A PC-s piacon az ASUS teljes magabiztossággal sorolható a leginnovatívabb vállalatok közé, hiszen a tajvani gyártó évről évre megmutatja, hogy nem fél kísérletezni és innoválni. Persze a termékek többsége elsőre nem csak drága, hanem sokak számára fura is lehet, melyre remek példa a két kijelzővel rendelkező Zenbook Duo széria vagy mostani tesztalanyunk, a Zenbook Fold 17 OLED.

Az IFA 2022 alkalmával Európának és egyben a magyar piacnak is elhozta a cég az első hajlítható laptopját, mely itthon is elérhető azon kevesek számára, akik bátran vállalják az early adopter szerepét. Nekünk Berlinben volt szerencsénk kézbe is venni a terméket és az első benyomások igen pozitívak voltak, de szerettük volna hosszabb ideig kipróbálni, hogy a mindennapi használhatóságról is be tudjunk számolni, hiszen a koncepció legnagyobb kérdése talán az, hogy ez jelenti e majd a laptopok jövőjét?

Három az egyben

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgokat, akkor kijelenthető, hogy a hajlítható OLED kijelzőnek köszönhetően a Zenbook Fold 17 OLED vásárlásával három eszközt is beszerzünk. Lesz ugyanis egy 17,3 hüvelykes, 4:3-as képarányú, lenyűgöző OLED-es táblagépünk, amit félbehajtva egy 12,5 hüvelykes, 3:2-es képarányú laptoppá alakíthatunk, melyet vagy a mellékelt fizikai billentyűzettel vagy a felbukkanó digitális gombsorral irányíthatunk. A harmadik opció pedig az All in One gépekre hajazó „asztali számítógép”, melyhez elég annyit tenni, hogy kitámasztjuk a gépet és magunk elé rakjuk a vezeték nélkül csatlakozó billentyűzetet. Összefoglalva ezeket úgy tudnánk leírni a dolgokat, hogy mindhárom egyszerűen kivitelezhető, de valahogy egyik sem tökéletes.

Képélmény mindenek felett

Az OLED panelek már kicsiben és nagyban is bizonyítottak, hiszen a legtöbb okostelefon és drága televízió is ezt a paneltípust használja, ezért különösen érdekes, hogy pont az átmenetet képező laptopok maradtak ki eddig. A 2560 x 1920 pixeles NanoEdge Dolby Vision érintőképernyő hozza a szokásos ASUS minőséget, 100%-os DCI-P3 színskála lefedettséggel és Pantone hitelesítéssel rendelkezik, támogatja a HDR True Black 500 szabványt és az egyetlen „negatívuma” a 60Hz-es képfrissítés lehet, hiszen sok ASUS OLED laptop már 120Hz-es képfrissítéssel büszkélkedhet.

Prémium

A Zenbook Fold 17 OLED egyértelműen egy rétegtermék és az ASUS első próbálkozása a hajlítható laptopok piacán. A magas árat és a különlegességet nem szabad a prémiumsággal keverni, de a tajvaniak azért megtették. Nyilvánvalóan a különlegesség és a technológiai fejlettség jelentheti ezt valamennyire, azonban a kijelzőn kívül annyira nem ájultunk el a mindennapok során. A magnézium ötvözetből készült ház egyébként masszív és a sötétkék szín is nagyon jól el lett találva, de ez a műbőr „csomagolás” kicsit kérdéses számunkra. Recsegésnek és ropogásnak természetesen nincsen nyoma, a zsanért rendkívül kemény teszteknek vetették alá, melyről személyesen az IFA-n is meggyőződhettünk, az egyedüli aggodalmunk a sokat gyűrődő, műbőr fedéssel kapcsolatos, mely nem levehető, tehát nehezen karbantartható és cserélhető.

Nem csak a kijelző modern

Az alapjában véve újító koncepció mellett egy ilyen „flagship” termékbe illik modern hardvert pakolni, még akkor is, ha a dizájn ezt nem teljesen engedi. Valami ilyesmi érezhető a Zenbook Fold 17 OLED esetében is, hiszen egy 12. generációs Intel Core i7-es processzor dolgozik a gépben, de „csak” U-szériáról van szó, méghozzá egy i7-1250U-ról. Ez egységről mindent elmond, hogy 2 performance és 8 efficiency maggal operál, tehát inkább a hatékonyságra és kitartásra helyezték a hangsúlyt, mintsem a teljesítményre. Persze egy ilyen eszközön nem is a videóvágás az elsődleges cél, ezzel a hatékony és modern megoldással pedig a mindennapok során teljesen jól használható a gép.

Az irodai alkalmazásokhoz bőven elég a 16GB memóriával párosítva, játékokra nem ajánlanánk, pedig a koncepció nagyon sok potenciált rejt a szórakozás terén is. Ha játszani nem is, filmezni azért jól lehet vele, hiszen kitámasztva az asztalon egy 17 colos monitort kapunk, ami valljuk be őszintén, igencsak nagy ugrás egy 13-14 colos ultrabookhoz képest. A két Thunderbolt 4-es USB-C csatlakozó mellé USB-A nem került, ami jelen esetben elfogadható, hiszen a töltés mellett van egy sokoldalú szabad port és egy 3,5mm-es jack-csatlakozó is.

Összegzés

A Zenbook Fold 17 OLED egy érdekes utat vázol fel a laptopok jövőjét illetően, mely egyelőre sok kompromisszummal jár. Első generációról van szó, így messze nem az átlagfelhasználókat célozza meg, így ezeken hamar túl lehet lendülni, hiszen alapjáraton egy használható laptopról van szó. Az ára valamivel 1 millió forint felett van, ami nem olcsó, de az igazi különlegességre és innovációra vágyó hazai felhasználók is elérhetik az ASUS hivatalos online áruházában.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.