Hirdetés

Egy már régebben megjelent Fitbit modellt volt lehetőségem tesztelni, a Fitbit Alta aktivitásmérőt. Elterveztem, hogy tesztelek még egy pár Fitbit terméket, így később a Charge 2-ről és a Blaze-ről is lesz olvasmány.

Dizájn

A Fitbit Alta az elegánsabb aktivitásmérők közé tartozik. Egy egyszerű, mégis kényelmes és elegáns szíjat kapunk hozzá, valamint az aktivitásmérő lelke, maga a kijelző is egy elegáns kivitel. Mi a special editions arany-fekete modelljét kaptuk meg. Három méretben vásárolható meg: extra nagy, nagy és kicsi.
A kijelző 1,4 hüvelykes képátlójú, OLED technológiával ellátva, felbontása 128 x 128 pixel. Az aktivitásmérő alján található a töltőcsatlakozó.
Kaptunk még egy rózsaszín bőrszíjat is az aktivitásmérőhöz, ami nekem személy szerint nem volt olyan kényelmes és szép, mint az eredeti szíj. A tartozékok többek között egy töltőkábel, egy dongle és egy használati útmutató.

Funkcionalitás

A kijelző érzékelője szerintem nem pontos, nagyon sokszor jártam úgy, hogy többször rá kellett koppintanom, mire felvillant a kijelző, illetve a továbbléptetésnél is gondjaim voltak.
Az Fitbit applikáció alapvetően jól működött.

Nagyon hiányoltam belőle a pulzusmérést, amit már utódja, a nemrég megjelent Alta HR tud. Én futáskor folyamatosan figyelem a pulzusom, így ez nekem nagy hiány volt, illetve ami még nagyon hiányzott, az a vízállóság. A Fitbit csak esőállóként írja és azt javasolja, hogy ne zuhanyozzunk vele. Xiaomi Mi Band 2 aktivitásmérőt használok, ami vízálló, így megszoktam, hogy nem kell levennem fürdéskor. Nem is tudom megszámolni, hányszor merítettem majdnem víz alá az Altát, de szerencsére időben eszembe jutott, hogy hopp, ez nem vízálló.

Több hasznos funkciója is van az órának, ilyen például a Reminders To Move, amely a mozgásra emlékeztet, ha már nagyon ellustulnál. Az All-Day Activity funkcióval egész nap végigkísérheted, hogy mennyit gyalogoltál/futottál, hány lépést tettél meg, valamint hogy mennyi kalóriát égettél el. Mint a legtöbb kijelzővel rendelkező aktivitásmérő, ez is jelzi, ha hívást vagy SMS-t kapunk, illetve a naptárban jegyzett eseményeinkre is figyelmeztet.
További funkciói közé tartozik az alvásfigyelő funkció, ami általában pontos adatokat mutatott. Amit én kevésbé használtam, az az étel- és folyadékbevitel funkció. Ez annyiból áll, hogy az alkalmazáson belül vezetni tudjuk, hogy mennyi folyadékot és ételt vittünk be szervezetünkbe az adott napon. Az applikáció természetesen elérhető iOS és Android operációs rendszerekre is.

Akkumulátor

A Fitbit 5 nap működést ígér, ami nagyjából stimmel is. A lítium-polimer akkumulátoroknak köszönhetően pedig 1-2 óra alatt fel is tudjuk tölteni.

Specifikáció

Érzékelők és alkatrészek
  • 3-tengelyes gyorsulásmérő
  • Vibrációs motor
Kijelző
  • OLED érintőkijelző
Akkumulátor
  • Élettartama: 5 nap
  • Töltési idő: 1-2 óra
  • Akkumulátor típusa: Lítium-polimer
Memória
  • Mozgási adatok mentése percről percre 7 napig
  • Menti az elmúlt 30 nap összesítéseit
Vízállóság
  • Esőálló
  • Zuhanyozni nem ajánlott

Ár/érték arány

Összességében szerintem az árát nem éri meg ez az aktivitásmérő, én abszolút a Xiaomi Mi Band 2-höz hasonlítottam, ami egy nagyon olcsó óra (jelenleg 12.000 forint körül van), többet tud, mint a Fitbit Alta és van ilyen pontos és kényelmes. Azonban akik szeretik a jobb minőséget, mint például a minőségi szíjat, az exkluzív kialakítást, annak mindenképp ajánlom az órát. Jelenlegi ára a hivatalos oldalon 119.95 euró, de természetesen Magyarországon is lehet kapni, többek között az iStyle üzleteiben és a webshopon 49.990 forintért. (Az ár méretenként eltérő lehet.)

Hirdetés
Ildi
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon:

5 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.