Egyre több olyan munkakör, amely jelentős számítási teljesítményű számítógépet igényel, és ezek némelyikénél nagy előnyt jelent egy terepen használható laptop, nem pedig egy asztali számítógép. Nehéz azonban megtalálni azt a pontot, ahol a hordozhatóság találkozik a valódi teljesítménnyel és a kompromisszumok nélküli használhatósággal. Az új ASUS Zenbook Pro 16X OLED a világelső kijelzőjével, innovatív kialakításával és exkluzív kezelőszerveivel mindezeket a feltételeket teljesíti.

OLED Kijelző

A kimagasló vizuális élmény érdekében a Zenbook Pro 16X OLED a világelső 16:10-es képarányú, 4K OLED érintőképernyővel rendelkezik, amelyhez stylus-támogatás is jár. A 16 hüvelykes panel Dolby Vision  és PANTONE tanúsítványokkal is rendelkezik a pontos színvisszaadás érdekében. Az 550 nites csúcsfényerő, a VESA DisplayHDR™ True Black 500 tanúsítvány és a mozi minőségű DCI-P3 színskála teljes lefedése pedig biztosítja, hogy a professzionális felhasználók számára is tökéletes munkakörnyezetet teremt.

A képfrissítés ugyan „csak” 60Hz, tehát a bivalyerős hardver ellenére nem lesz kompromisszummentes játékélményünk, bár a legtöbb játék 4K felbontás és magas részletesség mellett inkább a 60fps körüli értéket tudja stabilan. A 0,2ms-os válaszidő viszont igazán kedvez a játékosok számára, illetve a mindennapi felhasználás során sokkal gördülékenyebb képélményt kínál.

A hardverbe nem köthetünk bele

A laptop elsősorban sokat utazó vagy helyszínre járó alkotóknak, mérnököknek és informatikusoknak készült, így fontos volt, hogy már-már az erősebb gamer laptopokkal párhuzamos erővel bírjon. Ezt meg is kaptuk, hiszen a Zenbook Pro 16X OLED 12. generációs Intel Core i9-12900H processzora bármilyen kreatív feladatot képes kezelni és jelenleg a piac csúcsát jelenti. Mellé egy NVIDIA GeForce RTX 3060 GPU került, mely NVIDIA Studio driverrel és támogatással érkezik. Ez alapvetően egy középkategóriás kártya, de a processzorral párosítva igazán jó egyensúlyt kínál a teljesítmény és az üzemidő terén. A jó teljesítményt azonban csak hatékony hűtés esetén lehet kihozni egy laptopból, a mérnökök pedig ezt meg is oldották, méghozzá egy korábbi ROG Zephyrus modellből inspirálódva.

A kijelző felnyitásakor ugyanis felemelkedik a hozzá közeli rész, így extra légáramlást biztosít a kulcsfontosságú hardvereknek. Az ASUS IceCool Pro hűtőrendszer az AAS Ultra technológiával együttműködve biztosítja a maximális 140 wattos kombinált TDP teljesítményt, ami egy mobil munkaállomástól igen szép. Emellett 32GB RAM és egy ultragyors 2TB-os PCIe® 4.0 x4 SSD biztosítja, hogy ne legyenek memória- vagy tárolási problémák.

 

Extrák

A Zenbook Pro 16X OLED már az új ASUS logóval a fedlapján érkezett meg a magyar piacra és ezt ki is használták a tervezők. Rendelkezik ugyanis egy intelligens világítási rendszerrel, mely a megvilágított monogramos fedéllogó mellett billentyűzetenként fehér RGB billentyűzet háttérvilágítás kínál. Ezt a billentyűzet két oldalán található fénysávok egészítik ki. Ez a rendszer számos intelligens interaktív jelzést kínál a felhasználóknak. Például amikor a laptopot be- vagy kikapcsoljuk, vagy teljesítménymódot váltunk a laptop exkluzív fényhatást jeleníthet meg. Hasonlóan tesz, amikor akkumulátor lemerülőben van, hiszen ilyenkor az összes fény pirosan világít. Ha csatlakoztatunk egy USB-eszközt, akkor egy fényeffekt fut végig, és a fények jelzik azt is, ha új e-mailünk érkezik.

Az alkotóknak szánt Vivobook, Zenbook és Studiobook modellek idei nagy újítás az ASUS Dial nevezetű hol fizikai, hol digitális megoldás, mely elsősorban a kreatív alkalmazásokban való könnyebb és gyorsabb navigációt hivatott segíteni. Jelen esetben egy „átmeneti” megoldásról van szó, melyet tekerhetünk és lenyomhatunk, illetve a Creator HUB-ban személyre is szabhatunk. Segítségével könnyedén változtathatjuk az ecset méretét, módosíthatjuk a telítettséget, beállíthatjuk a rétegek átlátszatlanságát, vagy gyorsan visszavonhatunk különféle műveleteket. Az alkalmazásokon kívül a  képernyő fényerejét és a gép hangerejét is állíthatjuk vele, illetve a függőleges görgetést is kiválthatjuk vele. Az ASUS Dial zökkenőmentesen működik az Adobe Photoshop, Premiere Pro, Photoshop Lightroom Classic, After Effects és Illustrator programokkal, és teljesen testreszabható, így saját funkciókat is meghatározhatunk, amelyeket sok más alkalmazásban is használhatunk.

Egy mobil munkaállomás esetében nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű csatlakozóval rendelkezzen, hiszen a terepen sokféle opciónak kell megfelelni, otthon pedig nagyon praktikus, ha könnyedén át tudjuk konvertálni egy asztali állomássá. A Zenbook Pro 16X OLED tele van minden olyan I/O porttal, amelyre szükségünk lehet különféle eszközök és perifériák egyszerű csatlakoztatásához. A hunderbolt™ 4 USB-C® portok támogatják a gyors töltést, a 4K UHD külső kijelzőket és az akár 40Gbps sebességű adatátvitelt, emellett egy HDMI® 2.1 port és egy USB 3.2 Gen 2 Type-A port is található az oldalán. A legfontosabb pedig a legújabb, 985MB/s sebességű SD Express 7.0 kártyaolvasó, mely rengeteg erős gépből hiányzik és rengeteg időt spórolhat a fotósoknak és videósoknak.

Összegzés

A ASUS Zenbook Pro 16X OLED egyáltalán nem olcsó. Tulajdonképpen az idei csúcs Zenbook-ról beszélhetünk és ilyen hardverek, valamint felszereltség mellett az 1 millió forint feletti ár is indokolt. Nyilván nem a kezdő influencerek és hobbi fotósok jelentik az elsőszámú célközönséget, hanem a profik, ők pedig nagyjából más gépeknél is ezekkel az árakkal vagy még magasabbakkal találkozhatnak. Innen megközelítve az ASUS újdonságok egy nagyon jól felszerelt, kimagasló kijelzővel és igazából aktuális csúcshardverrel rendelkező igazi ragadozó, mely a célközönség számára abszolút ajánlott.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.