A ma kapható okostelefonok számtalan különböző technológiájú alkatrészt tartalmaznak, és ez a kijelzőjükre is abszolút igaz. Van klasszikus TFT, IPS, LTPS, no meg az OLED. Ez utóbbit elsősorban a Samsung használja, de most a másik dél-koreai óriás, az LG is ebben lát fantáziát. Ám ők nem a Super AMOLED, hanem a POLED (Plastic OLED) elnevezésű változatra fókuszálnak. Ennek megfelelően még idén tömegesen onthatják a hatodik generációs POLED kijelzőket a szöuli gyártósorokon.

Az új üzembe potom 2 milliárd dollárt fektettek és várhatóan a harmadik negyedévben indulhat a termelés, valamint még az év vége előtt leszállítják az első példányokat a főleg kínai mobilgyártók számára. A POLED egyik fontos különbsége az AMOLED-hez képest, hogy itt üveg helyett műanyagot használnak a panel külső burkolataként. Ezen felül az egység vékonyabb és kisebb kerettel rendelkezik, de talán még izgalmasabb, hogy a plasztik borítás sokkal rugalmasabb az üvegnél. Egyfelől ez jobb védelmet biztosít a külső behatások ellen, valamint kvázi rugalmassá, hajlíthatóvá teszik a képernyőt.

Ugyanakkor hátrányként érdemes szót ejteni róla, hogy az üveghez képest gyengébb optikai minőségű műanyag miatt nem olyan jó a képminősége. Az LG-nél jó eséllyel az egyelőre utód nélkül megszűnt Flex-széria újraélesztésekor találkozhatunk a POLED-del, viszont az utóbbi időben egyre több gyártó érdeklődik az OLED képernyők iránt. Bár a Samsung mellett az LG jókora hátrányban van ezen a téren, de többek között az Apple is leszerződött az LG-vel OLED panelek megrendelésére, várhatóan a következő iPhone-hoz. Ezen felül a Google 800 millió dollár értékben rendelt OLED paneleket az LG-től, melyek a következő generációs Pixel készülékekben bukkanhatnak fel.

Hirdetés
FORRÁSAndroid Headlines
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.