Hirdetés

Nemrég beszámoltunk róla, hogy az ArsTechnica szerint a felhasználók úgy tapasztalták, hogy az Android rendszer 60 gigát foglal az új mobilon, ami a 128 gigás verzió esetén gondot jelenthetne. Ez azonban a OneUI 5.1 téves megjelenítéséből adódhat.

Galaxy S23: Vannak felesleges appok, de nálunk ez nem akkora gond

A korábban megjelent információk szerint a Samsung Android rendszere négyszer akkora, mint a Google Pixeleken lévő, de még az asztali Windows 11 mérete is feleakkora.

Mint kiderült, nem erről van szó. A OneUI 5.1 bizonyos esetekben a rendszerhez számolja a telepített alkalmazásokat is, így következhetett be a félreérthető helyzet, ami miatt sokan azt hitték, a szoftver foglal ennyi helyet.

Ha a felhasználók nem engedik meg a OneUI-nak, hogy kiszámítsa az alkalmazások által foglalt helyet (nem nyomnak a képen is látható I betűre az alkalmazások mellett), a rendszer által foglalt helyként számolja a OneUI 5.1 az alkalmazások tárhely használatát is.

Galaxy S23: Vannak felesleges appok, de közel sem 60 GB Ennyi helyet foglal a rendszer a 128 gigás Galaxy S23 mobilon

Maga az Android rendszer valójában kb. 27 GB-ot foglal, ami még mindig több ugyan, mint a Pixel mobilokon lévő szoftver 15 GB-ja, azonban jóval kisebb gondot jelent akár a 128 gigás modell esetében, a korábbi évekhez képest sem sokkal több, itt van például a tavalyi S22 Ultra 128 gigás verziójának tárhely-foglaltsága:

Ez nem túl meglepő, hiszen a Samsung eleve OneUI rendszert pakol az Android mellé, így egy csomó mindenből kettő van. De nem csak a rendszer alapjaiból van kettő, az appokból is legalább 2 vagy 3 verzió van fent, amik kb. ugyanazt tudják, hiszen ott vannak a Samsung appok, a Google appok és még a Microsoft megoldásaiból is találni párat.

Ezeken felül olyan alkalmazásokat is találhatunk a rendszerben, mint a Netflix, a Spotify és a LinkedIn, amire még a szolgáltatók által telepített programok is rádobhatnak egy lapáttal, ha nem független a mobil, ezek mennyisége / jellege piaconként eltérő lehet.

Az ilyen appokat rendesen törölni nem lehet (még adb-vel sem), csak letiltani, így a tárhelyet azt követően is fogyasztják, ráadásul speciális hozzáféréssel is rendelkezhetnek a felhasználói adatokhoz, amiket marketingcélokra is használhatnak.

Hirdetés
FORRÁSArsTechnica
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.