Hirdetés

A sportkamerák lassan igencsak komoly piacot jelentenek. Ugyan egyelőre még nincs sok versenyző, akik erre fókuszálnak, de ők legalább teljes elánnal teszik. A legfontosabb vállalatok közé egyértelműen a GoPro, a Sony, a Yi (Xiaomi) tartozik, de azért kisebb cégek is próbálkoznak termékekkel, több-kevesebb sikerrel. Tesztalanyunk, a Laptopszalon által rendelkezésünkre bocsátott GoPro Hero 6 Black az egyik legjobb, cserébe az egyik legdrágább akciókamera, aminek kiemelkedőt kell nyújtani ahhoz, hogy megérje az árát. És őszintén szólva ezt meg is teszi.

Az aprócska kütyü külsőleg szinte megszólalásig hasonlít a Hero 5-re, könnyedén kezelhető, ráadásul 10 méter mélységig vízálló. Alul található egy ajtó, ami a microSD foglalatot és a villámgyorsan cserélhető akkumulátort védi, egyik oldalon a bekapcsológomb/módváltó, másikon pedig a szintén egy fedél mögé rejtett USB Type-C és miniHDMI csatlakozó lelhető fel. Felül lehet elindítani a felvételeket egy külön billentyű segítségével.

A GoPro Hero 6 Black lelke az a GP1-es chip, ami számos előrelépéssel kecsegtet elődjéhez képest: rögtön adott a kétszeres sebesség, így 4K-ban már 60 fps-sel, 1080p-ben pedig 240 fps-sel rögzíthetünk videókat. Mindkettő rendkívül látványos, ráadásul mozgóképek esetén nagy-, szupernagy- és extranagy látószög áll rendelkezésre. Fotókat 12 megapixelben rögzíthetünk, van még sorozatfelvétel és time-lapse is. A HDR nagyban segíti a dinamikatartomány, de úgy egészében jellemző, hogy a sportkamera rendkívül gyönyörű felvételeket készít. A fenti videóban próbafelvételek is láthatók!

Hatalmas fejlesztésen esett keresztül az elektronikus képstabilizálás is, tényleg hihetetlenül jól ellensúlyozza a mozgásokat a GoPro Hero 6 Black, szinte ez a legjobb a piacon, talán a Sony egyes kamerái tudnak még egy szinttel jobbal teljesíteni. A hangvezérlés jól jöhet annak, aki tud angolul, bizony, elég csak szólni a kamerának és máris készülhetnek a látványos alkotások. A QuikStories is hasznos fícsör, az elkészült felvételekből villámgyorsan montázsokat készíthetünk az okostelefon és az alkalmazás segítségével. Az adatátvitelt az immár 5 GHz-es WiFi segíti, háromszor sebessebb az elődmodellnél. Akad még Bluetooth kapcsolat is.

Elöl és hátul is van kijelző: a GoPro Hero 6 Black elején egy alapinformációkat tartalmazó monokróm, hátulján pedig egy színes és érintésérzékeny panel található, mindkettő jól látható napfényben. A szoftver igencsak könnyedén kezelhető, nincs túlbonyolítva, elég egyértelműek a menüpontok, gyorsan bekapcsolható a GPS-címkézés is. Éjjel is bátran elő lehet venni a kamerát, a felvételek közben még zoomolni is lehet, természetesen nem optikai, hanem digiális közelítésről beszélünk.

A GoPro Hero 6 Black egy remekbeszabott eszköz, ami a Laptopszalonnál jelenleg 137 ezer forintba kerül akciósan, egyébként jó 150 ezer forintot kóstál. Nem kérdés, hogy a Hero 5-höz képest megéri a plusz felárat, pont a lassított felvételek, a 4K-s videók minősége, a hangvezérlés, valamint a viszonylag korrekt üzemidő és a gyors WiFi kapcsolat miatt. Természetesen hobbira azért drága, de aki extrém környezetben sportol, egy ilyen kamerával megdöbbentően izgalmas formában adhatja át élményeit.

Hirdetés
Tamás Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt

1 hozzászólás

  1. Egyetértek minden szóval, tényleg remek kamera. Kár, hogy nem esik szó a szar hangról amit rögzít. De nem is lenne baj, ha lehetne vele mikrofont használni a vízállóság megörzése mellett. Pl vezeték nélküli mikrofont. Bluetooth van, csak erre nem használható.
    Talán majd a 7-es…

Comments are closed.