulást. Az ablakanimációk gyorsan és szépen játszódnak le, az alkalmazások azonnal indulnak. A RAM mérete miatt viszont 2-3 alkalmazás együttes futtatása esetén már előfordul, hogy újratöltődnek az alkalmazások, igaz ez is elég gyorsan végbemegy.A mindennapi használathoz szinte minden szükséges alkalmazás, vagy beállítási lehetőség megtalálható, ezeket nem részletezném, ugyanis a legtöbb androidos készülék esetében ezek nem, vagy csak minimálisan különböznek.

Extra szoftverek:

 • BlinkFeed: A HTC egyik jellegzetessége, ez egy hírfolyam, ahol mindenféle weboldal, közösségi oldal híreit, újdonságait tekinthetjük meg, teljesen személyre szabható, beállítható kezdőképernyőnek, de akinek nem tetszik akár ki is kapcsolhatja.2014-05-26 11.03.12
 • Firka: Ez egy olyan alkalmazás, melyben speciális eszközökkel rajzolhatunk, illeszthetünk be sablonokat, fotózhatunk, rögzíthetünk hangot, ezekbe mind beleszerkeszthetünk, elmenthetjük és meg is oszthatjuk alkalmazáson belüli funkciók segítségével.Screenshot_2014-05-29-11-10-14
 • Zene: A zenelejátszó nagyon szép, és minden fontos funkció elérhető benne. A narancssárga szín fiatalos, az albumborítókat megjeleníti lejátszás közben, válogathatunk, előadók, albumok, zeneszámok, vagy lejátszási listák alapján is. Nagyon látványos effekteket is nézhetünk zenehallgatás közben. Kihangosítás esetén minden esetben bekapcsol a BoomSound technológia, ezáltal nagyon jó hangminőséget produkál a készülék. Nagyon hangos és tiszta hangzás érhető el, ráadásul a mélyebb hangok is jól szólalnak meg. Az előlapi hangszórópárosnak köszönhetően ráadásul mindezt sztereóban élvezhetjük. A BoomSound technológia fülhallgató csatlakoztatása után is használható, ekkor a szoftver bizonyos hangokat felerősít és az egész hangzás tisztábbnak, erőteljesebbnek tűnik, viszont az equalizer, vagy az előre definiált hangzások nekem kicsit hiányoznak.2014-05-26 11.05.01
 • FM Rádió: A fülhallgató csatlakoztatása esetén hallgathatjuk a beépített RDS FM rádiót is.
 • Időjárás: Szép effektekkel dúsított helyi és nemzetközi időjárási információkat tekinthetünk meg az alkalmazás használatával.Screenshot_2014-05-29-11-09-02
 • Parent Dashboard: A Parent Dashboardon belül állítható be a Kid Mode ami egy gyermekek számára készített felhasználói profil.
 • Car: A Car alkalmazás autóvezetés közben lehet hasznos. Nagy ikonokat megjelenítve láthatjuk a legfontosabb lehetőségeket, ezek teljes mértékben személyre szabhatóak. Itt jeleníthetjük meg például a navigációt, tárcsázót, zenelejátszót, stb. Más régiókban elérhető a Speak névre hallgató hangvezérlés is, de sajnálatos módon, abban az esetben, ha a telefon nyelve magyarra van állítva akkor ez nem használható.2014-05-26 11.07.30
 • Extrém energiatakarékos mód: Az opció bekapcsolásával az autós üzemmódhoz (Car) hasonló kinézetben érhetjük el az alapvető funkciókat, takarékoskodik a CPU-val, csökkenti a kijelző fényerejét, kikapcsolja a rezgő visszajelzést, kikapcsolt kijelző esetén kikapcsolja az adatforgalmat, így jóval hosszabb üzemidőt tud biztosítani a telefon, mint normál üzemmódban. Az is beállítható, hogy egy bizonyos akkumulátor töltöttségi szint elérésekor automatikusan kapcsoljon be az extrém energiatakarékos mód.Screenshot_2014-05-26-13-04-05
 • Energiatakarékos funkció: Az extrém energiatakarékos módhoz hasonlóan a telefon itt is csökkenthetjük a kijelző fényerejét, kikapcsolhatjuk a rezgő visszajelzést, kikapcsolt kijelző esetén kikapcsolhatjuk az adatforgalmat, de ezeket egyesével kiválaszthatjuk és állítgathatjuk, illetve itt nem az autós üzemmódhoz hasonló kinézetben használhatjuk csak a készüléket, hanem elérjük minden funkcióját.
 • HTC Mini+ : Ezzel az alkalmazással NFC-n, vagy bluetoothon keresztül csatlakozhatunk HTC Mini+ készülékhez, ami egy kisebb és egyszerűbb mobiltelefon, mely akkor jöhet jól, ha nem kényelmes a One Mini 2 használata, “nagy” méret miatt. (Őszintén szólva én nem tudok elképzelni olyat, aki ezt a funkciót használná)
 • Témák: A testreszabás menüpontban témákat is beállíthatunk a telefonnak, ezek tartalmaznak háttérképet is, de ezt később megváltoztathatjuk, illetve a legördülő értesítési sávnál ha átváltunk az ikonok nézetére, akkor ezeknek a színe is változik a téma szerint.
 • Böngészők: A gyári böngésző gyors és szépen tördeli az oldalakat, a célnak tökéletesen megfelel. Gyárilag telepítve megtalálható a Chrome is, ez a megszokott minőséget nyújtja jelen esetben is.

Adatkommunikáció / Akkumulátor

A One Mini 2 támogatja a 4G/LTE, HSDPA  hálózatok használatát, kapunk 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0-t, NFC chip-et, A-GPS-t, GLONASS-t, valamint 2.0-ás microUSB-t. Telefonhívás közben a beszédhangszóró komoly minőségre és hangerőre képes, a zajszűrésért felelős mikrofon pedig jól teszi a dolgát, a térerővel sem voltak problémák, így kimondottan jó minőségben tudunk telefonálni.

A 2100 mAh-s akkumulátor elég jól bírja, gyári adatok szerint 3G használat esetén akár 556 óra üzemidőt is produkál, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyon komoly igénybevétel esetén is kibírja reggeltől estig, normál használat mellett pedig kihozható belőle 2 nap is. Az energiatakarékos funkció és az extrém energiatakarékos mód használatával még tovább növelhetjük a töltések között eltelt időt.

Kamera

kamera

A One M8-al ellentétben a Mini 2-be nem ultrapixel kamera került és nem is 4 Megapixeles, hanem egy 13 Megapixeles “átlagos” modul. A képek minősége világosban jobb mint az ultrapixel kamerával készítetteké, gyengébb fényviszonyok között viszont az ultrapixel kamera nagyobb szenzorméretének és nagyobb fényáteresztő képességének köszönhetően jobban teljesít. Alapvetően a kamera, a videó és az önarckép funkciók közül választhatunk. A beállítások között állíthatunk éjszakai felvételre, bekapcsolhatjuk a HDR-t, vagy a rázkódásvédelmet, készíthetünk széles panorámaképet, de választhatunk az egyéb profilok közül, vagy akár teljesen manuálisra is állíthatjuk a beállításokat. Az ISO értékét 200 és 1600 között állíthatjuk, de lehetőség van a szépia, a fehéregyensúly, a beépített effektek, vagy egyéb beállítások változtatására is. Videóból Full HD minőség mellett 60 képkockát rögzíthetünk másodpercenként. A Zoe-t használva maximum 30 másodperces klippeket, videókat készíthetünk, amiket a meglévő képeinkből, videóinkból vág össze a program. Természetesen kiválaszthatjuk, hogy mely képekből és videókból készüljön Zoe, választhatunk hozzá témát (hatást) és zenét is, amiből profi módon kivághatunk egy a videó hosszának megfelelő részt.

A képek minősége teljesen megfelelő, viszont fényben időnként előfordul, hogy kissé beégnek a színek, sötétben pedig elmosódhatnak a részletek, de ez csak az esetek egy részében fordul elő.

IMAG0018 IMAG0051 IMAG0090 IMAG0086
IMAG0057 IMAG0048 IMAG0052 IMAG0024
IMAG0089 IMAG0065 IMAG0080 IMAG0093

 

Ár/érték arány

A HTC One Mini 2 ára hivatalosan 130 000 Ft körül alakul, de bizonyos üzletekben már kicsivel 100 ezer alatt is megvásárolható. Ha csak a hardvert és az árat nézzük, akkor nem számít kimondottan jó vételnek, de ha azt vesszük figyelembe, hogy ezért a pénzért kapunk egy olyan készüléket ami a nála erősebb hardverrel rendelkezők nagy részét is simán veri sebességben, hogy a tesztidőszak alatt egyetlen akadást, fagyást, vagy rendellenességet sem tapasztaltam, hogy kimagasló anyagminőséget és gyönyörű dizájnt alkalmaztak, ráadásul a hangzás is a létező legjobb az okostelefonok között, akkor mégis azt kell, hogy mondjam, hogy kategóriájában az egyik legjobb választás.

Specifikáció

device1

 • Méret

  137,43 x 65,04 x 10,6 mm

 • CPU

  Qualcomm® Snapdragon™ 400, 1,2 GHz-es négymagos processzor

 • Hálózat

  2G/2,5G – GSM/GPRS/EDGE:

  • 850/900/1800/1900 MHz

  3G – WCDMA:

  • 850/900/1900/2100 MHz HSPA+ hálózattal, 42 Mbps sebességig

  4G – LTE:

  • Európa, Közel-Kelet, Afrika: Sávok: 3,7,8,20
  • ÁZSIA: Sávok: 1,3,7,8,28
 • Érzékelők

  Környezetifény-érzékelő Közelségérzékelő Gyorsulásmérő

 • Kamera

  • Hátlapi kamera: 13 MP, BSI-érzékelő, f/2,2, 1080p videofelvétel
  • Előlapi kamera: 5 MP, BSI-érzékelő, 1080p videofelvétel
 • Hálózati töltő

  Feszültség/frekvencia: 100 ~ 240 V AC, 50/60 Hz DC teljesítmény: 5 V / 1 A

 • Súly

  137 g

 • Operációs rendszer-Android

  Android™ HTC Sense™ technológiával HTC Blinkfeed™

 • Memória2

  Teljes memória: 16 GB RAM: 1 GB Bővítési lehetőség: microSD™ memóriakártyával 128 GB méretig (a kártya külön vásárolható meg)

 • Csatlakozás

  • 3,5 mm-es sztereó audiocsatlakozó
  • NFC
  • Bluetooth® 4.0 aptX™ technológiával
  • WIFI®: IEEE 802.11 a/b/g/n (2,4 és 5 GHz)
  • A DLNA® segítségével vezeték nélkül lejátszhatod a telefonon rögzített tartalmakat az arra alkalmas tv-n vagy számítógépen
  • HTC Connect™
  • Mikro USB 2.0-port
 • Multimédia

  Támogatott audioformátumok: Lejátszás: .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .flac, .wav, .wma (Windows Media Audio 10) Felvétel: .aac Támogatott videoformátumok: Lejátszás:.3gp, .3g2, .mp4, .mkv, .wmv (Windows Media Video 10), .avi (MP4 ASP és MP3) Felvétel: .mp4

 • Kijelző

  4,5 hüvelyk, HD720

 • SIM-kártya típusa

  nano SIM

 • GPS

  Beépített GPS antenna + GLONASS Digitális iránytű

 •  HTC BoomSound™

  • Két előlapi sztereó hangszóró beépített erősítővel
  • Sense Voice
 • Akkumulátor

  Teljesítmény: 2100 mAh Beépített, újratölthető li-polymer akkumulátor Beszélgetési idő:

  • Akár 16,2 óra 3G esetén

  Készenléti idő:

  • Akár 556 óra 3G esetén

Még egyszer köszönjük a tesztelési lehetőséget a HTC Magyarországnak!

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Esztétika
10
Hardver
8
Szoftver
9,5
Adatkommunikáció/Akkumulátor
9,5
Kamera
9
Ár/Érték arány
8,5
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.